Memòria i futur: cap al Congrés Català de Pau


 

El Congrés Mundial de Pau celebrat a Barcelona del 15 al 17 d’octubre ha estat una nova oportunitat per posar el pacifisme al centre de l’agenda mediàtica, i també ha estat un moment important perquè les entitats de pau catalanes es trobessin presencialment per reimpulsar el moviment pacifista i antimilitarista català.

Imatge del Congrés Mundial de Pau a Barcelona / IPB

Sota el lema “(Re)imagina el món. Acció per a la pau i la justícia”, més de 2600 persones van participar del Segon Congrés Mundial de Pau, un esdeveniment que es va celebrar a Barcelona del 15 al 17 d’octubre i en el qual les entitats de l’Eix de Pau van tenir un paper destacat a la seva  organització. El Congrés ha estat una oportunitat única per posar el pacifisme al centre de l’agenda dels moviments, però sobretot ha estat un moment important perquè les entitats de pau catalanes es trobin presencialment per reimpulsar el moviment pacifista i antimilitarista català. En aquesta pàgina es poden llegir les principals conclusions del II Congrés Mundial de Pau.

Com ja apuntava el coordinador del Centre Delàs i del l’International Peace Bureau a Barcelona Jordi Calvo en aquesta entrevista, un dels reptes d’aquest Congrés ha estat teixir noves aliances i estratègies entre els moviments que treballen per a la Justícia global (feministes, antiracistes i ecologistes) per poder reimaginar el món conjuntament des del prisma de la cultura de pau.

Al final del Congrés també es va impulsar laDeclaració Mediterrània”, un manifest signat per entitats i plataformes per la pau de diversos països a banda i banda del mar Mediterrani que demana que es desmilitaritzi la zona, que es deixin de vulnerar els drets de les persones migrants i refugiades i es generin vies legals i segures per acollir-les i que es creïn espais de diàleg i treball conjunt entre els països de la regió.

 

Memòria del pacifisme català

En el Congrés Mundial també hi va haver espai per a la memòria: en un acte previ al Congrés el 7 d’octubre, organitzat per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Lafede.cat i el Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID), es va realitzar una taula rodona per recordar el llegat del Casal de la Pau de Barcelona. Aquest espai va una escola d’activisme per al moviment pacifista català i va tenir també un paper rellevant en la configuració de les xarxes d’associacionisme i els  col·lectius de noviolència, pacifisme i antimilitarisme a la ciutat de Barcelona entre els anys 70 i els 90.

A l’acte van participar activistes històrics que havien passat per l’espai, per recordar alguns dels seus moments clau. El Casal de la Pau va ser un punt neuràlgic de l’organització de moments històrics com la Marxa per la Llibertat l’estiu del 1975, el moviment d’objecció de consciència contra el servei militar obligatori o les campanyes de la insubmissió. També hi va participar l’Arés Perceval, membre d’Unipau i vocal a la Junta de Lafede.cat, que va reivindicar la importància de la memòria històrica per mirar cap al futur del moviment pacifista. Podeu recuperar l’acte complet en vídeo aquí.

Taula rodona a l’acte “Memòria i llegat del Casal de la Pau de Barcelona, celebrat el 7 d’octubre de 2021 a l’Espai Arcadi Oliveres / Lafede.cat

Rumb al Congrés català de Pau

Del Congrés Mundial de Pau va sorgir una proposta molt engrescadora per al sector: l’organització d’un Congrés de Pau català de cara a l’any 2023. El darrer Congrés de les entitats catalanes es va celebrar l’any 1999, organitzat per l’antiga Federació Catalana d’ONG per la Pau, i hi van participar grans veus del moviment pacifista com Pere Ortega, Jordi Armadans, Carme Romía o Arcadi Oliveres. El Congrés es va celebrar com a prèvia catalana a la Conferència Internacional per la Pau de La Haia, per tal de demostrar la vitalitat i diversitat del moviment pacifista i antimilitarista al nostre territori. Aquí podeu veure el cartell i les conclusions del congrés de l’any 99.

En aquell moment, ja es posaven sobre la taula debats rellevants en la història del moviment. Es volien potenciar els valors de l’educació i de la cultura per la pau. També es veia important posar el focus en la prevenció dels conflictes armats i en la seva resolució (modificació i superació de les causes que generen els conflictes) per no haver de recórrer als instruments d’emergència o de crisis humanitàries. I un altre dels debat recurrents era la qüestió de com traspassar al conjunt de les ONG i al món associatiu els valors de la cultura de pau i la noviolència. Llavors veníem de la guerra de Bòsnia, un moment molt important per al moviment pacifista i la cooperació, i arribaríem al punt àlgid el 2003 amb la gran manifestació contra la guerra d’Iraq. Després però, l’atac a les torres bessones del 2011 obriria una nova era de conflictes i guerres globals que han obligat a les entitats de pau a repensar-se.

Des de la federació, i a través de l’Eix de Pau, tenim ara per davant dos anys per donar formar i preparar aquest Congrés, que ens ha de servir per a reimpulsar i actualitzar les estratègies d’incidència i de sensibilització per la pau a casa nostra.

Coordinació amb la resta de l’Estat : nou grup estatal de pau

Un altre indicador de la voluntat de la federació de reactivar l’agenda de pau és que, a proposta seva,  la Coordinadora estatal ha obert un nou grup de pau que coordinarà Aipaz, la principal plataforma espanyola d’entitats de pau,  de la qual formen part la majoria d’entitats catalanes. Aquest grup facilitarà la incidència al govern espanyol, que és el responsable últim de la majoria de qüestions fonamentals que hi ha en agenda de les entitats catalanes de pau, com per exemple tot allò que té a veure amb la inversió militar en els pressupostos de l’Estat.

Ara caldrà construir una agenda conjunta, però l’impuls d’una política exterior amb perspectiva feminista o el desplegament d’una agenda de pau en l’àmbit local són temes que ja han sorgit. Es treballarà per mirar d’incorporar-los entre els temes d’incidència prioritaris de la Coordinadora estatal, i de treballar amb la resta d’ONG perquè la pau estigui més vinculada als projectes i discursos de cooperació.

 

Homenatge a l’Arcadi

Durant el Congrés Mundial, també hi va ser molt present la figura de l’Arcadi. El 16 d’octubre es va celebrar un moment molt especial de record i homenatge a Arcadi Oliveres, un dels referents del pacifisme a casa nostra mort el passat 6 d’abril. L’acte, que va ser conduit per Pepa Martínez i Luca Gervasoni, directora i president de Lafede.cat respectivament, va ser un moment molt emotiu en presència del seus familiars, amics i amigues i companys i companyes de lluita per la pau i la Justícia global. Podeu recuperar les fotos de l’acte.

En la mateixa línia, es celebrarà el 10 de novembre a les 18:30h a la Fabra i Coats el Memorial Arcadi Oliveres, un acte que organitzen Justícia i Pau, la Universitat Internacional de la Pau, Fundipau i el Centre Delàs, quatre entitats a les quals l’Arcadi va estar molt vinculat. El memorial és obert a tots els públics i vol ser un espai de trobada de totes aquelles persones vinculades al moviment per la pau i la justícia global de casa nostra.  Familiars, amics i companys dedicaran unes paraules pel seu record i ens aproparan a la seva vida ia  la seva tasca. L’acte serà conduït per la Montse Santolino, responsable de comunicació de Lafede.cat. Cal inscriure’s en aquest enllaç.

 

Més informació: