Carta al president Pedro Sánchez: hem de parlar de com construir la pau


Un any després de l’inici de la guerra a Ucraïna, el Grup estatal de Pau, del qual formen part les entitats de l’Eix de Pau de Lafede.cat, impulsa un comunicat en forma de carta oberta al president espanyol Pedro Sánchez. En la carta es demana que fomenti el diàleg i les negociacions internacionals, que destini menys pressupost militar i que reforci el rol de la societat civil en la construcció de pau.

Viatge del president espanyol Pedro Sánchez a Ucraïna l’abril de 2022. Autor: POOL MONCLOA / BORJA PUIG DE LA BELLACASA

COMUNICAT

Benvolgut president, hem de parlar de com acabar aquesta guerra

Estimat president:

Com bé sap, la invasió militar de Rússia contra Ucraïna està generant un enorme patiment en tota la regió i en tot el planeta. Ja ha passat un any des del seu inici i la recrudescència de la situació està generant greus vulneracions de drets humans. Segons Nacions Unides, més de tretze milions de persones s’han vist obligades a abandonar les seves llars, vuit milions s’han refugiat a Europa. En total, més de 18 milions de persones necessiten assistència humanitària a Ucraïna i a tota Europa. Assistim a una creixent devastació de ciutats i infraestructures; l’impacte de la guerra sobre la vida és desolador. Són especialment preocupants les conseqüències sobre les dones per la violència sexual exercida per les forces ocupants i l’augment de la violència de gènere; també és crític l’impacte sobre la infància i la població gran, per la seva situació de vulnerabilitat especial.

No dubtem que són informacions que coneix bé. Per això, més que transmetre-li el dolor que causa tal situació, voldríem fer-li propostes sobre què podem fer per a evitar que la situació empitjori encara més. Són propostes d’organitzacions de pau i desenvolupament amb àmplia experiència en situacions similars.

En primer lloc, en uns mesos assumirà el càrrec de la presidència del Consell Europeu; estarà, llavors, en una posició clau per a promoure una agenda de pau. És el moment de realitzar una crida urgent i global per a la construcció de la pau; aquesta és l’única sortida realista, sostenible i respectuosa amb la vida de milions de persones.

Es necessiten majors esforços i iniciatives internacionals per a generar condicions de diàleg i negociacions. Un pas essencial per a construir escenaris futurs en els quals es produeixi la retirada de forces militars russes i el cessament de les hostilitats. Li demanem que la seva presidència serveixi per a avançar cap a una solució negociada i un alto-el-foc. Sap molt bé que pot fer-se molt més del que s’ha fet fins ara.

En segon lloc, li demanem que abanderi una agenda de pau des de la paraula i, sobretot, des dels fets. Tot esforç a favor de la pau ha d’acompanyar-se d’un procés de desmilitarització i desnuclearització de les relacions internacionals, però també de les nostres polítiques, dels pressupostos i fins i tot dels discursos. És imprescindible reduir les despeses militars -li recordem que Espanya és el cinquè país exportador d’armes del món-. És crucial promoure polítiques de desarmament i resolució de conflictes. S’imagina tot el que podria fer-se amb aquests recursos? Aquests fons haurien de destinar-se a promoure el desenvolupament social i econòmic, la transició ecològica, la cooperació i la cultura de pau.

En tercer lloc, permeti’ns que posem el focus en allò que podem aportar des de la societat civil; la nostra experiència ens diu que pot fer-se molt més per a avançar en el camí de la pau, la democràcia i els drets humans. Recentment, vam tenir l’ocasió de compartir reflexions amb les organitzacions guardonades amb el premi Nobel de la Pau 2022; col·lectius socials que treballen des de Rússia, Ucraïna i Bielorússia. Persones que, malgrat patir directament les conseqüències de la guerra, o precisament per això, defensen el diàleg i la pau. Donem suport a les seves propostes i les hi fem arribar. És necessari:

  1. Garantir un suport polític, tècnic i financer per a fer front a la impunitat dels qui cometen crims de guerra i contra la humanitat. Volem que es doni suport a la creació d’un tribunal especial contra l’agressió russa.
  2. Contribuir al programa de suport a persones defensores de drets humans d’Ucraïna, Rússia i Bielorússia. Això implica facilitar els processos de tramitació de visats, els sistemes d’evacuació i acollida, i l’organització de visites d’intercanvi d’experiències. Aquestes mesures reduirien l’impacte traumàtic de la guerra i altres tipus de violències.
  3. Oferir suport institucional a les iniciatives per l’alliberament de presoners polítics de la regió. Aquesta mesura inclou el suport a les seves famílies, mitjançant campanyes d’acompanyament i altres estratègies de pressió i suport polític. 
  4. Donar suport de manera activa als actors que promouen iniciatives de resistència noviolenta en les zones ocupades. 
  5. Incrementar el suport a les comunitats refugiades, a les exiliades i exiliats polítics per a facilitar l’obtenció de l’asil, millorar el seu acolliment i integració sociolaboral. Aquesta mesura ha d’estendre’s a totes les persones afectades per conflictes armats i altres violències. 

Senyor president, en coherència amb la seva defensa de la pau i la seguretat internacional, ha de fer un pas al capdavant i apostar clarament per la fi del conflicte. La militarització de les relacions internacionals no evita les guerres, sinó que les promou. La construcció i consolidació de la pau requereix diàleg, és un procés complex i de transformacions profundes. La seva posició a la presidència de la Comissió Europea li atorga un lloc privilegiat per activar mecanismes a favor de la pau. Per la nostra banda, estem a la vostra disposició per contribuir a una sortida que posi fi a la guerra i a aquesta espiral de patiment.

Més informació