Posicionament sobre la gestió dels fons de cooperació de la Diputació de Barcelona


Davant les detencions d’ahir sobre el suposat desviament de fons de Cooperació Internacional de la Diputació de Barcelona, la Coordinadora estatal i Lafede.cat emeten un comunicat conjunt de rebuig a aquesta mena de pràctiques, d’exigència de transparència en la seva gestió, de voluntat explícita de mantenir la cooperació internacional a l’agenda política i mediàtica i de respecte als valors de justícia i lluita contra les desigualtats.

 

 

COMUNICAT

Les Coordinadores d’ONGD reclamen transparència en la gestió dels fons de cooperació de les administracions publiques

La notícia d’una investigació per presumpte desviament de fons de Cooperació Internacional a altres fins ha encès l’alarma al sector. Davant això, la Coordinadora estatal i Lafede.cat:

1. Manifestem el nostre rebuig si finalment la justícia demostra que s’han produït aquests delictes de malversació de fons públics i de frau en les subvencions per part de les administracions públiques o de terceres persones.

Com en altres ocasions – per exemple, el cas Blasco de la Comunitat Valenciana, de desviament de fons destinats a Haití per part de la Fundació de la Federació Espanyola de Futbol, etc.- les ONGD considerem inacceptable que alguns recursos que han de servir per combatre la desigualtat, la pobresa i les vulneracions de drets humans siguin utilitzats de forma irregular o fraudulenta.

2. Reiterem el nostre més absolut compromís amb la transparència sobre l’ús dels fons per a la Cooperació Internacional i exigim a les administracions públiques absoluta transparència i rendició de comptes a la ciutadania sobre la gestió de fons per a la Cooperació, provinents dels seus impostos.

Les ONGD som les primeres interessades que existeixi un traspàs d’informació detallada sobre els comptes a la societat, tant a nivell financer com sobre l’impacte i els assoliments de la Cooperació Internacional.

Tal i com hem estat fent fins ara, si detectem sospites o indicis de frau de qualsevol actor implicat en la Cooperació per al Desenvolupament de les ONGD, ho posarem en mans de la Justícia.

3.Agraïm als mitjans de comunicació la seva col·laboració – també com actors de la Cooperació Internacional- i subratllem que és molt important que ofereixin informació rigorosa sobre la lluita contra la pobresa i la desigualtat.

Darrera de l’operació policial d’ahir 24 de maig hi ha una denúncia per irregularitats en les subvencions de Cooperació Internacional de la Diputació de Barcelona interposada el 2015 i que està sent instruïda en el corresponent jutjat. En aquell moment, Lafede.cat va fer pública la seva preocupació i va demanar la investigació i l’aclariment dels fets, davant les notícies sobre una suposada gestió irregular dels fons d’aquesta administració que es podrien haver desviat a empreses. A més, va considerar particularment greu l’informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona que assenyalava pràctiques d’assetjament laboral a treballadores crítiques amb algunes pràctiques de l’Oficina de Cooperació d’aquesta administració.

Volem que l’Ajuda Internacional al Desenvolupament i la Cooperació Internacional estiguin sempre a l’agenda política i econòmica dels mitjans de comunicació, entre altres coses, perquè la seva vigilància ens ajudarà a evitar pràctiques irregulars i, sobretot, que aquestes puguin quedar impunes.

4. Exigim que la gestió pública dels Fons de Cooperació – que han d’augmentar fins a un mínim del 0,7% de la Renda Nacional Bruta- respongui sempre als valors de justícia i lluita contra les desigualtats i no es desvirtuïn donant suport a l’externalització o lucre d’empreses privades o persones. La Cooperació és una eina de Justícia Global i de redistribució.

A l’espera del que aclareixin les investigacions en marxa, anirem seguint atentament l’evolució de les informacions per seguir defensant la Cooperació Internacional i els seus valors davant qualsevol frau, desviament d’objectius o instrumentalització.