El proper mes de juny es presentarà l’esborrany del Tractat Vinculant per a les empreses en matèria de drets humans elaborat per la delegació equatoriana que es debatrà a la quarta sessió del grup intergovernamental previst pel mes d’octubre.
Els passat dies 8 i 9 de març es va celebrar una nova reunió del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides on es va parlar del Tractat Vinculant pel control de l’acció de les empreses multinacionals en relació als drets humans. Durant la sessió, la delegació equatoriana va presentar un informe sobre el tractat que recollia els debats que hi van haver a la tercera sessió del Grup de treball intergovernamental sobre Empreses i Drets Humans del Consell de Drets Humans de Nacions Unides, on s’hi va desplaçar una delegació d’entitats catalanes, entre les quals hi havia Lafede.cat i la Taula per Colòmbia. El tractat vol ser una eina vinculant, però els Estats de la Unió Europea (UE) -amb el suport indirecta dels Estats Units absents a totes les reunions- volen que les exigències a les multinacionals continuïn sent voluntàries i, per tant, rebaixar-ne el contingut. Malgrat les pressions europees, però, hi haurà una nova sessió el mes de juny on es presentarà un esborrany definitiu de cara a la quarta sessió del grup de treball que té previst realitzar-se a l’octubre. Tot i això, les organitzacions intueixen que la UE, així com altres Estats que poc a poc s’hi van sumant com Brasil o Mèxic, continuaran pressionant per a rebaixar-ne el contingut en reunions privades.
El procés continua gràcies a la pressió de la societat civil
La negociació sobre el Tractat Vinculant per a les empreses en matèria de drets humans es manté viu des del 2014, després de tres sessions i en projecció d’una quarta, gràcies a la perseverança de moviments socials, sindicats i ONG que en fan incidència social i política i es desplacen a Ginebra a cada sessió. S’han fet accions, com la carta enviada al Ministre d’Afers exteriors i Cooperació Alfonso Dastis, al representant d’Espanya a l’ONU i altres organismes internacionals, Emilio Pin Godos, i a l’Oficina de Drets Humans de la Direcció General de l’ONU a Espanya (que depèn del MAEC) en què se’ls va convidar a enviar comentaris i aportacions a l’esborrany del tractat de cara a la reunió del passat 8 de març. A més, cal recordar que a Catalunya, el Grup de treball d’Empresa i Drets Humans de Lafede.cat està impulsant la creació del Centre d’Avaluació dels Impactes de les Empreses catalanes a l’exterior, una proposta ara bloquejada per la conjuntura política de Catalunya, però que en aprovar-se seria pionera en la defensa dels drets humans.