31 recomanacions culturals per a un estiu ple de Justícia global


Lafede.cat fa 31 recomanacions de productes culturals i informatius per veure, llegir i escoltar, un per a cada dia del mes. A més de ser una font d’entreteniment a la platja, a la muntanya o a casa, també permeten reflexionar sobre temes importants que ens travessen com les migracions, la justícia climàtica, la LGTBI-fòbia o la memòria històrica. Us deixem aquesta selecció de documentals, reportatges, sèries, podcasts i llibres perquè gaudiu d’un estiu ple de Justícia global.

Imatges de la sèrie “Small Axe”, “Maricón perdido” i de la pel·lícula “La mort de Guillem”

DOCUMENTALS

1. Nacido en Gaza (Hernán Zin, 2014, 70 mins, Espanya) – Filmin/Netflix

Aquest any hem viscut una de les pitjors ofensives bèl·liques d’Israel contra la franja de Gaza, que ha provocat la mort de 219 palestins, entre ells 63 menors, i 12 israelís. Per comprendre l’horror que viu la societat civil palestina, el documental Nacido en Gaza, dirigit per l’argentí Hernán Zin i rodat durant l’atac israelí contra la franja de Gaza entre juliol i agost de 2014, mostra la vida diària de deu nens palestins, que expliquen com sobreviuen entre bombes i com lluiten per superar l’horror de la guerra.

2. #Boza (Anna Surinyach i Séverine Sajous, 2020, 17 mins, Espanya) – Filmin

En aquest curtmetratge documental, dirigit per la fotoperiodista Anna Surinyach i la fotògrafa i artista visual Séverine Sajous i  produit per col·lectiu 5W, Alhassane, Aminata, Mamadou, Mariam i Yahya expliquen en primera persona i amb les seves pròpies imatges com van arribar a Europa. Un selfi en primera persona del plural sobre les migracions. Aquest documental, que va ser possible gràcies al finançament de la Beca Devreporter, ha estat seleccionat en la categoria de curtmetratge documental al Festival de Málaga.

Trailer #boza (subs esp) from Revista 5W on Vimeo.

3. The death and life of Marsha P. Johnson (David France, 2017, 105 mins, Estats Units) – Netflix

El documental explica la vida i misteriosa mort de Marsha P. Johnson, una de les activistes trans més populars que va iniciar les revoltes de Stonewall a Nova York el 28 de juny de 1969, que va ser l’origen de les manifestacions anuals del moviment per l’alliberament LGTBI. Johnson va ser una figura popular en el Nova York de les dècades de 1960 a 1990 i més tard, es va convertir en una activista en la lluita contra el VIH/sida amb l’associació Act Up.

4. Womanhood (Beryl Magoko, 2018, 90 mins, Kenya/Alemanya/Bèlgica) – Filmin

Aquest documental dirigit per la keniana Beryl Magoko fa un retrat de les víctimes de la mutilació genital femenina a Kènia, explora els dilemes emocionals de la mateixa directora i d’altres dones que han passat per la mateixa experiència i reflexiona sobre la possibilitat de cirurgia reconstructiva i si aquesta les ajudarà a sentir-se millor.

5. Enmienda XIII (13th) (Ava DuVernay, 2016, 100 mins, Estats Units) – Netflix

Aquest documental, dirigit per Ava DuVernay, explica la criminalització que pateix la població afroamericana als Estats Units. Tot i que  l’esclavitud va ser abolida l’any 1865 (amb l’aprovació de la 13a esmena a la qual fa referència el títol), el documental expplica que aquesta es va transformar en criminalizació i en la promoció d’un model de seguretat racista que porta a omplir les presons del país de persones negres. La pel·lícula va guanyar el premi a Millor documental de l’Alianza de Mujeres Periodistas de Cine,​ un premi Emmy i un MTV Movie & TV Awards.

6. Machines (Rahul Jain, 2016, 75 mins, Índia) – Filmin

El cineasta Rahul Jain debuta amb una obra valenta i personal. A través de curtes converses amb els treballadors, retrata el negríssim infern de l’explotació laboral en una fàbrica textil de l’Índia, un dels punts cecs de la globalització capitalista. Observem, incrèduls, una realitat dramàtica que ens atrapa per la seva esplendor sonora i visual.

7. El silencio de otros (Almudena Carracedo i Robert Bahar, 2018, 95 mins, Espanya) – Netflix/Filmin

Rodat durant sis anys, aquest acalamat documental explica la lluita silenciada de les víctimes del règim franquista, que continuen buscant justícia en l’actualitat. La pel·lícula es compromet amb la memòria històrica i segueix a les víctimes i supervivents del franquisme a mesura que organitzen l’anomenada “querella argentina” i confronten un “pacte de l’oblit” sobre els crims que van patir. “El silencio de otros” ha estat guardonat amb múltiples premis, entre ells el Goya al Millor documental i  l’any 2019.

SÈRIES

8. Small Axe (Minisèrie de 5 capítols, 2020, Regne Unit) – Movistar +

Aquesta minisèrie de cinc capítols que es poden veure de forma independent, és un retrat de la situació de segregació i violència que va viure la comunidad negra a Londres durant els anys 60, 70 i 80 del segle passat. Steve McQueen, director de “12 años de esclavitud”, tracta en aquesta sèrie la idea de la comunitat com a resistència, el racisme estructural dins la policia i el poder judicial, la importància de l’educació o el poder de la cultura musical jamaicana per construir la pròpia identitat en l’era de Margaret Tatcher.

9. It’s a Sin (Minisèrie de 5 capítols, 2021, Regne Unit) – HBO

Ambientada en el Londres dels anys 80, aquesta sèrie de 5 capítols explica com es van viure els anys més durs del VID amb els primers casos de Sida. A través de les frenètiques vides de cinc amics, la sèrie explica l’homofòbia de bona part de la població, els prejudicis i estigmes associats a aquest virus i denuncia la falta de recursos sanitaris per fer-hi front i com les autoritats van mirar cap a una altra banda.

10. Nevenka (Minisèrie de 3 capítols, 2021, Espanya) – Netflix

Aquesta minisèrie documental de 3 capítols reconstrueix la història de la primera vegada que es va jutjar a Espanya a un polític per assetjament sexual. Vint anys després dels fets, la víctima, l’exregidora del PP de Ponferrada entre 1999 i 2000, Nevenka Fernández , parla per primera vegada del moment en què va denunciar haber estat assetjada sexualment i es va haver d’enfrontar al seu agressor i a tota una societat masclista.

11. Así nos ven (Minisèrie de 4 capítols, 2021, Estats Units) – Netflix

L’any 1989, cinc adolescents de Harlem es veuen atrapats en un malson quan se’ls acusa injustament d’un atac brutal a Central Park (Nova York). Basada en fets reals, aquesta minisèrie que exposa les profundes esquerdes que presenta el sistema judicial i policial nord-americà.

12. Oh my Goig (5 temporades, 2017-Actualitat, Catalunya) – Betevé

“Oh my Goig” és una sèrie en català de Betevé realitzada per la productora Camille Zonca  que retrata les relacions sexuals i afectives dels i les joves. Després de 5 temporades, s’ha convertit en tot un referent en educació afectivosexual a Catalunya. La sèrie de ficció compta amb una altra pota indestriable: el Comitè de Joves Expertes, un grup de joves de 19 a 22 anys, provinents del món de l’activisme feminista i LGTBIQ+, que aporta les seves vivències i reflexions als guions perquè les trames de la sèrie siguin representatives de les seves realitats. En aquesta última temporada, es parlarà de com és el sexe i les relacions en temps de covid-19

13. I may destroy you (Minisèrie de 12 capítols, 2020, Regne Unit) – HBO

Després de ser agredida sexualment en un club nocturn, la vida de l’Arabella, una escriptora millenial de Londres, canvia irreversiblement. La sèrie és un viatge d’autodescobriment i acceptació, i tracta temes tan crucials com el consentiment sexual, l’afectivitat o la victimització de les dones que han patit agressions.

14. Maricón perdido (Minisèrie de 6 capítols, 2021, Espanya) – TNT

L’escriptor i activista Bob Pop explica en aquesta minisèrie la història de la seva vida. Alternant humor i realisme, Bob Pop es despulla emocionalmente recordant momens durs de la seva vida, des d’una violació al parc del Retiro fins al bullying que patia a l’escola. La sèrie toca temes com l’homofòbia, la cerca de la identitat, les relacions familiars o el sentiment de col·lectivitat dels col·lectius oprimits.

PODCASTS

15. La internacional (Ràdio Primavera Sound – Muzungu Producciones)

La Internacional és un podcast d’informació internacional de Muzungu Producciones, presentat pels periodistes Hibai Arbide i Adriana Cardoso. El programa va més enllà de la immediatesa de l’actualitat, i parla sobre conflictes i especialment, sobre resistències i intents de crear móns millors. No cal ser un expert en geopolítica per escoltar-los. Alguns temes que han tractat són l’emergència climàtica, el “pinkwashing” israelià, la resistència contra l’extrema dreta o les realitats LGTBI+ a l’Àfrica.

16. A l’altra banda del fil (Observatori DESC – Crític)

#Alaltrabandadelfil és un podcast mensual amb entrevistes sobre vida i alternatives de l’Observatori DESC i Crític. Cada capítol podeu escoltar diverses veus crítiques que expliquen com posar al centre els drets econòmics, socials, culturals i ambientals. Podeu recuperar les entrevistes amb Josep Manel Busqueta, Gala Pin, Ivan Miró, Yayo Herrero, Marco Aparicio o Lidón Gasull.

17. Podcasts 5W (Revista 5W)

“El món també s’escolta”. És la frase que trobem a la secció de podcasts la revista d’informació internacional 5W. Cada mes, es publica un monogràfic sonor sobre algun tema internacional. La desigual distribució de la vacuna, la situació a l’Índia en el pitjor moment de la pandèmia o la relació entre conflictes armats i emergència climàtica són només alguns dels temes que han abordat durant aquest curs.

18. Solidaris (Catalunya Ràdio)

L’estiu és també un bon moment per recuperar els episodis del Solidaris, programa referent en temes de drets humans i cooperació de la ràdio pública catalana, que porta 12 anys en antena. Destaquem capítols com el de Voluntarisme i postureig, en què Laura Rubio, tècnica de voluntariat de Lafede.cat explica més sobre un tipus de turisme solidari que, abans del coronavirus, movia uns 10 milions de persones al món, o Activistes per la vida: El preu de defensar la terra, en què el fotoperiodista Gervasio Sánchez i l’associació Entrepobles donen veu a quaranta activistes d’Hondures i Guatemala que s’enfronten als grans poders econòmics per protegir l’entorn natural del lloc on viuen.

LLIBRES

19. Paraules d’Arcadi (Editoral Angle, 2021)

Paraules d’Arcadi és un compendi complet del pensament i la crida a l’acció d’Arcadi Oliveres, desglossat en disset capítols que versen sobre la democràcia, el capitalisme, el pacifisme, els moviments socials, l’objecció fiscal, els refugiats, el canvi climàtic… L’activista per la pau, que ens va deixar el passat mes d’abril, va rebre per part de Lafede.cat un últim homentage en vida: va poder assistir al canvi de nom de la seu de Lafede.cat per Espai Arcadi Oliveres – Casa de la Justícia Global.

Llibre “Paraules d’Arcadi” / Catorze.cat

20. Mujer de frontera (Helena Maleno, Ediciones Península, 2020)

Helena Maleno Garzón es defensora de drets humans, periodista i investigadora dels moviments migratoris i la trata d’0éssers humans a la frontera Sud. Fa 20 anys que ajuda a salvar la vida de milers de persones que arrisquen la seva vida creuant l’estret de Gibraltar gràcies als seus avisos i trucades a salvament marítim. En aquest llibre repassa el procés judicial al qual s’ha vist sotmesa i la campanya de criminalització, que denota el joc brut de les autoritats per tal de protegir fronteres i defensar les polítiques migratòries a qualsevol preu.

21. Refugiats climàtics (Miguel Pajares, Editorial Raig Verd, 2020)

Miguel Pajares s’endinsa en el dilema sobre la consideració de refugiades de les persones expulsades dels seus països pel canvi climàtic. La seva anàlisi indigna per la inacció dels nostres governs que des de fa dècades coneixen la situació i han actuat de manera irresponsable. Les conseqüències devastadores ja es comencen a produir en els països pobres, tot i que la principal causa és la sobreproducció i el sobreconsum dels països rics.

22. La ciutat sense veïns (Andreu Merino, Edicions Saldonar, 2021)

La ciutat sense veïns és un retrat cru d’una Barcelona on el dret a l’habitatge està cada cop més vulnerat. La concentració de la propietat, la manca de lleis per intervenir el mercat i l’empobriment de les persones dibuixen un escenari en què accedir a un pis acostuma a ser una quimera. La investigació del periodista Andreu Merino parteix de casos particulars per explicar situacions compartides per milers de barcelonins: des de l’impagament del lloguer fins al desnonament i la connivència del sistema judicial, passant per la vergonya de les màfies de l’ocupació.

23. Anuari Mèdia.cat 2020 (Grup de Periodistes Ramon Barnils – Pol·len edicions, 2021)

En un 2020 en què la pandèmia del coronavirus ha sacsejat el món, l’extrema dreta ha avançat al nostre país i arreu i el moviment Black Lives Matter ha posat el racisme a l’agenda internacional, la desena edició de l’Anuari Mèdia.cat fa una mirada crítica als silencis dels mitjans de comunicació i també als sorolls informatius. En els reportatges, anàlisi i infografies es tracten temes clau amb mirada de Justícia global com el racisme, el dret a la protesta, les discriminacions que pateixen col·lectius vulnerables durant la pandèmia o la cobertura informativa dels feminicidis.

24. Economia Solidària i Feminista. Pràctiques inspiradores que fan saltar les costures (Pol·len edicions – XES, 2020)

Aquest llibre reconeix la producció col·lectiva de pensament i les pràctiques que integren perspectives feministes, anticapitalistes i antiracistes a Catalunya. Contextualitza l’Economia Feminista, l’Economia de les Cures, l’Ecofeminisme i el Feminisme Decolonial i reflexiona, a partir de diversos articles, sobre les aportacions i dificultats de les pageses a Catalunya, els projectes d’autoorganització laboral i de suport mutu de les treballadores de la llar i les cures, els processos de transició organitzatius feministes, la denúncia del racisme burocràtic, institucional, sexista i mercantilista, la salut comunitària i les experiències d’urbanisme feminista.

TELEVISIÓ

25. Anatomía de VOX (Genís Cormand i Joan Carles Calvera, TV3, 30 minuts, 18 de juliol de 2021, 43 mins)

Dotze diputats al Parlament andalús el desembre del 2018. Cinquanta-dos diputats al Congrés espanyol el 2019, sumant més de 3 milions de vots. Onze diputats al Parlament de Catalunya el 2021 (218.000 vots). Quina ha estat la fórmula de Vox? Com ha passat l’extrema dreta de ser extraparlamentària a ocupar un lloc de privilegi als parlaments i, sobretot, en tan poc temps? Qui els vota i per què? Qui són els seus dirigents? Aquest reportatge del 30 minuts busca respostes a aquestes preguntes.

26. Frontera Canarias, viaje inacabado (Teresa Martín, La 2, Crónicas, 28 d’abril de 2021, 42 mins)

El programa ‘Cròniques’ contextualitza el drama de les persones migrants que arriben a Canàries i les raons de la seva sortida de països com Senegal. Canàries s’ha convertit en una presó per a milers de migrants. Moltes d’aquestes persones porten al voltant de sis mesos bloquejades. Des dels campaments als quals se’ls ha traslladat, els migrants denuncien les precàries condicions en què viuen i que la pandèmia de la Covid-19, juntament amb les polítiques europees migratòries, els hi tanquen cada vegada més portes.

27.Energies renovables, en mans dels de sempre (Jesús Rodríguez i Aleix López Simón, DocsDirecta, 13 d’octubre de 2020, 33 mins)

Entitats ecologistes i veïnals se sumen al compromís amb les energies netes però critiquen que la nova onada de centrals d’aerogeneració s’imposi sense consens i en benefici de les empreses de l’oligopoli energètic. Naturgy, Endesa, Acciona, el hòlding de Florentino Pérez o la família Roig promouen desenes de nous projectes d’aerogeneradors amb fort impacte paisatgístic a les Terres de l’Ebre, l’altiplà de l’Anoia, la Segarra i els Ports.

28. Vides deportades (Sònia Calvó, Joao França i Yeray S. Iborra, TV3, 30 minuts, 24 de gener de 2021, 35 mins)

Les deportacions són l’etapa menys visible de les migracions, però deixen cada any milers d’històries de vida escapçades. El reportatge “Vides deportades” transcorre entre el Senegal i Catalunya, i explica les històries de les persones que, d’una banda i de l’altra, viuen les conseqüències d’un sistema de polítiques migratòries que imposa l’amenaça de la deportació.

29. Comandant Arian (Alba Sotorra, TV3, Sense ficció, 9 de març de 2021, 1h 2 mins)

Després de l’esclat de la guerra de Síria, un grup de dones de la resistència kurda va formar les YPJ: les Unitats de Defensa de les Dones. Arian, que sent molt jove havia presenciat el salvatge tracte que rebien les víctimes de la violència sexual, dirigeix una d’aquestes unitats i dedica la seva vida a la derrota del Daesh. Així que les YPJ avancen lentament cap al seu objectiu, Arian fa tot el possible perquè les seves companyes descobreixin el veritable sentit de la seva lluita: la llibertat per a la pròxima generació de dones.

30. Tot el que sabem de tu (Xavier Duran i Xavier Bonet, TV3, 30 minuts, 8 de novembre de 2020, 46 mins)

El “big data” permet tractar bilions de dades, és molt útil en la investigació sobre la Covid o en el diagnòstic del càncer, però també presenta molts riscos en relació amb la privacitat i pot provocar discriminacions d’alguns ciutadans.

31. La mort de Guillem (Carlos Marqués-Marcet, TV3/ À punt / IB3, 2020, 94 mins)

Un grup de neonazis va assassinar Guillem Agulló el 1993. La pel·lícula de Carlos Marqués-Marcet és un retrat de la lluita per trobar justícia de la família de Guillem, que lluiten perquè la mort del seu fill no siga considerada el resultat d’una simple baralla entre bandes. Un gran exemple que, també la ficció és un gran format per reflexionar com a comunitat i rellegir la nostra història. La pel·lícula es va estrenar simultàniament a TV3, À Punt i IB3.