La tensió que es viu a Ucraïna fa témer una guerra que, com totes, tindrà greus conseqüències a la vida de la població civil. Encara estem a temps de frenar aquesta deriva. Els actors directament implicats, Rússia i l’OTAN, han de prendre les mesures necessàries per reduir la tensió i garantir el diàleg. La comunitat internacional, inclosa Espanya, ha de contribuir a aplanar el camí per a la pau.
Els drets humans i la seguretat de les persones han de situar-se al centre de qualsevol proposta que es realitzi. També cal garantir l’activitat de les agències de les Nacions Unides i les organitzacions humanitàries que treballen des de fa temps amb la població local. Com recorda Movimiento por la Paz “tota acció unilateral que es faci al marge de l’àmbit institucional i normatiu dels organismes internacionals suposa una fissura del dret internacional, no té legitimitat compartida i condueix, per tant, a una escalada del conflicte”.
El Govern espanyol, per part seva, ha d’assumir un rol actiu en la defensa de la via diplomàtica i la resposta no violenta. En aquest moment, és urgent impulsar qualsevol mesura que redueixi tensions i garanteixi la pau a la zona.
El context en què es desenvolupa aquest conflicte és molt complex. Tal com assenyala el Centre Delàs “és d’una complexitat enorme i mereix ser analitzat amb serenitat i responsabilitat tenint en compte tots els aspectes polítics, històrics, econòmics, entre molts altres culturals, socials, sense oblidar, evidentment, el rol que la seguretat energètica pot jugar en el futur de la regió”. La complexitat és enorme, però el risc que la situació derivi en una guerra ha de portar totes les parts implicades a contribuir que la situació no empitjori encara més.