Es compleixen 11 dies a Guatemala de manifestacions arreu del país per demanar que es respecti el resultat electoral i exigir la dimissió de Consuelo Porras, la fiscal general. Compartim el comunicat del Fòrum d’ONG Internacionals a Guatemala i l’aliança global CIVICUS, que compta amb més de 10.000 organitzacions de la societat civil. Demanen al govern que posi fi a la repressió de protestes pacífiques i les agressions a la població civil. En un dia com avui, 12 d’octubre, cal recordar que són les autoritats i pobles indigenes qui estan al capdavant de la mobilització i patint la repressió del govern.
Carta de les ONG internacionals a Guatemala (FONGI) i l’aliança CIVICUS adreçada a Alejandro Giammattei, President de la República de Guatemala, Alejandro Giammattei
10 d’octubre de 2023
Des del Fòrum d’ONG Internacionals a Guatemala FONGI, integrat per més de 30 organitzacions i l’aliança CIVICUS, aliança mundial de més de 10.000 organitzacions de la societat civil i activistes de 175 països de tot el món, li escrivim per a expressar-li la nostra profunda preocupació per l’escalada de repressió de les protestes pacífiques i per a demanar-li que actuï urgentment.
Li instem a vostè i a les autoritats guatemalenques al fet que prenguin les següents mesures amb caràcter prioritari:
- Investigar totes les denúncies presentades per ús excessiu de la força o tracte cruel, inhumà i degradant per part de la policia en dispersar protestes;
- Crear un entorn segur i propici perquè activistes, persones defensores dels drets humans i altres membres de la societat civil de Guatemala puguin exercir pacíficament els seus drets a la llibertat d’expressió, associació i reunió pacífica sense sofrir intimidació, fustigació ni detenció;
- Preservar la integritat del procés electoral i la democràcia a Guatemala posant fi a les accions d’institucions estatals que posen en greu risc el respecte de la voluntat popular manifestada d’acord amb els resultats electorals;
- Posar fi a les contínues mesures per a criminalitzar als operadors judicials independents i a la instrumentalització de les institucions judicials i processals per a soscavar l’Estat de Dret;
- Respectar plenament l’ordre constitucional i crear un entorn habilitant en el qual la gent participi en les manifestacions sense por de represàlies.
Segons informes de grups de la societat civil, diverses persones han sofert violència física des del 4 d’octubre de 2023.
El 20 d’agost de 2023 es va celebrar la segona volta de les eleccions presidencials en un ambient en el qual es buscava menyscabar l’Estat de Dret, es qüestionava la independència del poder judicial i es restringia greument la labor de periodistes i persones defensores dels drets humans.
El 29 de setembre, fiscals de la Fiscalia Especial Contra la Impunitat (FECI), encapçalats pel fiscal Rafael Curruchiche, van confiscar les actes amb els resultats de les eleccions generals en poder del Tribunal Suprem Electoral.
El 2 d’octubre, autoritats indígenes de 48 Cantons, l’Alcaldia Indígena de Sololá, Saint Lucia Utatlán, Sant Cristòfor Totonicapán, el Parlament Xinka, els Ixiles i altres pobles indígenes van començar a protestar pacíficament en diferents parts del país.
El 4 d’octubre, en el tercer dia de l’atur nacional que exigia la renúncia de la fiscal general Consuelo Porras, el fiscal Rafael Curruchiche i el Jutge Fredy Orellana, es va produir un incident enfront de la seu central del Ministeri Públic (MP), quan un grup de persones que cobrien els seus rostres amb màscares es va enfrontar violentament utilitzant pals, en contra de les persones que realitzaven allí un plançó pacífic.
El dijous 5 d’octubre, la Cort de Constitucionalitat va emetre una resolució a favor del Comitè Coordinador d’Associacions Agrícoles, Comercials, Industrials i Financeres (CACIF) perquè les autoritats garanteixin la llibertat de trànsit i mobilitat.
Al juliol de 2022, les organitzacions CIVICUS, Acció Ciutadana i Redlad van presentar l’Examen Periòdic Universal de l’ONU de Guatemala, en el qual es destacava l’extrema violència contra les persones defensores de drets humans i periodistes, que continuen sofrint atacs, assetjament, estigmatització i assassinats. Actors estatals i no estatals han intensificat els atacs amb impunitat. L’informe denúncia a més casos d’assetjament judicial contra funcionaris de justícia i periodistes i la reducció gradual de l’espai per a una premsa lliure i independent.
Com a resultat d’aquests esdeveniments, l’espai cívic a Guatemala està actualment classificat com a “repressiu” pel CIVICUS Monitor, que és una plataforma en línia que realitza un seguiment de les amenaces a la societat civil en països de tot el món.
Fem una crida perquè s’adoptin mesures per a posar fi a agressions contra persones defensores i periodistes, així com a les violacions de drets humans assenyalades anteriorment, perquè els seus responsables rendeixin comptes i per a protegir el benestar de la ciutadania guatemalenca i la seva democràcia.
Atentament,
- ARTICLE 19 Oficina México y CA
- CIVICUS: Alianza Mundial para la Participación Ciudadana
- Foro de ONG Internacionales en Guatemala FONGI