El 15 de maig, i des de 1948, es commemora el Dia de la Nakba. El Grup Palestina de Lafede.cat recorda que es tracta d’una demostració de resistència cultural necessària, i que es fa al mig de greus amenaces sanitàries i polítiques com les de la Covid19 i l’anomenat “Acord del Segle” del govern de Trump. El Grup se suma a una campanya internacional per demanar l’actuació del Tribunal Penal Internacional.
Un any més, a Palestina es commemora la Nakba, que en àrab, يوم النكبة yawm an-nakba, vol dir la catàstrofe. Aquest dia es fa memòria de l’inici de l’establiment de l’Estat d’Israel i de les seves polítiques sistemàtiques i ininterrompudes d’ocupació, colonització i apartheid contra la població palestina, ara fa 72 anys. Entre 1947 i 1948, amb l’objectiu d’assegurar una majoria demogràfica jueva, Israel va expulsar més de 750.000 palestines de les seves llars i terres, procés que continua avui i que ha fet impossible el retorn de més dve uit milions de persones refugiades palestines.
El Grup Palestina de Lafede.cat, format per 15 ONG, recorda que, durant aquests 72 anys, i tal i com denuncien moviments i organitzacions de drets humans palestines com Badil i Al-Haq, han estat moltes i diferents les polítiques i mecanismes israelians de desplaçament forçat de la població palestina: denegació de residència; ordenació i planificació discriminatòria del territori; un règim d’atorgament i denegació de permisos que condiciona la vida quotidiana de la gent; la persecució de la resistència; o denegació d’accés als recursos naturals, entre d’altres. Aquesta segregació i desplaçament de la població palestina, així com la fragmentació geogràfica del territori el que pretenen és però, en última instància, eradicar la identitat palestina i per això les organitzacions palestines consideren molt important commemorar el Dia de la Nakba, perquè no es perdi el relat històric i no s’oblidi l’origen del conflicte.
El Grup Palestina de Lafede.cat fa seguiment de la situació de la població palestina, que resisteix en un context polític, social i econòmic agreujat per la crisi de la Covid-19, i de col·lectius específics com el dels presos i preses polítics. Preocupa ara de manera especial que es pugui portar a terme l’anomenat “Acord del Segle” impulsat pel govern de Donald Trump, en virtut del qual Israel s’annexionaria de manera il·legal un 40% del territori ocupat palestí de Cisjordània, i que constituiria una greu violació del dret internacional. L’annexió suposaria, o bé el desplaçament forçat de les palestines originàries i residents a l’àrea especialment vulnerabilitzada de la Vall del Jordà, o bé la permanència a la seva terra en forma de ciutadania de segona classe, o directament de manera “il·legal”, comportant una pèrdua completa de drets i de protecció. Aquesta proposta constitueix un atac en tota regla a la identitat palestina, i només reforçaria i legitimaria definitivament el sistema d’apartheid que permet l’espoli de recursos de la població palestina, i fa impossible avançar cap a la pau justa i duradora.
El Grup Palestina se suma a les organitzacionals palestines i internacionals que exigeixen el compliment de la legislació internacional en matèria de drets humans i de dret internacional humanitari per part d’Israel, i a la campanya “Time to Investigate Crimes in Palestine, Time for Justice”, per demanar al Tribunal Penal Internacional que investigui els crims comesos contra la població palestina.
Més informació: “Identidad Palestina y Políticas de Fragmentación”