Com donar suport a les persones afectades per la DANA a València


Com en emergències similars a altres llocs del món, donem algunes recomanacions per canalitzar la solidaritat ciutadana i us compartim el llistat d’ONG de la zona per tal de facilitar l’accés a informació de primera mà i vies de col·laboració. Informació actualitzada a la pàgina de la Coordinadora Valenciana d’ONGD.

Tasques de neteja a Paiporta (País valencià) després de la DANA. Foto: Pablo Tosco.

 

El sector de la cooperació internacional mostra la solidaritat amb totes les persones afectades i amb les famílies de les víctimes per les riuades ocasionades pel temporal DANA, especialment a l’Horta Sud de València. Reconeix també, especialment, el compromís de milers de persones que s’estan bolcant per donar suport de forma voluntària davant aquesta tragèdia.

Davant de les mostres de solidaritat rebudes, recordem algunes pautes per col·laborar i canalitzar la solidaritat en situacions d’emergència. Oferim també el llistat de les organitzacions que hi ha a la Comunitat Valenciana per tal de facilitar l’accés a informació de primera mà i vies de col·laboració.

Recomanacions per col·laborar en una situació d’emergència humanitària

  • La solidaritat ciutadana és admirable, però la bona voluntat no és suficient. Si voleu donar suport, assegureu-vos que opteu per l’opció més adequada. L’ajuda s’ha de donar de manera organitzada, responent a les necessitats de cada moment i evitant entorpir les tasques prioritàries que s’estiguin desenvolupant.
  • Tingues en compte que, en una situació d’emergència com la que es viu a la zona, els problemes es mantindran durant molt de temps. La teva ajuda serà vàlida durant molt de temps, per això no et precipitis en la teva decisió.
  • Abans de res, si us plau, informa’t sobre les possibilitats de suport que se t’ofereixen. En cas de voler col·laborar amb una ONG de Desenvolupament, consulta la feina que fa, a quina població s’adreça, quins canals de col·laboració ofereix, etc. De nou, no et precipitis en la teva decisió, contrasta i escull un cop tinguis diferents opcions.

Millor donacions econòmiques que en espècies, ja que aquests últims poden no ser adequats a les necessitats de la població i la situació logística a la zona.

  • A més de com a voluntaris i voluntàries per a tasques de neteja, la millor manera d’ajudar és fer donacions econòmiques. Per què?
    1. Les necessitats aniran canviant cada dia, cada setmana; es necessitarà ajuda a llarg termini i aquesta és la millor manera de recolzar.
    2. Els béns donats en espècie poden no ser adequats a les necessitats de la població i la situació logística a la zona.
    3. Els béns donats individualment poden suposar costos i dificultats administratives logístiques addicionals – necessitat d’embalatge, data de caducitat en aliments i medicaments, etc.
    4. L’enviament de medicaments ha de seguir una sèrie de normes clau per garantir que arriben i s’utilitzen de manera eficaç. Un cop les medicines surten del circuit sanitari o farmacèutic, no se’n pot garantir la seguretat i, per tant, no es poden subministrar a qui ho necessiti. Les donacions les han de fer entitats especialitzades en aquesta tasca, evitant el “reciclatge de medicaments” o l’ús de medicines que han sortit del canal del control farmacèutic.
    5. Les donacions s’han de fer a través dels canals oficials que indiquen les ONGD reconegudes a les seves pàgines web oa través de la informació que apareix a la web de la Coordinadora Valenciana d’ONGD.
  • És essencial que tant les persones voluntàries com les veïnes i veïns que estan participant en tasques de neteja siguin prudents davant del perill d’infeccions, intoxicació, electrocució i altres accidents que es poden patir a causa de les destrosses causades per la DANA. És fonamental seguir les recomanacions del Ministeri de Sanitat.
  • Acudeix a les vies de comunicació oficials. Tant en això, com en tota la informació relativa a l’emergència, és fonamental consultar fonts d’informació oficials, serioses i honestes. No compartir bitlles o informacions que alimenten els discursos d’odi o les notícies falses és crucial per no dificultar la gestió de l’emergència

En aquests moments, cal garantir actuacions que responguin a les necessitats de les persones afectades tant a curt com a mitjà termini; però també és important tenir la mirada llarga i treballar per evitar que situacions així tornin a succeir. L’enorme impacte causat per la DANA a la Comunitat Valenciana és una mostra més de les greus conseqüències que l’emergència climàtica té sobre la vida de milions de persones a tot el planeta. Treballar en polítiques de prevenció i mitigació de limpacte del canvi climàtic és fonamental per salvar vides; també ho és implementar mesures que frenin l’escalfament global.

Més de 25 d’ONG valencianes activen la resposta

Ja hi ha més de 25 ONG de cooperació i especialitzades en atendre emergències internacionals que estan treballant a les zones afectades, mobilitzant el seu personal i els materials que tenen als magatzems a la Comunitat Valenciana ia la resta d’Espanya. Alguns exemples d’aquestes actuacions són:

  • Atenció a les persones que estan a centres d’acollida,
  • Repartiment de tones de béns de primera necessitat a la població, a serveis com a residències de gent gran, ia altres punts que ens indiquen les autoritats
  • Subministrament de bombes de bombes per a buidatge de fang i plantes potabilitzadores, en col·laboració amb la UME
  • Suport psicològic i en la gestió d’ajuts a persones afectades, especialment les que tenen menys recursos.

Oferim el llistat de les organitzacions que estan treballant, amb la finalitat de facilitar l´accés a informació de primera mà i vies de col·laboració (actualització 15/11/2024):