Palestina: davant la barbàrie, exigim respostes que assegurin la pau  


Quan es compleix un any del setge incessant a Palestina, amb més de 41.000 persones assassinades i mentre el conflicte s’estén a altres zones de la regió, les ONG que formen part de la Coordinadora estatal d’ONG, entre elles Lafede.cat, tornen a exigir l’alto el foc, la garantia de l’assistència humanitària i la fi del comerç d’armes amb Israel.


Els palestins inspeccionen els danys després d’un atac aeri israelià a l’era El-Remal a la ciutat de Gaza el 9 d’octubre de 2023 | WAFA Palestine News Agency (CC-BY-SA)

Les ONG tornen a llançar un crit d’alarma. Més de 41.500 persones han estat assassinades. Més de dos milions de persones continuen atrapades en la Franja de Gaza sense possibilitat d’escapatòria i els nivells de violència augmenten per moments a Cisjordània, inclosa Jerusalem Est. La situació en Palestina no té precedents: es bombardegen escoles, hospitals, camps de persones refugiades. S’han sobrepassat xifres històriques en assassinats a periodistes, personal sanitari i civils -especialment, nenes i nens- en dotze mesos des de l’inici d’aquesta escalada de violència. El control sobre l’accés a l’aigua, als aliments o a medicaments, s’utilitza com a arma de guerra. Tal situació suposa un atac directe als drets i la vida de la població palestina, però també a les regles humanitàries internacionals.

La Cort Internacional de Justícia va ordenar a Israel que prengués mesures sense demora per a evitar el genocidi. El Consell de Seguretat de l’ONU va demanar un alto el foc i la garantia de l’assistència humanitària. Res d’això ha estat complet; de fet, tot el contrari: Israel ha nomenat persona non grata al secretari de Nacions Unides, António Guterres; ha bombardejat sense treva la Franja de Gaza, els nivells de violència s’han multiplicat a Cisjordània i Jerusalem Est, a més, està bombardejant Síria i Iemen, i ha envaït el sud del Líban, on gairebé 500 persones han estat assassinades i més d’un milió s’han vist obligades a abandonar les seves llars. La situació a la regió és extremadament preocupant i no té precedents. L’Iran ha atacat Israel, cosa que suposa un greu perill atès que ambdues són potències nuclears. Les conseqüències per a milions de persones són incalculables com també ho són per a tota la humanitat que veu com els principis dels drets humans i del Dret Internacional Humanitari s’estan incomplint de manera impune i sistemàtica.

Responsabilitat de tercers Estats

La gravetat de la situació és tal que la responsabilitat concerneix també a tercers Estats. El mes de març passat es va aprovar una PNL en el Congrés dels diputats en la qual s’instava el govern espanyol a complir una sèrie de mesures que contemplaven cinc punts essencials per a contribuir a la pau en la zona:

  1. Exigir a les parts un alto el foc permanent.

  2. Exigir a les parts del conflicte que permetin un accés humanitari suficient i sostingut, especialment a Gaza.

  3. Exigir a les parts el respecte del Dret Internacional Humanitari i dels drets humans.

  4. Posar fi al comerç d’armes entre l’Estat espanyol i Israel.

  5. Treballar per a una solució negociada al conflicte, incloent prevenir per totes les vies una escalada de violència a Orient Pròxim, prioritzant la via diplomàtica.

Societats de tot el món reclamen la fi d’aquesta massacre que ja s’estén a altres països. La comunitat internacional, els Estats, no poden girar el cap davant d’aquesta barbàrie. La responsabilitat és ineludible i exigeix que es prenguin mesures fermes per a acabar amb l’enorme patiment humà que s’està generant. Contribuir a la pau d’avui alimentarà la pau del futur.

 

Més informació