Indignació davant l’assassinat de Berta Càceres a Hondures


Berta Càceres, lideressa indígena, represesentant del Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures (Copinh) ha estat assassinada la matinada d’aquest dijous 3 de març. Les organitzacions catalanes que havien treballat amb ella o donaven suport a la seva causa han convocat per demà, 4 de març dues concentracions de protesta. Una a les 12:30 hores davant el Consolat d’Hondures, i una altra a les 19 hores a la Plaça St. Jaume.

 

COMUNICAT – 4 març 2016, Planeta Terra

Berta Càceres, lideressa indígena, represesentant durant més de vint anys del Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures (Copinh), ha estat assassinada la matinada d’aquest dijous 3 de febrer mentre dormia a a la seva casa a La Esperanza, Intibucá, a uns 188 km de Tegucigalpa, per homes armats “desconeguts”.

Berta Càceres, a més d’haver estat una fèrrea defensora dels drets del moviment camperol i indígena hondureny, ha estat una de les lluitadores socials més importants d’Amèrica Llatina en defensa de la justícia social i ambiental, en particular en la resistència davant els megaprojectes miners i hidroelèctrics.

Berta, a més d’identificar amb tota claredat els Tractatats de Lliure Comerç com a part de l’engranantge que assegura la impunitat de les empreses transnacionals, va lluitar per la salut, per la terra i en contra del patriarcat i de la violència. Es va oposar al cop d’estat del 28 de juny de 2009 ja que, per al COPINH, el cop mateix va ser un instrument de violència al servei del saqueig de les empreses transnacionals, i de la repressió cap a les organitzacions socials que s’hi oposaven. Berta i la seva organització van rebutjar fermament la instal·lació de bases militars dels EEUU a territori Lenca.

A l’abril de 2015 Berta Càceres va rebre el premi mediambiental Goldman, un dels més prestigiosos del món en temes ambientals, atorgat per la seva col·laboració en la defensa del territori Lenca amenaçat per les conseqüències nefastes i la violència en la construcció del Projecte Hidroelèctric Agua Zarca, de la transnacional xinesa Sinohydro i l’empresa hondurenya Desenvolupament Energètic Societat Anònima (DESA). El poble Lenca portava anys denunciant la vulneració del dret a l’aigua com a font de vida i de cultura enfront a les intimidacions de les empreses, paramilitars i govern.

 

Berta Cáceres era mare de família i tenia mesures cautelars de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH), raó per la qual havia de tenir protecció especial del govern hondureny. Ben al contrari, Berta ha estat assassinada per un Estat que protegeix els interessos del capital local i de les empreses trasnacionales que han volgut apropiar-se dels territoris i dels béns comuns; la seva lluita en favor de la vida, dels més necessitats, va ser el motiu pel qual en diverses ocasions va ser portada a judici, perseguida i amenaçada.

La lideressa hondurenya va denunciar en repetides ocasions haver rebut amenaces de mort en el context de violència generalitzada: 111 activistes ambientalistes assassinats a Hondures entre el 2002 i el 2014 segons l’informe “Quants més?” elaborat el 2014 per l’ONG anglesa Global Witness. Això fa d’Hondures el país amb l’índex més alt de violència dels 17 països analitzats i demostra l’arquitectura de la violència i impunitat de la megamineria, el negoci hidroelèctric, entre d’altres, a favor de capital privat i dels govern còmplices. Segons l’ONG hondurenya ACI-PARTICIPA (Associació per a la participació ciutadana a Hondures), més del 90% dels assassinats i abusos dels drets humans dels defensors a Hondures segueixen sense resoldre.

Exigim al govern d’Hondures:

– Que posi fi a la impunitat i que s’investigui l’assassinat de Berta Càceres i de totes les companyes i companys que han lluitat per la justícia social i el medi ambient.

– Que l’Estat hondureny asseguri la integritat, llibertat i els drets humans de Gustavo Castro de Soto d’Aureliano Molina, company de Berta Cáceres.

– Que se suspenguin tots els projectes denunciats pels defensors i defensores de drets humans; entre ells els projectes hidroelèctrics Agua Zarca al riu Blanc i Blue Energy al riu Cangel.

– Que se suspenguin les inversions i el finançament proporcionats per les empreses i les Institucions Financeres Internacionals als projectes on es denuncien violacions dels drets humans i on no hi hagi hagut consulta prèvia, segons l’article 169 de l’OIT.

Expressem el nostre més profund condol als familiars de Berta Càceres, a totes les seves companyes de lluita i al poble Lenca per tan horribles fets.

A més, cridem a la mobilització ciutadana i la denúncia immediata davant les ambaixades i consolats d’Hondures al món, per demostrar el nostre rebuig davant aquest crim i la nostra exigència de justícia.

Per adhesions al comunicat:  campaign@stopcorporateimpunity.org