El suport explicit d’Elon Musk a Donald Trump a través de X i la porta oberta al discurs de l’odi ha obligat a les organitzacions socials a preguntar-se quin ús han de fer de les xarxes socials i si cal sortir-ne o no. Lafede.cat ha obert el debat intern al respecte i ha pres les primeres decisions.
Avui, dilluns 20 de gener Donald Trump pren possessió com a nou president dels Estats Units i juntament amb ell, l’home més ric del món i propietari de Tesla i X (antic Twitter) passa a formar part del seu govern per co-liderar el nou Departament d’Eficiència Governamental. Aquesta nova etapa en el govern nordamericà, accentua l’escenari d’incertesa que ja envoltava la xarxa X i que explicita el suport existent des de fa temps de empresari al llavors candidat electe. De fet, el seu triomf està molt relacionat amb la pròpia l’estratègia potenciada i reforçada per l’algorisme d’X, un algorisme que ja fa anys que premia el discurs de l’odi i de l’extrema dreta, silenciant altres discurs més democràtics i pro drets humans.
No és, però, només un tema de X perquè les grans empreses tecnològiques també s’han alineat amb el nou president, com ha succeït amb Meta (Facebook i instagram) de Mark Zuckerberg, que recentment ha anunciat que elimina el control de verificació de continguts. Davant d’aquesta realitat moltes organitzacions socials han debatut sobre si mantenir-se o no a X, i les de Justícia global i cooperació de manera particular, han tingut aquest debat tant a nivell espanyol com europeu.
Debat intern amb poques certeses
Davant aquest nou context, la federació va organitzar un acte intern per reflexionar sobre si seguir o no a X, conscient que les seves xarxes socials estan al servei de les 133 entitats federades i, per tant, la decisió havia de ser col·lectiva i consensuda. La federació entoma aquest debat recollint totes les reflexions prèvies i emmarcant-lo en la perspectiva de la comunicació transformadora i la digitalització ètica i responsable.
És per això que va organitzar una sessió interna de debat el passat mes de desembre. A la trobada es van poder escoltar les experiències d’Amnistia Internacional, el mitjà de comunicació Crític – que ha fet un article sobre el seu posicionament amb X– i l’activista i activista digital i autora de “Las redes son nuestras”, Marta G. Franco. D’allà en van sorgir més preguntes que respostes clares: Ens podem permetre marxar d’X i deixar l’audiència que hi tenim? Si som organitzacions de Justícia global hem de mantenir-nos en una xarxa tòxica? És possible trobar escletxes d’oportunitat en aquestes xarxes per explicar el nostre discurs? És possible fer-ho amb un algorisme que el silencia? Hem d’entrar en xarxes com Tik tok per arribar a joves quan sabem que aquestes tenen un greu impacte psicològic en els seus usuaris? Per fer front a l’extrema dreta hem d’estar a les xarxes, o hem de potenciar altres accions comunicatives més presencials i comunitàries?
Com va destacar Dani Vilaró d’Amnistia Internacional i que queda recollit en un article seu, X és el màxim exponent de la lliure circulació del discurs de l’odi a les xarxes, però no n’estan exemptes la resta de xarxes socials, amb greus impactes socials.
Finalment, però, la principal conclusió de la sessió va ser que el debat no es podia limitar a X sinó que calia ampliar la mirada i abordar el paper de totes les xarxes socials – X, facebook, Instagram, Tik tok, etc. — en la comunicació de les organitzacions de Justícia global, en la construcció del discurs i en la relació amb la societat, i en especial amb les persones més joves i principals usuàries d’aquestes xarxes. En aquest línia es va decidir endegar un grup de treball sobre comunicació i cultura digital per aprofundir-hi i trobar respostes i eines col·lectives.
La federació obre nous perfils
Davant la manca de consens en relació a X, la federació es mostra prudent i de moment es manté en aquesta xarxa així com a Instagram i Facebook, i ha obert comptes a Bluesky – (@lafedecat.bsky.social) i a Mastodon –(@lafedecat), des d’on ja es possible seguir-la.
En relació a Bluesky, sembla l’alternativa més clara a X, més democràtica i controlada, tot i continuar sent propietat de Sillicon Valley. Mastodon, sorgida del món de l’activisme digital i el Fedivers, vol esdevenir una xarxa social segura i habitable per a tothom, sense necessitat d’alimentar les grans empreses tecnològiques. De fet, a l’Estat espanyol s’ha impulsat la campanya “Som-hi juntes” per obrir massivament comptes a aquesta nova xarxa social i convidar a tothom a sumar-t’hi a partir d’aquest dilluns 20 de gener, i la federació hi dona suport.