Colin Archer, activista històric per la pau, a Lafede.cat per parlar de despesa militar


Lafede.cat organitza el proper dimarts 25 d’abril a les 19h la conferència “Estats militaritzats. Actuem des de la Justícia Global” amb Colin Archer, l’ex-Secretari General del International Peace Bureau (IPB) recentment jubilat, dins el cicle Justícia Global. Archer visita Barcelona en el marc de la Setmana d’Acció contra la despesa militar, una acció impulsada per la Campanya Global contra la Despesa militar (declaració de la campanya) que a Catalunya coordina el Centre Delàs d’Estudis per la Pau.

Colin Archer ha estat responsable del IPB, durant 26anys. IPB, amb seu a Ginebra, és l’organització internacional de pau més antiga i una de les més prestigioses del món que treballa en la investigació al voltant del desequilibri entre despesa militar i despesa social, les armes i el seu impacte en les comunitats així com altres temes relacionats: abolició nuclear, comerç d’armament, educació i cultura per la pau, militarització de l’ajuda al desenvolupament, seguretat ciutadana, impacte militar sobre el medi ambient i el canvi climàtic, o qüestions de gènere i drets humans al voltant de la pau. Va ser fundada el 1891 i el 1910 va rebre el Premi Nobel de la Pau. Des dels anys 70 és consultor en el Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides.

Segons les dades del Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) de 2016, la despesa militar mundial va ser de 1.500 bilions de dòlars i ara molts estats es plantegen augmentar-la i pujar, també, la seva aportació a l’OTAN. Precisament l’estada de Archer a la ciutat coincideix amb la publicació del nou informe SIPRI, que serà dilluns 24.

Les organitzacions catalanes per la pau alerten que la guerra de Síria, la lluita contra el terrorisme gihadista i l’arribada de Donald Trump al govern dels Estats Units poden comportar una escalada militar sense precedents, com indica ja l’augment del pressupost militar als EEUU, l’anunci d’augmentar l’arsenal nuclear, o el llançament, la setmana passada, de “la mare de totes les bombes” a Afganistan. Actualment l’Estat espanyol destina el 0,9% del PIB (9.000 milions d’euros) en defensa i la ministra Maria Dolores de Cospedal s’ha compromès, com a Estat membre de l’OTAN, a doblar la xifra el 2024. Recentment, Donald Trump va demanar un full de ruta concret als Estats per arribar al 2% del PIB. Catalunya no és aliena a aquesta escalada de militarització i ha estat, darrerament, notícia: el rebuig de moltes entitats educatives i de pau a la presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament o les maniobres militars al Montseny o Collserola, així com el debat obert sobre l’exèrcit català en un futur estat català. La guerra de Síria i el desplaçament forçat de milions de persones ha suposat la militarització de moltes fronteres que ha estat denunciat per moltes organitzacions.