L’avenç de l’extrema dreta, l’emergència climàtica i la cultura transformadora seran algunes de les temàtiques al voltant de les quals girarà el festival, coordinades per l’Espai Esperanzah en col·laboració amb Lafede.cat, on tindran lloc les taules de debat, xerrades i tallers. Les entrades ja estan disponibles aquí.
Del 6 al 8 d’octubre el Parc Nou, al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat torna a acollir el Festival Esperanzah, que aquest any celebra la seva 15a edició. Lafede.cat, a través de la plataforma Futuro en común, amplia la seva col·laboració iniciada l’any passat i impulsa la programació de l’Espai Esperanzah! un espai de debat, xerrades, fira i tallers entorn a la Justícia global, amb l’objectiu d’arribar a un públic jove.
Extrema dreta, crisi climàtica i els drets del infants a la programació principal
Divendres, amb la col·laboració de l’Escola de Formació Guillem Agulló, s’organitza la taula Fem front a l’extrema dreta on es reflexionarà sobre com construir una estratègia antifeixista i democràtica per abordar les emergències socials i polítiques de la nostra societat davant del creixement de l’extrema dreta a nivell global. Intervindran Maria Garcia Morante, membre d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme; Ricardo Salinas, de Plataforma global El Salvador, i Irma Miranda, Dones brasileres contra feixisme.
Dissabte es parlarà d’emergència climàtica i de com la societat civil, i especialment els joves, s’estan organitzant per fer-hi front, malgrat la recent persecució política i de les victòries aconseguides. Serà amb la taula Emergència climàtica. Viure per aturar el col·lapse, on parlaran Gil Hortal, d’End Fossil; Francisco Vera, activista colombià de Guardianes por la Vida, i Maria García, d’Ecologistes en Acció, amb la moderació del periodista de Crític Sergi Picazo.
I també es podrà escoltar a l’activista pels drets dels infants i diputada del Nepal, Indira Ranamagar, sobre la seva lluita per treure infants de les presons. Mantindrà una conversa amb la periodista Txell Bonet.
Cultura per la pau i els drets humans
La cultura transformadora tindrà un pes important, i per això hi ha dues taules de debat dissabte. La primera, Música en lluita, música per a la transformació social, on es parlarà del paper de la música i les lletres de les cançons com a mirall de la societat i com aquestes poden ser utilitzades per construir espais, discursos i respostes des de la Pau, la no-violència i la justícia global. Es comptarà amb veus com Yezli Mic, rapera Feminista d’El Salvador acollida amb el programa defensors i defensores de Drets Humans; Masta Quba, rapera i activista de hip hop mexicana, i Adala, músic i activista.
La segona, Festivals amb consciència, parlarà de construcció de festivals de música lliures de capitalisme i transformadors. Ho farà amb Alguer Miquel, músic i cooperativista del Festival Esperanzah; Bàrbara Balcells Vilanova, del Festival Embosca’; Vicenç Margalef, director Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat, i Anna Cerdà, directora de Paral·lel 62, amb la moderació del periodista cultural Nando Cruz.
A més, s’han programat dos tallers, un de hip hop i l’altre de graffitis, impartits per col·lectius de Llatino Amèrica gràcies a la col·laboració amb Artèria Hip hop – Trobada internacional d’educació per la pau i la transformació social que organitzen l’Agència Catalana de la Joventut, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Institut Català Internacional per la pau.
Diumenge, més tranquil per no per això menys reflexiu
El diumenge serà un dia més distès on es podrà gaudir d’un vermut musical ecopoètic amb Gustavo Duch, poeta i activista per la sobirania alimentària i Alidé Sans, cantant occitana; i del taller África reivindica sabores amb la cooperativa Abarka i Mamadou Dia, sobre cuina i colonització. Pels més petits hi haurà El Botó Màgic de la companyia de contacontes per a infants formada per persones amb discapacitat intel·lectual de la Fundació Aspasim. També es presentaran les Escoles Populars d’Economia Feminista, i es podrà escoltar a Rafa Vilasanjuán, de l’Institut Salut global amb la xerrada Un món en transició; demografia, salut, tecnologia, pobresa i clima.
Durant els tres dies, a més, hi haurà una fira d’entitats i col·lectius amb activitats dinamitzades sobre pau, drets humans, comerç just i cooperació internacional. Amb la participació de La Coordi – comerç just i banca ètica, Setem, Casa Terra, Suds, Open Arms, entre d’altres.
Una aposta de Lafede.cat per arribar a nous públics
Aquest any Lafede.cat amplia la seva col·laboració amb el festival iniciada l’any passat, concretament amb l’Espai Esperanzah! pel seu compromís polític i d’impuls de l’economia social i solidària. D’aquesta manera fa una aposta important per la cultura transformadora aportant, no només recursos econòmics sinó també de continguts i l’expertesa de les seves entitats amb una estratègia clara d’obrir nous espais socials i culturals a temàtiques relacionades amb la justícia global (feminismes, pau, drets humans, migracions, justícia climàtica i econòmica, etc.) per a sensibilitzar a la ciutadania en la construcció d’un món més just i solidari.
Això és possible gràcies al programa impulsat per la plataforma estatal Futuro en Común, de la qual Lafede.cat en forma part, i que compta amb el finançament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) i la Secretaria d’Estat per a l’Agenda 2030.
Sense oblidar la programació musical i de circ
Divendres es podrà gaudir del concert d’Adala, Las Karamba, i Queralt Lahoz. El dissabte portarà propostes musicals molt diverses des del públic familiar d’El Pot Petit o la companyia Circ Bombeta fins a la rúmbia de Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic. També hi haurà Sergi Carbonell, Iseo & Dodosound. I el concert on per primera vegada compartiran escenari les cantautores colombianes La Muchacha i Briela Ojeda, que viatjaran expressament per l’ocasió, amb la cantautora La Otra i la beatboxer Jhana Beat.
Diumenge encetarà la jornada el concert de Xiula i tindrà lloc, entre d’altres, la Gala solidària de circ per Palestina de Pallasos en Rebeldía amb Kanbahiota, Pablo Muñoz, Ivan Prado i Sergi Carbonell, i alguna actuació més encara pendent de confirmar.
Entrades ja a la venta
En els darrers anys el Festival Esperanzah ha recaptat i donat més de 400.000€ a organitzacions com Open Arms, Caminando Fronteras, Dones Sàvies de Sant Cosme, Nzuri Daima, Stop Mare Mortum, i moltes més.
Els abonaments de la 15a edició del Festival Esperanzah estan disponibles a través de www.festivalesperanzah.coop i TickÈtic, la primera tiquetera solidària, cooperativa i ètica, amb qui ja fa tres anys treballa el festival.
A més, el Festival d’enguany serà accessible amb bucle magnètic i motxilles vibratòries per a persones sordes i, en alguns casos, també en llengua de signes.