Les institucions catalanes reiteren el seu compromís amb Palestina i amb les polítiques de Justícia global


La setmana passada tant el Parlament com l’Ajuntament de Barcelona han manifestat el seu suport a Palestina i no només declarativament, sinó amb l’aplicació de mesures polítiques concretes.

Imatge del debat de política general del 8 d’octubre de 2024 | Parlament de Catalunya

El Ple del Parlament, en el debat de política general dut a terme entre el 8 i 10 d’octubre, va aprovar una resolució on expressa la seva ferma condemna als atacs soferts per la població civil, demana un alto el foc immediat i definitiu que posi fre als actes de genocidi del govern d’Israel – que constitueixen crims de guerra i crims contra la humanitat, tal com ha establert la Fiscalia de la Cort Penal Internacional-, demana l’alliberament de tots els ostatges israelians que encara continuen en mans de Hamàs, i condemna la invasió del Líban.

El Parlament dona suport al ple compliment a les resolucions de Nacions Unides respecte a Palestina exigint el respecte al Dret Internacional i al Dret Internacional Humanitari. Així mateix, mostra el seu suport a la denúncia interposada per part de la República de Sud Àfrica i als esforços internacionals per assolir una solució negociada del conflicte a la regió, que passen per la celebració d’una Conferència de Pau i la resolució de Nacions Unides de l’establiment de dos estats independents.

El Parlament també insta al Govern a no continuar amb les relacions institucionals i comercials amb l’actual govern d’Israel fins que no hi hagi un alto el foc definitiu a la Franja de Gaza, i es garanteixi el respecte als drets bàsics del poble palestí i l’acompliment de les resolucions de Nacions Unides respecte al conflicte entre Israel i Palestina. Així mateix, insta al Govern a augmentar els recursos destinats a la UNRWA i a obrir una línia extraordinària i específica d’acció humanitària i reconstrucció per atendre els impactes en els drets humans provocats per l’atac d’Israel a Gaza, Cisjordània i Líban.

Una segona resolució rellevant que va aprovar el Ple del Parlament en el mateix debat de política general és la que reafirma el compromís de Catalunya amb la cultura de la pau, el respecte a la democràcia, la legalitat internacional i els drets humans. La resolució és especialment rellevant en un context en què el bel·licisme i els conflictes són cada cop més presents i insta el Govern a continuar impulsant polítiques per a la construcció de la pau, entre d’altres reprenent el Fòrum Català per la Pau i elaborant un Pla de País de Pau tal com s’ha acordat al Consell Català de Foment de la Pau. El Parlament insta també a impulsar polítiques de cooperació al desenvolupament sòlides, amb un enfocament feminista i alineades amb els compromisos internacionals de destinar el 0,7% dels ingressos corrents no condicionats a l’Ajuda Oficial al Desenvolupament l’any 2030. Aquesta resolució obliga el Govern a augmentar la partida corresponent a l’avantprojecte de la llei de pressupostos per al 2025, tal com està previst en el Pla director de cooperació vigent. En números absoluts la federació estima que l’AOD catalana hauria d’assolir els 120 milions d’euros el 2025 (el pressupost de l’AOD del 2024 es troba en 88 milions d’euros).

 

El Consell Municipal de Cooperació de Barcelona es compromet a garantir els drets humans a la contractació pública

L’Ajuntament de Barcelona va contractar a Alstom, una empresa que treballa en el territori ocupat de Palestina, en ple genocidi d’Israel contra el poble palestí. Com a resposta, i a petició de Lafede.cat i les entitats que conformen els Eixos d’Empresa i drets humans i de Pau, el Ple del Consell Municipal de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el passat 9 d’octubre la “Declaració per garantir el compliment dels Drets Humans i la Dignitat Humana a la contractació pública”.

Ple del Consell Municipal de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona el passat 9 d’octubre de 2024

Aquesta declaració, que van subscriure tots els membres del Ple excepte Junts i Partit Popular, demana a l’Ajuntament que obligui a totes les empreses que contracti a firmar la Declaració Responsable relativa al compliment dels drets humans i la dignitat humana. També exigeix que s’apliquin les conclusions de l’informe jurídic del mateix Ajuntament amb relació a les empreses que hagin incorregut en falsedat en la declaració responsable. En coherència, demana que tota contractació de l’Ajuntament incorpori no treballar en territori ocupat i no vulnerar els drets humans, i en particular no contractar a cap empresa que aparegui a les bases de dades de Nacions Unides, com a empreses que operen a territori ocupat.

Per extensió la declaració demana que es revisin tots els contractes, acords i plans de cooperació per detectar aquelles empreses que contribueixen directament o indirectament a la comissió de crims de genocidi, contra la humanitat i crims de guerra, i quan això no sigui possible, posar fi a les activitats i al finançament que faciliten la comissió d’aquests greus crims internacionals. L’Ajuntament haurà de facilitar la relació de totes les empreses contractades durant l’exercici corresponent.