El passat 20 de gener Lafede.cat va acollir una trobada amb representants d’organitzacions japoneses que treballen pel desarmament nuclear Nihon Hidankyo, Premi Nobel de la Pau 2024, i Gensuikyo. La trobada va ser impulsada per diverses entitats de pau catalanes que participen a l’Alianza por el Desarme Nuclear.
El passat octubre es va concedir el Premi Nobel de la Pau 2024 a l’organització japonesa Nihon Hidankyo, un moviment de “hibakusha”, és a dir, de persones supervivents de les bombes atòmiques que els Estats Units van llançar sobre Hiroshima i Nagasaki durant la Segona Guerra Mundial, ara fa 80 anys, que treballen pel desarmament nuclear. Els dos bombardejos nuclears van matar desenes de milers de persones, van destruir i reduir a cendres grans àrees de territori, i van originar nombroses malalties en supervivents i en els seus descendents a causa de l’exposició a la radiació i a la temperatura extrema, a més de greus impactes a la salut mental.
Per això, els “hibakusha” porten dècades explicant el seu testimoni per alertar dels greus perills de les armes nuclears des de la perspectiva de la seguretat humana i defensant la seva abolició. La seva lluita ha inspirat altres moviments com la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN) que el 2017 va aconseguir l’adopció del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN), que prohibeix als països desenvolupar, assajar, produir, fabricar, transferir, tenir, emmagatzemar, utilitzar o amenaçar d’utilitzar armes nuclears, o permetre l’emplaçament d’armes nuclears al seu territori. Per aquesta fita, l’ICAN va rebre el Premi Nobel de la Pau aquell mateix any.
Una vuitantena de municipis catalans a favor de prohibir les armes nuclears
Des de fa anys, a Catalunya hi ha un fort moviment per al desarmament nuclear, articulat a través de l’Alianza por el desarme nuclear – a la qual Lafede.cat s’ha adherit –, que ha aconseguit que una vuitantena de municipis hagin aprovat mocions emplaçant el Govern espanyol a sumar-se al TPAN.
És per això, que una trentena de persones de diverses entitats impulsores d’aquestes mocions han compartit la seva experiència durant la trobada amb les organitzacions japoneses, i han destacat que malgrat la magnitud i la capacitat d’influència de la indústria nuclear, cal seguir treballant des dels municipis i en tots els àmbits possibles a favor de la desnuclearització.
En aquest sentit, Yayoi Tsuchida, Secretària General Adjunta de l’organització Gensuikyo, ha destacat que l’objectiu de la seva visita a Barcelona és sensibilitzar sobre els perills de les armes nuclears i instar el Govern espanyol a adherir-se al TPAN per al desarmament nuclear.
“Hibakusha”, les supervivents de les bombes nuclears
A més, els representants japonesos també han compartit la seva experiència. És el cas de Shigemitsu Tanaka, co-president de Nihon Hidankyo i supervivent del bombardeig atòmic a Nagasaki quan només tenia 4 anys. Tabaka ha descrit l’horror, la destrucció i el patiment que va suposar al seu entorn, no només les setmanes immediates a l’esclat, sinó també als anys posteriors, en què molts supervivents i els seus descendents han patit o han mort per malalties associades i això alhora ha repercutit en el sosteniment econòmic i en les relacions de moltes famílies, així com el trauma i l’estigma.
De fet, especialment les dones supervivents o descendents de supervivents han patit i encara pateixen exclusió social per la possibilitat de ser transmissores de malalties a les seves criatures, que ha fet que siguin rebutjades o aïllades socialment, destaca Tabaka.
Manca de compromís polític i social al Japó per al desarmanent nuclear
En aquest sentit, el portaveu japonès ha denunciat que els governs del Japó i dels Estats Units van abandonar els “hibakusha” durant molts anys: no van rebre un tractament ni un acompanyament adequats. De fet, avui en dia encara la classe política està molt allunyada de la vida en estat d’emergència de més de 50.000 persones afectades a la zona de Fukushima, explica. És més, apel·len a la “protecció” per convèncer a la gent de la necessitat de posseir les bombes nuclears i l’energia nuclear, malgrat tenir ben viva la història recent, i això fa que la població no estigui del tot conscienciada en la seva eradicació.
Tanaka ha tancat recordant que “les armes nuclears i els éssers humans no poden coexistir, perquè l’únic propòsit de les armes nuclears és l’extermini. Per això, cada ciutadà de la terra s’ha de plantejar aquesta qüestió com a pròpia, perquè la humanitat no es destrueixi amb aquestes armes”.
Finalment, el Sr. Shitmaga, representant jove de la delegació, ha destacat que els joves no coneixen de primera mà les conseqüències greus de les guerres i la bomba atòmica i és difícil que acabin de comprendre la serietat de la qüestió. Per això creu necessari seguir treballant en l’educació per la pau i seguir escoltant els testimonis de supervivents
Ser Premi Nobel de la Pau, un reconeixement a les lluites per al desarmament nuclear
Nihon Hidankyo sorgeix el 1956 quan diferents supervivents es van organitzar i van crear l’entitat per exigir el desarmement nuclear i una compensació estatal pels danys de la bomba atòmica. Al Japó també van aconseguir l’aprovació de dues lleis de suport als “hibakusha”.
L’atorgament del Premi Nobel de la Pau a aquesta orgaització és per extensió un reconeixement també a totes les lluites contra les armes nuclears i pel desarmament, més necessàries que mai en un context actual global molt complex d’escalada bèl·lica, d’increment d’armament nuclear i amenaces d’utilitzar-lo, i de deteriorament de les relacions geopolítiques.
Tal com Lafede.cat va denunciar fa uns mesos en aquest article, intimidar l’altre armant-se i amenaçant amb tenir capacitat d’atacar no són accions coherents amb la pau, ja que només desperten la por i el recel de l’altre i impossibiliten apropar-se per negociar i arribar a un acord. A banda, una guerra nuclear podria suposar una destrucció inimaginable.