Nou cicle de formacions a formadores per estendre la Justícia global als municipis


Per segona vegada, Lafede.cat programa un cicle formatiu per incorporar noves persones de les entitats vinculades a l’educació i la comunicació transformadora a la borsa de formadores per a la Justícia global. Les formacions, previstes al juny i juliol, serviran perquè aquestes persones facin tallers a entitats del territori que volen transformar les seves narratives i projectes.

Jornada de formació de l’edició de 2022

Des de fa anys, una de les línies de treball de Lafede.cat consisteix en l’enfortiment del treball en educació per a la justícia global als municipis i en anar incorporant el vessant comunicatiu amb una mirada transformadora. Aquesta feina s’ha pogut dur a terme en el marc del projecte «De la cooperació a la justícia global: innovació en pràctiques i discursos transformadors al territori» que ara arriba a la seva tercera edició.

Al mes de març, va començar aquesta nova edició que incorpora algunes novetats i que alhora manté algunes de les activitats que més bons resultats han donat anteriorment. Una d’aquestes accions és la formació de formadores, que consisteix en un cicle formatiu centrat en l’educació i la comunicació transformadores. Aquest itinerari permetrà incorporar noves persones a la borsa de formadores per a la Justícia global. Amb aquesta capacitació, les participants de la formació, podran acompanyar a altres entitats en el seu procés d’aprenentatge i transformació de les seves pràctiques i narratives.

La proposta formativa està oberta a totes aquelles persones que ja compten amb uns coneixements mínims sobre la Justícia global i que volen formar a entitats del territori, principalment aquelles que es troben en els següents municipis: Manresa, Terrassa, Sabadell, Sant Vicenç dels Horts i Vilafranca del Penedès.

Cartell de la formació

Dos itineraris formatius

Es podran cursar un o dos itineraris, segons l’interès i la disponibilitat de les participants. La formació completa consta de 18 hores, amb una part introductòria a càrrec de Judith Muñoz (doctora en sociologia i professora a la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona). Aquesta primera part se centra a explicar què significa el marc de la Justícia global, tant a escala teòrica com més pràctica, aportant propostes de canvi. La segona part introductòria anirà a càrrec de Clara Giberga (Obliqües) i oferirà eines i recursos per a la facilitació de grups.

La segona part de la formació, impartida per l’equip de Lafede.cat, i està distribuïda en dos itineraris:

  • Educació per a la Justícia Global amb l’objectiu de desenvolupar un marc conceptual i pràctic sobre aquest enfocament que permeti a les participants adquirir capacitats per al disseny de programes i processos d’acompanyament en l’àmbit local de cooperació.
  • Comunicació transformadora o per al canvi social amb l’objectiu d’aprofundir en el concepte de comunicació transformadora, a través de criteris i indicadors i de presentar noves narratives, veus i llenguatges, així com treballar els elements clau per una formació en comunicació transformadora i les unitats didàctiques per desplegar amb els ajuntaments.

Les persones que hagin participat en la formació i que vulguin incorporar-se a la borsa de formadores, comptaran amb un suport de mentoratge durant el període que estiguin realitzant formacions i assessorament a les entitats del territori.

Més informació: