Àfrica i les migracions, els grans temes de les 4a Beca Devreporter


35 entitats han presentat 29 projectes a la Beca Devreporter. La Beca es va presentar el passat 29 de novembre i es va tancar el passat 14 de febrer.

La IV Beca Devreporter està finançada per la Unió Europea en el marc del projecte «Frame, Voice, Report» gestionat per les plataformes d’ONG de set països. 35 organitzacions s’han presentat a la Beca Devreporter, 17 de les quals federades i 18 no federades. Han lliurat 29 projectes, 10 dels quals ja s’havien presentat a la convocatòria anterior i han estat reformulats seguint les recomanacions de l’equip avaluador i el jurat. L’import total sol·licitat és de 530.000 euros tot i que la borsa disponible és de 240.000. La majoria de projectes opten a la categoria C i han demanat ajuts de 20.000 euros (21 projectes).

En aquesta ocasió el continent africà és el centre d’interès de la majoria de les propostes presentades que volen tractar problemàtiques de països com el Marroc, Moçambic, Txad, Níger, Líbia, Algèria, Burkina Faso, Etiòpia, Kenya, Ghana, Namíbia o Gàmbia. Altres projectes tenen com a escenari Amèrica Llatina (Bolívia, Mèxic, Colòmbia, El Salvador, Paraguai) i Àsia (Turquia, Myanmar i Líban).

Pel que fa a les temàtiques que es volen analitzar o investigar, la majoria de projectes proposen temes relacionats amb les causes i la realitat de les migracions: la diàspora kurda i turca, l’emigració de Senegal o Guinea Conakry, l’emigració de menors no acompanyats o la vulneració de drets a les rutes de migracions al Sahel. Molts projectes volen parlar també de l’acció de les empreses transnacionals i els seus impactes en termes de vulneració de drets laborals i d’impactes socials i mediambientals. Els diferents equips volen abordar també problemàtiques com la situació de la joventut sahrauí o el conflicte Kachin de Myanmar, o temes socials amb dimensions locals i internacionals com el dol perinatal, o la vulneració del dret a l’educació o a l’accés a l’aigua.

Com a l’edició anterior, els projectes seran analitzats en primer lloc per un equip avaluador extern i després per un jurat compost per representants de la universitat, els mitjans, les ONG i l’administració. El veredicte es farà públic a finals de maig. Tota la informació relacionada amb la Beca està disponible a una web específica.

 

Acompanyament comunicatiu a les entitats

Millorar les capacitats comunicatives de les entitats és també un dels objectius de les Beques Devreporter. L’equip tècnic de la federació s’ha reunit amb moltes de les entitats becades i no becades per avaluar els projectes presentats i els seus punts forts i els més febles. En el cas dels projectes becats es fa seguiment del seu desenvolupament i, paral·lelament, s’estan organitzant sessions formatives sobre diferents qüestions i sessions d’assessorament personalitzat. Ahir dilluns 25 de febrer algunes de les entitats becades van participar al seminari de presentació de l’estudi «Nadie dijo que fuera fàcil». José Manuel Gómez, responsable de comunicació d’Ongawa, va explicar els resultats de l’estudi que analitza com les ONG faciliten la transformació social a través de les seves estratègies educatives i comunicatives.