Les ONG tornen a exigir l’alto el foc a Gaza i la garantia de l’accés humanitari


Quan es compleixen els sis mesos de setge i bombardejos a la franja de Gaza, organitzacions i plataformes de tot l’Estat espanyol, entre elles la Coordinadora estatal d’ONG i Lafede.cat, publiquen un comunicat per recordar la urgència de garantir l’accés humanitari a gairebé dos milions de persones palestines sense possibilitat d’escapatòria. També han exigit el compliment de l’alto el foc demandat en la recent resolució del Consell de Seguretat de Nacions Unides i el compliment del Dret Internacional Humanitari, tal com estableix la legislació internacional.

Les ONG han llançat un crit d’alarma: més de dos milions de persones palestines necessiten desesperadament assistència humanitària en la Franja de Gaza. Sis mesos després de l’inici de l’ofensiva israeliana la situació és absolutament extrema. “Les ONG hem enviat tones d’ajuda que ara mateix podria estar salvant més vides a Gaza. No obstant això, el govern d’Israel imposa importants i persistents restriccions a l’entrada de la major part d’aquest material i del personal humanitari pels passos terrestres, els únics realment eficaços per a una entrada massiva d’ajuda que pugui alleujar el sofriment de la població”, han denunciat en el comunicat llegit per a l’ocasió.

Han recordat que compten amb el suport de la ciutadania, tan espanyola com a tot el món, que aquest temps ha mostrat una solidaritat extraordinària. “Malgrat les demandes ciutadanes, l’ajuda espera a pocs quilòmetres de Gaza mentre la gent mor per falta d’assistència sanitària, aigua potable o fins i tot per falta d’aliments”, lamenten. En aquest temps, més de 32.000 persones han estat assassinades, segons xifres oficials. Entre elles, més de 200 treballadores i treballadors humanitaris, majoritàriament de Palestina. “El seu treball diari és la demostració que la humanitat i la dignitat existeixen. També volem reconèixer la dignitat de la població en el seu conjunt que, en una situació tan extrema, és capaç de mantenir el suport mutu i sobreviure. Ni la població civil ni el personal humanitari haurien de ser mai objectius militars”, han assenyalat.

 

Obligació de complir el Dret Internacional Humanitari

Les ONG han recordat que el govern d’Israel ha de complir el Dret Internacional Humanitari, garantint l’atenció de les necessitats bàsiques de la població i permetre a les organitzacions humanitàries proporcionar ajuda vital en tota Gaza, de manera segura i sense impediments i a una escala que permeti cobrir les necessitats humanitàries. Tant la Cort Penal Internacional com Nacions Unides han estat fermes en aquest sentit.

Els habitants de Gaza manquen d’articles essencials com a aliments, aigua, refugi, combustible i electricitat, així com d’assistència sanitària, a causa del setge total i inhumà del govern d’Israel a la Franja de Gaza. L’entrada de subministraments permesa fins a la data a Gaza és insignificant en comparació amb la immensa necessitat d’un lloc que porta bloquejat més de quinze anys i que depenia crucialment de l’ajuda exterior fins i tot abans d’aquesta guerra.

Les necessitats no fan més que augmentar a mesura que la població palestina desplaçada es veu empesa cap a la frontera egípcia en Rafah. La desnutrició és una realitat, les malalties contagioses s’estenen, l’aigua neta escasseja i les inclemències del temps empitjoren les condicions de vida de la població. L’emergència humanitària extrema continua agreujant-se, la FAO ha alertat sobre una fam imminent a les províncies del nord de la Franja. Els llançaments aeris i els corredors marítims, no poden ni han de substituir a les vies establertes per al lliurament d’ajuda a Gaza. El bloqueig israelià de l’ajuda humanitària a Gaza no és una qüestió logística, sinó política, i consegüentment no necessita una solució logística, sinó política.

“El càstig col·lectiu que dura ja sis mesos ha d’acabar de manera immediata. Demanem un alto-el-foc permanent i un accés humanitari suficient, sostingut i sense obstacles per a poder complir amb el nostre mandat, així com amb el Dret Internacional Humanitari. No fer-ho està suposant greus conseqüències per a la població palestina, però també per a tota la humanitat”, han conclòs.

** Iniciativa promoguda per: Alianza por la Solidaridad, Amnistia Internacional, Asamblea de Cooperación por la Paz, Educo, Farmamundi, IECAH, La Coordinadora de Organizaciones para el Desarrollo, Médicos del Mundo, Médicos sin Fronteras, Medicus Mundi, Movimiento por la Paz, Mundubat, Oxfam Intermon, Save the Children, World Vision.

 

Més informació