Finalitza amb èxit el projecte Devreporter


Els passats 4 i 5 de febrer va tenir lloc el III Fòrum Internacional Devreporter, activitat final del projecte europeu de comunicació que lidera Lafede.cat, amb la participació presencial, als diferents espais, de 150 persones. El Fòrum ha estat un èxit tant pel que fa als objectius més concrets de la trobada – l’avaluació col·lectiva del projecte- com a la incidència social i política, directamente relacionada amb la invitació que es va fer a la periodista i activista congolesa Caddy Adzuba a participar-hi.

fotogrupdevreporter

Periodistes catalans i comunicadors i comunicadores de diferents entitats van assistir a les diferents taules rodones i als grups de treball on es van avaluar els resultats d’aquests tres anys de treball, i es van apuntar reptes i noves a idees a incorporar de cara a una segona fase. Tots els actors implicats en la xarxa interregional han valorat molt positivament els dos principals resultats del projecte, obtinguts després de diferents debats regionals i interregionals: el “Vademècum per a una informació internacional responsable” i les Beques Devreporter.

En relació al Vademècum, Marc Vidal, vicedegà del Col·legi de Periodistes i Ricardo Gutiérrez, Secretari General de la Federació Europea de Periodistes, van comprometre’s a difondre’l. Durant l’entrega dels I Premis Devreporter, tots els premiats van valorar com a molt enriquidora l’experiència de treballar conjuntament periodistes i ONG en el disseny i realització dels reportatges. El president de Justícia i Pau, en recollir el premi al millor reportatge català, juntament amb la reportera Gemma Parellada, va aprofitar per presentar la web Conflictminerals. Tant l’Agència Catalana de Cooperació, com la Direcció de Cooperació i Jústícia Global de l’Ajuntament de Barcelona, cofinançadors del projecte i presents a la cloenda del Fòrum, es van comprometre a donar continuïtat a les beques.

Més enllà dels debats sobre periodisme global, la presència de Caddy Adzuba ha permès difondre la relació entre les multinacionals de la telefonia mòbil i el conflicte de la República Democràtica del Congo. Durant la seva estada a Barcelona, Adzuba va concedir 13 entrevistes, nou a mitjans catalans i quatre a entitats federades. Adzuba, acompanyada sempre per representants de la Xarxa d’Entitats del Congo, va ser rebuda pel Conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, així com per la directora de l’ACCD, Marta Macías. Adzuba, va ser rebuda també per l’alcaldessa Ada Colau. La Xarxa i Adzuba estudien la possibilitat d’articular una xarxa catalanocongolesa d’entitats que pugui fer seguiment de les empreses que participen al Mobile World Congress.

Caddy Adzuba va mantenir una conversa amb Mònica Terribas centrada en diferents aspectes del periodisme internacional. Totes dues van coincidir a denunciar l’etnocentrisme dels mitjans occidentals i la manca de recursos per millorar la informació d’una manera més global i aprofundida. Mònica Terribas s’ha fet eco en dues ocasions, en el seu programa, de la conversa que va mantenir amb ella. Una de les preocupacions de Caddy Adzuba era poder cobrir des de la seva ràdio, Ràdio Okapi, el Mobile World Congress per poder explicar-lo a la societat congolesa. Responent a la seva demanda, i en línia amb els objectius del projecte Devreporter de connectar les realitats locals i globals a través del periodisme, Lafede.cat, amb el suport de la Xarxa d’Entitats del Congo, portarà a Barcelona a la periodista Nadine Fula Zulubabela durant els dies del congrés. 

Més informació i fotos al blog català del Devreporter III Fòrum Internacional: avaluació, premis i reflexions per a un periodisme global