Lafede.cat condemna l’expulsió de la delegada de l’ONG catalana Novact del Marroc i denuncia la persecució de les ONG marroquines i internacionals


El passat 3 de juny de 2015, la delegada de la ONG catalana Novact va ser detinguda a Rabat i expulsada del país després de vàries hores d’interrogatori. Lafede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global considera que aquesta expulsió posa de manifest que el Govern marroquí ha intensificat la seva política d’assetjament a les ONG de defensa dels drets humans, sobretot marroquines, però també internacionals.

Foto: Novact

Foto: Novact

Quatre anys després de l’inici del Moviment 20 de febrer al Marroc, que va obrir una etapa de transformació democràtica al país, i després de l’aprovació, el 2011, d’una nova Constitució, les ONG catalanes observen amb preocupació la regressió de l’Estat marroquí en el respecte als drets humans.

El passat 3 de juny de 2015, la delegada de l’organització catalana Novact va ser identificada i detinguda a Rabat, a la porta del seu domicili, i expulsada del país després de diverses hores d’interrogatori. En un comunicat del Ministeri de l’Interior del Marroc qualifiquen la tasca de Novact com a “activitats no autoritzades” i com a accions que “donen suport a la desviació moral del Marroc”. Novact executa al Marroc un projecte finançat per diferents administracions catalanes. A través d’aquest projecte, les administracions catalanes i la societat civil catalana donen suport al treball de la societat civil marroquina i dels grups que defensen els drets de la comunitat LGTB.

Lafede.cat considera que el procediment d’expulsió de la cooperant catalana ha estat irregular i vulnera tant les garanties de procediment, com les de protecció dels ciutadans estrangers que treballen al Marroc. Lafede.cat denuncia però que aquesta expulsió s’emmarca en una estratègia de persecució i repressió que vol impedir sobretot l’acció d’ONG marroquines. Lafede.cat en nom de totes les organitzacions catalanes amb ONG sòcies marroquines denuncia que el Govern marroquí vulnera sistemàticament el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics que ha signat i ratificat, a través de pràctiques com:

– La ingerència arbitrària en les seus de les associacions de drets humans al Marroc: diverses entitats marroquines, la AMDH, AMJI, ATTAC, el Fòrum Marroquí de Justícia i Veritat, i l’Associació Mèdica de Rehabilitació de Víctimes de Tortura han patit registres policials a les seves seus.

Limitacions injustificades a l’activitat de les associacions: L’AMDH ha vist cancel·lades, sense motiu justificat, un total de 68 de les seves activitats arreu del Marroc per part del Ministeri d’Interior. Amnistia Internacional Marroc, la Lliga Marroquina de Drets Humans (LMDH), ADALA (justícia), i una desena més d’associacions marroquines han vist igualment com es prohibia la realització de les seves activitats al Marroc.

Impediments per a la creació de noves associacions: L’Association Droits Numériques, l’associació Freedom Now i ATTAC Marroc han vist rebutjades les seves demandes per constituir-se com a associacions, a través de pràctiques que van des de la negació a rebre els seus dossiers de regulació, fins a la no resposta administrativa a la seva sol·licitud de registre.

Lafede.cat demana al govern català i espanyol que iniciin una investigació sobre els fets però, sobretot, que interpelin el govern marroquí sobre l’escalada de repressió i les limitacions a l’acció del moviment de drets humans al Marroc. Lafede.cat demana als governs català i espanyol no només que protegeixin els ciutadans i ciutadanes catalans, sinó que garanteixin i defensin el treball de drets humans que fan de manera coordinada amb les organitzacions marroquines, i que ho puguin fer amb sense obstruccions arbitràries i injustificades de les autoritats.