Assemblea 2024: més de 130 federades i balanç de la dècada


El 13 de juny, Lafede.cat va celebrar la seva Assemblea General Ordinària amb la participació de 52 entitats. A l’assemblea es va aprovar l’ingrés de sis noves entitats, els comptes i la memòria d’activitats de l’any 2023. També es va fer un recorregut pels 10 anys de federació, que ja compta amb 133 organitzacions federades.

Assemblea General Ordinària, 13 de juny. Font: pròpia

Dijous passat, 13 de juny, l’Espai Arcadi Oliveres ha acollit l’Assemblea General Ordinària de Lafede.cat, en la qual han participat 52 entitats, 17 d’elles de manera presencial i 35 en línia. Com altres anys, les votacions s’han dut a terme a través de la plataforma Decidim, que facilita l’exercici del vot de les entitats de ple dret. 

Durant la primera part de l’Assemblea, s’han presentat els comptes i memòria d’activitats corresponents a l’any anterior. Respecte a l’any 2023, el resultat comptable de la federació és positiu, amb un augment tant dels ingressos en un 18,27%, com de les despeses en un 10,62%. Per altra banda, les quotes de les entitats federades han augmentat un 10,60% en els darrers dos anys, fet que evidencia el compromís i participació de la base social. En relació amb el finançament, s’han diversificat les fonts amb l’entrada del projecte Futuro en Común (de l’AECID i la Secretaria de Estado). La memòria d’activitats s’ha presentat en format vídeo i es pot visualitzar a continuació.

Lafede.cat creix i supera la barrera de les 130 federades

L’Assemblea ha aprovat l’ingrés de sis noves organitzacions:

  • Les associacions de Djouma i Ponts per la Pau són dues entitats de nova creació que treballen pel dret a l’educació i l’empoderament de la dona a Mali i a l’Afganistan, respectivament. Aquesta segona ha estat fundada per l’activista afganesa Nadia Ghulam Dastgir. 
  • El Grup de Suport Con Vos, antic Grup de Suport del Colectivo Mujeres de Matagalpa-Nicaragua, existeix des dels anys 80 i va ser expulsat del país pel règim d’Ortega. El grup ha hagut de donar-se d’alta a Catalunya per poder continuar treballant amb el país i amb la comunitat exiliada i refugiada de manera clandestina. L’entitat té com a objectiu la promoció i suport a organitzacions feministes i defensores de drets humans del nord i sud global, especialment per millorar les condicions de vida i de desenvolupament de les dones i la infància a Nicaragua.
  • COCAT (Coordinadora d’Organitzadors de Camps de Treball Internacionals de Catalunya), una plataforma integrada per set entitats amb l’objectiu de promoure el voluntariat internacional com a eina perquè el jovent puguin entrar en contacte amb diferents realitats. 
  • Les següents entitats treballen pel dret a salut visual. Per una banda, la Fundació Ramón Martí i Bonet, es va crear per oferir assistència oftalmològica i òptica, així com per garantir una bona salut visual i contribuir en la millora de les perspectives de futur de les persones en situació de risc. Pel seu cantó, Ocularis, té per missió erradicar la ceguesa i les patologies visuals evitables de milions de persones en situació de vulnerabilitat al món.

Des de l’any 2013, Lafede.cat ha augmentat progressivament el nombre de la seva base social, arribant a les 133 organitzacions en l’actualitat, màxima xifra d’entitats des de la fusió de la federació. D’aquest total: 124 són de ple dret i 9 observadores i segons la seva forma jurídica, 94 són organitzacions (6 d’elles són plataformes) i 39 fundacions. En relació amb les altes i baixes, des del 2013, han ingressat a la federació un total de 60 entitats i s’han donat de baixa, 48. Aquest fet implica que durant aquest temps s’ha donat una renovació de la base social del 45%.  

Mirada al passat per projectar el futur: crida a participar en l’elaboració del nou pla estratègic  

Durant l’assemblea es va fer un repàs de la dècada 2013-2023 i dels canvis, obstacles i fites aconseguides, que va servir per emmarcar els possibles reptes a què ens enfrontarem els pròxims anys. Quant al resum dels deu anys de la federació, es va recordar que la federació ha patit un cicle històric molt intens, que va començar sortint de les retallades al sector, i on es va haver de lluitar per la recuperació de la política pública de cooperació, i que va continuar amb moments de forta mobilització social i política com l’atemptat terrorista, el referèndum de l’1 d’octubre, la pandèmia, o les invasions d’Ucraïna o Palestina. 

Lafede.cat ha donat resposta al difícil context social i polític de moltes maneres: reestructurant-se internament i canviant el seu model de governança per facilitar la participació de les entitats; mantenint la interlocució amb tots els partits en una dècada de forta inestabilitat política (set consellers/es i cinc directors/es de l’ACCD) per mantenir i millorar la política pública; assolint un nou rol de lideratge i de pont entre el govern, les entitats i els moviments socials; ampliant la seva agenda de treball i incidència, incloent-hi l’agenda de drets humans i pau del propi país; i donant suport a les entitats per adaptar-s’hi i evolucionar a través de processos formatius i de canvi organitzacional.

“Quines han de ser les nostres prioritats i com avançar en la desburocratització?”, “Com garantim un compromís durable per part de l’administració pel 0,7?” o “Quins altres interlocutors hem de prioritzar en l’agenda de la Justícia global?” van ser alguns dels reptes que va presentar la Junta. Les diferents preguntes que es van treballar giraven entorn de cinc temàtiques: la participació i el model de governança; la transformació del sector; la consolidació del concepte de Justícia global i les aliances amb nous actors; les prioritats en l’agenda institucional; i la sostenibilitat de la federació en l’àmbit econòmic.

La Junta va anunciar que a la tardor es convocarà un procés de reflexió orientat al disseny del nou pla estratègic, i va demanar la màxima participació.

Dos homenatges molt merescuts 

Durant l’assemblea també va haver-hi un espai per fer dos reconeixements ben diferents. D’una banda, a la Maria Cañadas, activista històrica dels drets humans i la pau, que va morir recentment. Cañadas, va fer part de la primera junta de la federació, ocupant la vocalia de gènere (juny 2013- octubre 2014). Va treballar a l’Escola Cultura de Pau i va estar molt involucrada en Amnistia Internacional, entitat que va presidir. També va ser una de les fundadores de la Taula catalana per la pau i els drets humans a Colòmbia.

Així mateix, va haver-hi un moment de reconeixement per a les 170 persones treballadores d’UNRWA, assassinades durant el genocidi a Palestina. La federació va reiterar el seu suport a l’entitat, així com la seva ferma condemna a la situació que es viu a la regió.

 

Més informació: