Acte públic el 21 d’abril: Per què cal un Centre Català d’Empresa i Drets Humans?


El Grup de treball d’Empresa i Drets Humans format per Lafede.cat i la Taula per Colòmbia, amb la participació de 18 entitats, organitza el proper dijous 21 d’abril durant tot el dia al Convent de Sant Agustí de Barcelona, una jornada per abordar la importància de crear el Centre Català d’Empresa i Drets Humans, una iniciativa acceptada a tràmit pel Parlament el passat més de febrer i que compta amb el suport de més de 8.000 entitats i cooperatives de Catalunya. Per tal d’assistir-hi es demana inscripció prèvia aquí.

La trobada del 21 d’abril, vol posar en valor la creació del Centre Català d’empresa i drets humans, i, a més, vol reflexionar sobre la  “diligència deguda”, una iniciativa que s’està debatent tant a Europa com a l’Estat espanyol per garantir una acció responsable de les empreses. Quines diferències hi ha entre el Centre català i la diligència deguda? Quins avantatges i desavantatges tenen cadascuna d’aquestes iniciatives? Quin rol juguen aquests mecanismes per a garantir el respecte als Drets Humans per part de les transnacionals? Com aquestes iniciatives poden acompanyar les lluites del sud i nord globals? De tot això se’n parlarà amb experts i portaveus de lluites internacionals.

 

Tres taules per reflexionar l’impacte de les transnacionals sobre els drets humans

El matí compta amb dues taules rodones, una de 9:45 h a 11:45 h i l’altra de 12 h a 14 h. La primera, es pregunta si “És útil la diligència deguda per garantir el respecte dels DDHH?” amb Adoración Guamán –jurista, politòloga i professora de dret del treball a la Universitat de València –  i Luis Rodríguez-Piñero – jurista, politòleg i treballa a l’oficina de l’Alt comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans–, reconegudes expertes i assessores en diferents processos normatius en matèria d’empresa i drets humans, on debatran sobre les possibilitats i limitacions que ofereix la diligència deguda. La segona, parlarà de “Per què és necessari crear el Centre Català?” i té l’objectiu de visibilitzar les posicions de representants del món municipal, associatiu i sindical que han donat suport a la llei, com és l’Associació Economia Social Catalunya (AESCAT), el fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) i els tres sindicats majoritaris, CCOO Catalunya, la UGT Catalunya i la Intersindical-CSC.

I a la tarda, de 18 h a 20 h, es debatrà sobre “Com pot ajudar el Centre a les lluites de les organitzacions de la societat civil d’arreu?”, on es vol exposar com el Centre podria abordar casos de vulneracions de drets humans actuals comeses per empreses catalanes o amb relació amb l’administració catalana, i a la vegada, ajudar a les lluites globals. Hi intervindran portaveus de casos reals al sud com el de Repsol al Perú, el d’ACS a Guatemala i TCBuen – APM Terminals Barcelona a Colòmbia, a més de moviments locals com la Xarxa per la Sobirania Energètica, la Xarxa per la Justícia Climàtica, i la Comunitat Palestina de Catalunya.

De fet, alguns dels casos exposats a la jornada i d’altres es poden consultar a la web Alertadh.org, on també es pot firmar el manifest de suport a la creació del Centre.

Pel que fa a la jornada, per tal d’assistir a les sessions, que es realitzaran al Convent de Sant Agustí de Barcelona, cal inscripció prèvia a través d’aquest enllaç.