Lafede.cat reclama polítiques digitals feministes a Nova York


Del 6 al 17 de Març s’ha celebrat a New York la 67a edició de la cimera de la Comissió sobre l’estatus jurídic i social de la Dona (CSW67), a la seu de l’ONU. Aquest any, la temàtica principal ha estat la tecnologia al servei de la igualtat de gènere. Lafede.cat ha assistit amb l’objectiu de fer incidència i introduir una visió crítica de la digitalització.

El repte de posar la tecnologia al servei de la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones i nenes ha estat la temàtica principal de la 67a Comissió sobre l’estatus jurídic i social de la Dona, celebrada a Nova York. La comissió és un òrgan internacional de Nacions Unides dedicat exclusivament a la promoció de la igualtat de gènere. En aquesta edició, la preocupació per l’augment de la violència masclista exercida en línea i la repressió sexual de les dones mitjançant l’ús d’infrastructura tecnològica ha monopolitzat les discussions i debats.

Trobades amb Irene Montero i Tània Verge

Lafede.cat ha estat present en aquest espai clau d’incidència per demanar a les administracions públiques que activin polítiques digitals en clau feminista. La federació s’ha reunit amb la Ministra d’Igualtat espanyola, Irene Montero, a qui ha plantejat la necessitat de crear tecnologia i big data amb perspectiva feminista i decolonial. També ha tingut l’oportunitat d’intercanviar idees sobre la manca de perspectiva de gènere a les bases de dades i de la necessitat d’activar polítiques de promoció dels drets humans en l’àmbit digital, amb la delegació del Consell Nacional de Dones de Catalunya i la Consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge.

Les polítiques de defensa i promoció dels drets humans en l’àmbit digital han de tenir present que les problemàtiques associades a biaixos, amplificació del discurs de l’odi o ciberassetjament tenen també relació amb la propietat i configuració de la infraestructura global de la tecnologia. Per això, Lafede.cat també ha demanat a les administracions catalanes i espanyoles que activin línies de finançament perquè les entitats de justícia global puguin participar en la creació de polítiques digitals amb criteris feministes, i generar espais de diàleg sobre educació digital crítica.

 

La cimera del futur i el Pacte Digital Mundial

La reflexió sobre la infraestructura tecnològica també ha estat present a les taules de treball i reunions mantingudes per conèixer la iniciativa “Global Digital Compact”, un Pacte Digital Mundial que vol assentar les bases per una cooperació internacional en l’àmbit tecnològic que faci front als reptes actuals, i que serveixi per traçar els “principis compartits per un futur digital obert, lliure i segur”.

La federació ha reclamat que les organitzacions puguin participar en aquest espai de governança i supervisió del sector tecnològic. Es tracta d’una oportunitat clau per incorporar el coneixement sobre defensa de drets humans de les entitats de la societat civil en aquest àmbit.

 

Xarxes internacionals

La Comissió a Nova York també ha permès explorar noves aliances entre moviments de base de la societat civil. Lafede.cat ha pogut compartir espais de treball amb moviments activistes i organitzacions d’arreu per articular iniciatives internacionals de digitalització coherent amb la Justícia Global i enfortir les xarxes on ja estem presents.

Per exemple, s’han compartit idees i recursos amb xarxes internacionals com la “Feminist Digital Justice”,l’APlusAlliance i AUDRI (Alliance for Universal Digital Rights) per a construir un internet més feminista.