El passat 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans, la Comissió de Gènere de la federació, en coordinació amb la Coordinadora estatal d’ONGD i ONU Dones, va convocar un accció a Plaça Sant Jaume per recordar que les violències que s’exerceixen en contra de les dones arreu del món són violacions de drets humans.
Actualment una de cada tres dones del món és víctima de la violència de gènere, el 70% de la població que viu en la pobresa són dones, 133 milions de nenes són víctimes de la mutilació genital, a 150 països de tot el món mantenen encara alguna llei discriminatòria en contra les dones. A Catalunya ja hi ha 4.534 denúncies per violència masclista, segons les dades del Consell General del Poder Judicial. Deu dies abans de les eleccions generals, La fede.cat va voler recordar públicament que el Comité para la Eliminación de las Discriminación contra la Mujer-CEDAW de Naciones Unidas en el seu últim informe ha confirmat un greu retrocès en matèria d’igualtat de gènere a l’Estat espanyol. «Demanem reflexionar i preguntar-nos tots i totes quines de les opcions polítiques que tenim per aquest 20D són les que veritablement ens permeten fer un pas endavant quant a equitat entre homes i dones i per a l’eliminació de les violències masclistes, i lluitar contra el sistema patriarcal, i quines són un retrocés“, va declarar Blanca Bayas.
Josefina Díaz, Vocal de Gènere de Lafede.cat va insistir en la necessitat d’accions de carrer com la que es realitzava: “cal sensibilitzar a tota la ciutadania respecte a les violències masclistes que pateixen les dones i nenes arreu del món, així com visibilitzar l’imprescindible treball de cures que fan les dones, i les desigualtats en drets que pateixen“. L’acció, que portava per títol “Dones lliures, dones en pau. PROU violències masclistes, PROU violacions de drets humans. Actúa!” va consistir en la lectura de dades e informacions relatives als vuit àmbits de discriminació que estableix la Convenció sobre l’Eliminació de tota forma de Discriminació contra la Dona, i en la lectura dramatitzada de textos sobre les diferents violències masclistes, dinamitzat pel grup de teatre TRAMA. Dues actrius, a partir de textos com la “Carta abierta a Ana Mato de una mujer maltratada” van parlar de qüestions com l’amor romàntic, els micromasclismes, la cosificació del cos de les dones o l’educació sexista. També es va convidar a la ciutadania a deixar els seus missatges en un mural col·lectiu.
L’activitat s’emmarcava dins la campanya estatal “Mujeres libres, mujeres en paz” i en la campanya de l’ONU “16 dies d’activisme contra contra la violència de gènere”. Les organitzacions catalanes reivindiquen vuit drets inalienables: el dret a una vida sense violències, el dret a unes condicions de vida dignes per a les dones,el dret a la salut i el dret a la salut sexual i reproductiva, el dret a l’educació i a la cultura no sexista, el dret a la participació política i ciutadana, el dret al treball i el dret als drets econòmics de les dones i el dret de les dones a la terra, i el dret al seu reconeixement en el desenvolupament global.
Recull de materials comentats a l’acció del #10D
Poemes
Resolución, Massanés i Dalmau, Maria Josefa. Resolución. 1001 poetas.
Libertad, Coronado, Carolina. Libertad. Poesias. Disponible a: http://www.poesi.as/cac1109.htm
Cançó de fer camí, Marçal i Serra, Maria Mercè. Cançó de fer camí. Poemari Bruixa de dol. 1976. Disponible a:
Dades dels feminicidis que s’han produït el 2015 a l’Estat Espanyol.
Altres textos
Arran. El mite de l’amor romàntic a debat. L’accent.cat. 3 de desembre de 2014
Babis, Katarzyna. Feminism is not about burning bras. It’s not hatred for men or a try to imitate them. Tumblr. 14 de desembre de 2014
Celma, Anna/ Bofill, Mireia. Carrers masclistes. La Directa. 27 de gener de 2015.
Landa, Verónica. Piropos, micromachismos cotidianos disfrazados de halagos. Pan y Rosas. 12 de novembre de 2015
Moderna de Pueblo. Piropos callejeros. 20 d’agost de 2015.
NasticCat. Acudits masclistes i feministes. Racó català. 6 de març de 2010