Les entitats demanen més pressupost i més celeritat en la lluita contra la pobresa


Des de l’inici de la crisi econòmica la Plataforma Pobresa Zero-Justícia Global treballa perquè, en la particular conjuntura política en què es troba el país, es prioritzin les polítiques de lluita contra la pobresa i les desigualtats. La plataforma aprofita el 170, Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa, per donar visibilitat al seu treball. Enguany s’avalua si s’ha avançat en relació a les mesures plantejades el 2015, fent especial èmfasi en benestar i drets social bàsics, fiscalitat i migracions.

pobresazero2

«No ens podem aturar. Si hi ha una emergència social cal reaccionar amb més urgència però sense instal·lar-se en una mentalitat de pla de xoc per poder anar més enllà». Patrícia Cantarell, representant de Lafede.cat a la Plataforma Pobresa Zero, ho té clar. Aquesta Plataforma agrupa a la majoria d’entitats del sector social que treballen a casa nostra i arreu i és l’interlocutor principal del Govern en aquestes qüestions. Lafede.cat ha impulsat i forma part de la plataforma des dels seus inicis, i aquest any està especialment satisfeta pel fet que hi hagi incorporat el «cognom» de «Justícia global», fent evident les seves aportacions en clau de coherència de polítiques i visió global.

El 17 d’octubre, Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa, la Plataforma organitza activitats per donar visibilitat a la realitat de pobresa i exclusió, però treballa durant tot l’any per tal que els partits polítics, malgrat les seves diferències i la conjuntura política, prioritzin les polítiques socials. L’objectiu principal és que, amb les dades a la mà i el reconeixement de les inequitats, els representants polítics actuïn amb urgència però, també, que siguin capaços d’anar més enllà de les mesures de xoc, i aprovin i executin noves polítiques socials i de solidaritat amb una dotació pressupostària prou significativa com per revertir les desigualtats.

L’any passat la Plataforma va elaborar un manifest i un document marc amb el títol «Posa-t’ho a l’agenda: 12 fronts en la lluita contra les desigualtats». El document reclamava “polítiques predistributives i redistributives per reduir les desigualtats i eradicar la pobresa” i contenia 41 propostes concretes. Es va presentar de manera simbòlica a les portes del Parlament amb un gran calendari i es van regalar calendaris també als 135 diputats i diputades del Parlament amb totes les propostes, per tal que les tinguessin presents cada dia.

Fruït del treball d’incidència el primer ple monogràfic de la nova legislatura, al març de 2016, va ser sobre l’emergència social i, per primer cop, la societat civil va parlar al faristol on normalment només parlen els representants polítics (tret dels debat de les ILP). En aquell Ple es va aprovar la Resolució 17/XI «sobre la situació d’emergència social, la reactivació econòmica, la gestió pública i la necessitat d’una resposta institucional» que incloïa 275 mesures, i una Comissió de seguiment on es van incorporar representants de les entitats. Llavors ja es va agrair l’atenció que es prestava al tema, però es va reclamar un pressupost a l’alçada del diagnòstic i els debats de la cambra.

 

Campanya 2016: En què s’ha avançat?

Donat que tots els partits van reconèixer la situació d’emergència social i la necessitat de donar resposta, la Plataforma es planteja aquest any demanar pels resultats concrets i fer seguiment de les mesures plantejades l’any passat. Així, el passat 7 d’octubre va organitzar una jornada de treball amb el títol ’12 fronts, 12 mesos després: es redueixen les desigualtats? Van participar prop de 100 professionals d’entitats socials i representants de les administracions públiques i dels grups parlamentaris. El debat es centrà en tres temes clau: Benestar i Drets Socials, Fiscalitat i Migracions. Els resultats i les conclusions de la jornada orientaran la redacció del manifest del 2016 que es presentarà a la presidenta del Parlament i a la premsa el proper dilluns 17 d’octubre. Igualment es presentaran a la propera sessió de la Comissió de seguiment de la Resolució 17/XI que tindrà lloc el 21 d’octubre i on es farà balanç de la implementació de les mesures de la resolució a setembre de 2016. Segons el Govern la majoria de mesures ja estan en curs. La Plataforma Pobresa Zero-Justícia Global reclamarà més celeritat i més valentia per respondre a l’emergència social, i per dissenyar polítiques que permetin superar-la, i construir un país socialment més just i cohesionat.