Campanya internacional contra AirBnb el dia de commemoració de la Nakba


Els moviments internacional a favor de Palestina han llançat la campanya #deactivateAirBnb per denunciar l’empresa AirBnB per oferir apartaments en colònies jueves en territoris palestins, el mateix dia que es commemora l’inici de l’ocupació.

Avui 15 de maig es commemoren 71 anys de la Nakba, que vol dir “catàstrofe” en àrab i que significa l’inici de l’establiment de l’Estat d’Israel a territori palestí el 1948. Els moviments propalestins reivindiquen que l’ocupació i la violència continuen i que, per tant, la Nakba no ha acabat mai.

Precisament coincidint amb la Nakba, diferents organitzacions internacionals han llançat la campanya #deactivateAirBnb per denunciar la decisió de l’empresa AirBnb d’oferir allotjaments a assentaments il·legals israelians en territoris palestins ocupats, i demana als usuaris que cancel·lin les seves comptes. El Grup de treball de Palestina de Lafede.cat se suma a aquesta iniciativa que considera que “promociona directament la situació de discriminació, opressió i injustícia que viuen els palestins i les palestines”, a més de considerar-ho una vulneració dels drets humans per part de l’empresa.

La campanya demana que es desactivi el compte, s’enviï un correu electrònic a l’empresa explicant-ne els motius i se’n faci difusió a les xarxes socials amb l’etiqueta #deactivateAirBnb.

 

71 anys d’ocupació i 5 milions de persones refugiades

Actualment hi ha 5’4 milions de palestins i palestines refugiades de les quals 2’2 es troben a Jordània, 470.000 al Líban, 552.000 a Síria, 828.000 a Cisjordània i 1’3 milions a Gaza, segons dades de la UNRWA, l’Agència de les Nacions Unides per a les palestines.

Aquesta situació rau en la Nakba, quan el 15 de maig de 1948, 750.000 palestins i palestines van ser expulsades de casa seva i 500 poblacions van ser destrossades. Però perdura fins avui en dia en forma d’una Gaza bloquejada i assetjada des de fa 13 anys, de ciutats i pobles ocupats com Hebron (Halil) o Jerusalem, dels assassinats als check-points, dels més de 5.000 presos polítics palestins, de les cases ensorrades i de terres expropiades.

En aquests sentit, un dia com avui serveix per situar Palestina al mapa i mantenir la denúncia sobre les vulneracions del Dret Internacional i en especial dels drets humans que s’estan duent a terme sobre la seva població. “Els intents d’expulsió dels palestins segueixen fracassant pel nostre vincle innat amb la terra i la cultura, la necessitat de creure que el nostre poble serà lliure de l’apartheid només si seguim resistint, si seguim respirant i si seguim vivint”, recorden els protagonistes de l’espectacle Sarab, del Circus School of Palestine, que van actuar el passat cap de setmana a l’Ateneu Popular de 9 Barris de Barcelona.