Volem acollir: un desembre per a la solidaritat amb les persones que cerquen refugi


Les notícies gairebé ja no en parlen, però la societat civil no oblida. Lafede.cat participa a la campanya de solidaritat amb les persones refugiades “Casa nostra, Casa vostra” i promou la presentació d’un recurs al Tribunal de Justícia de la UE contra l’acord UE-Turquia. Difon, a més, materials sobre migracions i justícia global, i prepara una trobada per coordinar amb altres organitzacions internacionals estratègies d’incidència i sensibilització.

anna-surinyach_01

Foto: Anna Surinyach

La informació, la mobilització social, l’acció jurídica i la coordinació local i internacional, aquestes són les quatre línies de treball de Lafede.cat en relació a les persones refugiades. Així, en el marc de la campanya «Fent i Pensant la Justícia Global» Lafede.cat difon una nova càpsula de vídeo i un nou article sobre migracions, mobilitat i justícia global. L’article «Les polítiques migratòries com a condició de la justícia global» és de l’expert Javier de Lucas, recentment premiat pel Consell de València per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals. En ell s’analitzen els fluxos migratoris com una qüestió política i de drets i no com un tema laboral o econòmic, i també es parla de la gestió que n’està fent la Unió Europea i els estats membre: “s’ha creat un estat de suspensió de l’ordre jurídic, absència de llei, desigualtat i exclusió social, que fa possible que dones i homes perdin la seva condició de ciutadans, d’éssers polítics i la seva identitat, dins de les fronteres mateixes de l’estat-nació”.

Del 10 al 18 de desembre participem a la Setmana d’Acció pel Dret a Migrar

Lafede.cat dóna suport a la campanya “Casa nostra, Casa vostra” que es va presentar el passat 29 de novembre i que culminarà el 18 de febrer amb una manifestació a Barcelona. El manifest de la campanya insta a les institucions catalanes a actuar davant la innació del govern espanyol, a treballar per a una acollida digna i completa al més aviat possible, a defensar i respectar el dret a la lliure circulació, i a actuar per acabar amb la causes dels desplaçaments forçats. La campanya compta amb la participació de moltes entitats de caire social i cultural i ha recollit més de 20.000 signatures en menys d’una setmana. La campanya impulsa la Setmana d’Acció pel Dret a Migrar se celebrarà entre el 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans, i el 18 de desembre, Dia Internacional de les Persones Migrades que tindrà dues activitats unitàries el dia 10 i el 17 a Plaça Universitat.

Durant aquella setmana Lafede.cat, juntament amb la plataforma Stop Mare Mortum, organitza una “Trobada Mediterrània sobre mobilitat internacional. Deconstruïm l’Europa Fortalesa” els dies 15 i 16 de desembre. La idea és teixir xarxa i traçar línies de coordinació en temes d’incidència, mobilització i sensibilització entre col·lectius i entitats de la zona del Mediterrani. Es comptarà amb la presència d’organitzacions com Pipka Lesvos Solidarity (Grècia), Mediterraean Hope (Itàlia), Arab Reissance for democracy and Development – ARDD Legal Aid (Jordània), Africans Diaspora Youth Network in Europe – ADYNE, Borderline d’Alemanya i de Sicilia, Association des Refoules d’africe Centrale au Mali – ARACEM (Mali), Alternative Espaces Citoyen (Níger), Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía – APDHA (Espanya), Bureau d’Accueil et d’Accompagnement des Migrants – BAAM (França) i Oxfam Itàlia. També hi haurà representants d’algunes xarxes euro-mediterrànies com Migreurop i Boat4People.

El dijous 15 hi haurà dues taules de debat on les diferents organitzacions convidades explicaran la seva feina i la situació a cada país, i en una tercera taula les xarxes euro-mediterrànies debatran sobre les dificultats existents i possibles mecanismes de coordinació. Divendres 16 hi haurà tallers monogràfics d’estratègies de coordinació d’incidència i mobilització i de estratègies de comunicació i sensibilització. El dijous al vespre, tothom que vulgui podrà compartir sopar amb els/les assistents. Per assistir a la trobada cal inscripció prèvia.

acterecurs

Foto: Alfonso López Borgoñoz

Presentem un recurs contra l’Acord UE-Turquia “per no emmalaltir d’impotència”

“L’acord UE-Turquia s’està venent com un èxit i s’agafarà com a model per a totes les fronteres, per això cal aturar-lo”. Així es va manifestar Luca Gervasoni, vocal de Lafede.cat, a la presentació pública del recurs que s’ha interposat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per demanar la nul·litat d’aquest acord, i que es va fer el passat 30 de novembre. La fede.cat l’impulsa juntament amb l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates i la Fundació Congrés de Salut Mental pel seu caràcter tant simbòlic com estratègic. «Nosaltres representem a 114 entitats que treballen en origen i en l’atenció i acompanyament a les persones refugiades, sabem molt bé que cal coordinació a casa nostra i arreu, i aquest recurs és també un esforç col·lectiu», va remarcar Gervasoni.

Durant l’acte es va explicar com, en l’origen de la iniciativa va estar la necessitat de molts moltes professionals, infermeres, educadors, psicòlegs, de fer alguna cosa més enllà de l’atenció directa en els rescats. Àngels Vives, presidenta de la Fundació Congrés de Salut Mental va explicar que havien buscat a juristes «per no emmalaltir d’impotència al mig del nostre propi naufragi» i que, inicialment, tenien la intenció de presentar algun tipus d’acció legal contra els Caps d’Estat i de Govern de la UE. “La Fundació Congrés de Salut Mental va tirar d’un fil sense saber d’on tiraven”, va afegir Andrés Pérez, president de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates. «Ens van dir, amb una certa innocència, això és inacceptable, deu estar vulnerant els drets humans i si sou juristes hauríeu de poder fer alguna cosa, i ens van obligar a trobar una resposta. Alguns dels pronunciaments judicials recents més innovadors tenen l’origen en iniciatives com aquesta». A la taula de presentació i per mostrar el seu suport van participar també els periodistes Ignacio Escolar i Arantza Diez, codirectora del documental “To Kyma”,  i Óscar Camps, director de Proactiva Open Arms.

Els encarregats de la redacció final del recurs han estat l’exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, amb el suport de diversos advocats experts en dret internacional, i l’ha presentat l’advocat grec Diego Harry Ladis. El recurs, que necessàriament s’ha de presentar en nom d’una persona física, es presenta en nom de Shabir Iqbal, paquistanès atrapat als camps de refugiats de Grècia i al qual li han denegat la petició d’asil a aquell país. Durant l’acte es va poder conèixer en detall la biografia i trajectòria migratòria  del senyor Iqbal i es va visualitzar un vídeo on ell mateix explicava la seva situació.

Jiménez Villarejo, per la seva part, va explicar que el recurs intenta demostrar que l’Acord «suposa la vulneració d’un conjunt de normes jurídiques de tota mena –des del Tractat de la Unió Europea a la Carta de Drets Fonamentals de la UE– i viola obertament drets fonamentals, entre els quals el dret a la vida, la dignitat o la lliure circulació”. La UE s’havia autoprohibit, a més, signar acords amb tercers països «no segurs» i el recurs intenta demostrar també que Turquia no ho és i presenta com a proves múltiples informes com el de la Unió de magistrats europeus per les llibertats i la democràcia o d’ONG com CEAR i Amnistia Internacional. Villarejo va recordar, també, que l’Acord avala les expulsions col·lectives i que els Estats membre estan incomplint els compromisos adquirits en reubicació. El recurs es va presentar formalment el 29 de novembre i es pot donar suport a través d’un manifest que hores d’ara té més de 300 signatures.