Eleccions europees 9-J: l’agenda de la justícia global


Amb motiu de les eleccions europees del pròxim 9 de juny, Lafede.cat presenta un recull d’iniciatives i campanyes en les quals participa o a les quals s’hi ha adherit.

Imatge de la campanya #TaxTheRich

Una de les missions fonamentals de la Lafede.cat és fer incidència política per a la justícia global a Catalunya, però sovint això significa treballar també amb agendes i actors en l’àmbit estatal i europeu. Les decisions que es prenen al cor de la Unió Europea impacten directament sobre algunes de les principals temàtiques que s’aborden des dels grups de treball. Segons Polétika el 76% de les lleis que es van aprovar a l’Estat espanyol l’any 2023 van tenir un origen europeu. Per això, es fa imprescindible integrar la mirada europea, per tal que també a Europa es desenvolupin polítiques públiques en favor de la pau, la cooperació i els drets humans.

La federació, com a part de la Coordinadora estatal d’ONGD, dona suport a les propostes que ha elaborat per a tots els partits que es presenten a les eleccions europees: “Volem una UE que treballi des de la perspectiva de coherència de polítiques per al desenvolupament sostenible, dotada dels recursos necessaris, que integri tots els impactes –interns i externs– de totes les seves decisions polítiques, incorporant un enfocament feminista interseccional, la participació estratègica de les organitzacions de la societat civil i promovent una política de cooperació feminista orientada al desenvolupament sostenible”. Per difondre-les ha llançat la campanya de xarxes Dónde Está Tu Sombrilla amb diferents vídeos, el primer dels quals se centra en l’avenç d’una agenda bel·licista a la UE.

En l’àmbit de polítiques de pau, Lafede.cat s’ha sumat també a la campanya No a la militarització i no a la guerra que es va presentar de forma descentralitzada arreu de l’Estat el passat dijous 23 de maig. El seu manifest aposta decididament per la distensió, el desarmament, el diàleg i la confiança mútua. També demana impulsar una política exterior orientada a la pau i a la seguretat humana, mitjançant instruments com ara la mediació, la diplomàcia, la defensa dels drets humans o la intervenció civil en conflictes per construir la pau. Així mateix, aposta per fomentar espais de diàleg entre moviments socials, acadèmics i polítics i per promoure activament una pau ambiental, així com per impulsar polítiques que incideixin en la millora de la vida diària de les persones.

En aquest mateix sentit, membres de Junta han publicat recentment un article al Catalunya Plural sota el títol “Von der Leyen no té raó: la guerra és perfectament evitable” en el qual denuncien que des del centre del poder europeu ens volen instal·lar en un marc mental d’inevitabilitat de la guerra, i presenten arguments per contradir-ho, i demanen als mitjans de comunicació i la societat que siguin crítics amb el discurs del militarisme.

Amb relació a les polítiques de cooperació, la federació ha manifestat el seu desacord amb la voluntat de la Comissió Europea de prioritzar els interessos empresarials per sobre de la protecció dels drets humans, el medi ambient i el clima. Se suma, d’aquesta manera als posicionaments de la Coordinadora estatal, i de les xarxes europees CONCORD Europe i VOICE, que denuncien la voluntat de la Direcció General d’Associacions Internacionals de la UE (DG INTPA, per les seves sigles en anglès) d’accelerar el canvi de paradigma de la cooperació internacional de la UE, reorientant-la explícitament cap “els interessos econòmics, les inversions i la competitivitat”.

Com a part de la plataforma d’organitzacions Futuro en Común, Lafede.cat s’ha sumat a dues iniciatives. Per una banda, la federació és una de les entitats que signa la carta que s’ha enviat als caps de llista dels partits polítics que es presenten a les eleccions i on es recullen les principals demandes de l’informe El INconFORME que es va publicar a principis d’any. La carta reclama als líders polítics la necessitat de comprendre la urgència de la situació actual i d’intensificar el compromís polític amb un canvi sistèmic i coherent cap a un futur que operi dins els límits dels recursos del nostre planeta, sense deixar ningú enrere i que consolidi drets i llibertats a llarg termini, malgrat les violències i els discursos d’odi, negacionistes i antidrets. La segona iniciativa dona suport a la campanya #TaxTheRich per demanar a la Unió Europea, que davant de les múltiples crisis que afrontem, les persones més riques contribueixin d’una manera més justa i, respondre així, a les necessitats urgents de la gran majoria.

 

Drets sexuals, dret d’asil i refugi, drets digitals

La federació dona suport a la campanya en defensa dels drets sexuals i reproductius “La meva veu, La meva decisió”, una iniciativa ciutadana europea que vol garantir el dret a l’avortament lliure, segur i gratuït a tota la UE. Moltes organitzacions socials de tota Europa estan preocupades perquè a Europa encara hi hagi milions de dones que no tenen aquest dret garantit, i que en els països en què actualment sí que ho està, es posi en qüestió amb el creixement de discursos reaccionaris i l’auge de l’extrema dreta.

Lafede.cat també ha elaborat, juntament amb altres organitzacions, un decàleg i un semàfor per denunciar les implicacions del Pacte Europeu de Migracions i Asil (PEMA) recentment aprovat al Parlament Europeu i que tindrà un fort impacte en la defensa dels drets humans. El decàleg denuncia que el PEMA suposarà, entre d’altres, que les fronteres europees deixin d’esdevenir espais on s’aplica la legalitat en legalitzar les devolucions en calent. Incrementarà la discriminació i la criminalització de les persones que migren, disminuint encara més les garanties d’accés a l’asil. Evitarà l’aplicació de vies legals i segures i delegarà la gestió migratòria a tercers països. Normalitzarà també les detencions massives, fins i tot de menors, i permetrà diversificar i augmentar la recollida de dades especialment sensibles i que han d’estar absolutament protegides, fins i tot d’infants de sis anys. A més, el Pacte permetrà creuar aquesta informació amb dades policials, la qual cosa promourà el perfilament i discriminació racial. El semàfor serveix com a guia per veure que van votar els partits el 10 d’abril, dia en què es va ratificar el PEMA al Parlament Europeu.

La federació també es fa ressò de la campanya EUisU impulsada per ECRE, el Consell Europeu de Refugiats i Exiliats, que vol mobilitzar els votants per protegir els drets fonamentals, especialment els de persones migrants, sol·licitants d’asil, refugiats i altres grups en situació de vulnerabilitat. Al web trobareu vídeos i imatges per xarxes socials per descarregar i compartir, a més del document: “Què diuen els programes dels grups polítics europeus en matèria d’asil i migració?”.

Finalment, quant al Reglament de la IA recentment aprovat al Parlament Europeu, la federació continuarà participant en el grup europeu d’incidència del reglament per incidir en les guies i normatives que s’han de desenvolupar per posar en marxa la seva aplicació. L’anàlisi col·laborativa del text final demostra que la protecció de drets fonamentals no està garantida i per aquest motiu, se seguirà pressionant a les forces polítiques del Parlament Europeu per ampliar les proteccions mitjançant l’estandardització i els codis de conducta que cal desenvolupar.

 

Campanyes promogudes per les entitats

La Coordinadora Europea de Solidaritat i Cooperació amb el Poble Sahrauí (EUCOCO), Western Sahara is not for sale (WSNS) i organitzacions del moviment solidari de tota Europa han iniciat la campanya internacional #ElSaharaNoSeVende amb l’objectiu de sensibilitzar a l’opinió pública europea sobre l’espoli de recursos naturals al Sàhara Occidental, generar suport polític i social per abordar aquesta problemàtica i també per promoure l’adopció de mesures per a evitar la participació d’empreses en aquest espoli.

La campanya ha elaborat un document amb vint-i-dues propostes polítiques dirigides a totes les candidatures que es presenten a les eleccions europees. Entre d’altres, es demana a les institucions europees que respectin les resolucions de Nacions Unides que han atorgat l’estatut de Territori No Autònom al Sàhara Occidental i, per tant, el seu dret a la lliure determinació; així com que totes les seves actuacions entorn del Sàhara Occidental estiguin alineades amb el dret internacional i els tractats i convenis adoptats per la UE enfront de qualsevol altre interès econòmic o polític.