Lafede.cat, juntament amb Oxfam Intermon, l’Universitat Jaume I, l’Instituto Interuniversitario de Desarrollo Social y Paz i Quepo, organitza el cicle Cambiemos el cuento: narrativas y poder, que consta de 6 trobades online entre el 27 d’abril i el 5 de maig per treballar sobre la importància de canviar les narratives per poder transformar la societat.
Què són les narratives i què tenen a veure amb el poder? És possible generar narratives que transformin els valors del sistema capitalista? Com podem construir contranarratives de sobirania tecnològica i autodefensa digital? Són algunes de les preguntes que es plantejaran a les sis trobades del Cicle sobre noves narratives i transformació social “Cambiemos el cuento: narrativas y poder”. Seran el 26, 27 i 28 d’abril i el 3, 4 i 5 de maig, de 16 a 18 hores.
Aquestes jornades seran un punt de trobada d’organitzacions, activistes de moviments socials del Nord i del Sud global i persones del món acadèmic per treballar de manera molt pràctica sobre com es poden desenvolupar narratives transformadores des de diversos àmbits com l’antiracisme, els feminismes, la justícia climàtica o la sobirania tecnològica, entre d’altres, que permetin avançar cap a la transformació social.
Aquest és el programa de les jornades. (Totes les sessions comptaran amb traducció simultània anglès-castellà)
Dimarts 26/04 – 4 a 5:30 PM — Narratives i poder: com comencem
Què són les narratives i què tenen a veure amb el Poder? Una mirada metodològica, conceptual i d’aprenentatges.
Amb Eloísa Nos (Professora UJI), Lisa VeneKlasen (Sènior Advisor JASS) i Lucía Delgado (portaveu PAH) Modera: Clara Jiménez Cruz (Maldita.es).
Dimecres 27/04 – 4 a 6:00 PM — Narratives dissidents i divergents
Activistes, tècnics i periodistes compartiran les seves experiències desenvolupant narratives transformadores en projectes de migracions, sexualitat, decolonialitat i antiracisme.
Amb Teo Pardo (activista trans i feminista), María José Gascón Artigas (Oxfam Intermón), Natalia Diez (Maldita Migración) i Lucía Mbomio periodista i escriptora, activista d’Afrofèmines) Modera: Karoline Fernández de la Hoz (OBERAXE)
Dijous 28/04 – 4 a 6:00 PM — Narratives per al bé comú
És possible generar narratives que transformin els valors del sistema capitalista? Es presentaran experiències i maneres de fer-ho des de temàtiques com Cures, crítica a l’austeritat i justícia climàtica.
Amb Luz Rodea (Oxfam Mèxic), Diana Kallas (Senior Inequality Policy Advisor – Oxfam in MENA), Patrick Reinsborough (Estratega de Narratives) Modera: Diana García Mosquera (feminista, antiracistes i anticolonial).
Dimarts 3/05 – 4 a 6:00 PM — Narratives, espai cívic i ciutadania activa
Des de diferents contextos on l’espai cívic és restringit, es compartiran formes de defensar la veu i el dret de la societat per participar i contribuir al canvi social.
Amb Alejandra Ibarra (politòloga i periodista), Alejandro Gamboa-Hoyos (politòleg de la Universitat de Antioquia – Colòmbia) i Alejandra Alayza (Oxfam Perú) Modera: Isabel Crabtree-Condor (Knowlegde Broker-Oxfam).
Dimecres 4/05 – 4 a 6:00 PM — Narratives, tecnologia i Justícia Global
Col·lectius i activistes digitals compartiran la rellevància de fer front a les narratives del tecnosolucionisme mitjançant contranarratives de sobirania tecnològica, autodefensa digital i decolonització de la tecnologia.
Amb Sebastián Lehuedé (activista i investigador sobre governança de tecnologia i dades), Projecte Una, Paz Peña (activista i investigadora feminisme i tecnologia) Modera: Oyidiya Oji (científica de dades).
Dijous 5/05 – 4 a 6:00 PM — Narratives i poder: com seguim
Propostes de seguiment del treball en narratives, i espai per al networking i noves iniciatives.
Amb Jehtro Petit (learning facilitator), Alessandra Farné (professora UJI), Itziar Rosado (ONGAWA) i Stephen Duncombe (Gallatin School, NYU) Modera: Montse Santolino ( LaFede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global).
Més informació
- “Cambiemos el cuento: Narrativas y poder”. Web amb programa i inscripcions.