La primera edició de les beques del projecte europeu Connect for Global Change, que finançaran iniciatives educatives i comunicatives transformadores, serà una realitat a la tardor. El 25 de juny al matí se celebra un primer acte de presentació a l’Espai Jove Fontana. Inscripcions obertes.
El mes d’abril va arrencar el Connect for Global Change, el nou projecte europeu que permetrà becar 23 iniciatives educatives i comunicatives d’entitats catalanes en els pròxims 2 anys. És el tercer projecte europeu de comunicació en què participa la Lafede.cat, després de les edicions anteriors de la Beca Devreporter, i forma part del programa d’educació per a la ciutadania global (DEAR). En total, es finançaran 249 projectes d’educació i comunicació transformadora d’entitats de tot el continent. Hi participen 11 plataformes europees: a més de Lafede.cat, hi formen part l’holandesa Wilde Ganzen, CISU (Dinamarca), COP (Piemont-Itàlia), 11.11.11 (Bèlgica), Fingo (Finlàndia), Grupa Zagranika (Polònia), Lapas (Letònia), Resacoop (Rhône-Alpes, França), Sloga (Eslovènia), i VBPlatforma (Lituània).
A Catalunya, Lafede.cat llençarà dues edicions de beques dotades amb un total de 690.000 euros per finançar fins a 23 projectes durant l’any 2024 i el 2025. Es podran presentar organitzacions catalanes que incorporin una mirada de Justícia Global a les seves propostes.
Dues línies de beques: EduGlobal i Devreporter
La principal novetat d’aquesta edició és que incorpora dues línies de beques. D’una banda, manté la Beca Devreporter, enfocada a projectes en què es prima la col·laboració entre organitzacions de Justícia Global i periodistes per la creació de reportatges. Els projectes becats hauran d’incorporar un treball educatiu de qualitat i tractar temàtiques relacionades amb els reptes globals. Es valorarà la col·laboració de periodistes del Sud i periodistes joves als equips de treball.
D’altra banda, es crea una nova línia de projectes becats, la Beca EduGlobal, que està dirigida a fomentar accions educatives i comunicatives amb mirada de Justícia Global. Aquestes accions podran incloure entitats juvenils, feministes, de participació ciutadana o de cultura popular. Per exemple, poden ser activitats a festivals, d’esport, d’art comunitari, de circ, de música de campanyes o de comunicació amb influencers, entre altres. La convocatòria, amb les seves bases detallades, es farà pública a la tardor d’aquest any.
El jovent, públic prioritari
En ambdues convocatòries de beques, el públic prioritari al qual es vol arribar és a les persones joves (entre 15 i 30 anys) i a les comunitats menys sensibilitzades amb els reptes globals. Per tant, els projectes hauran d’incorporar accions que contribueixen a la sensibilització en qüestions de Justícia global i també a augmentar el seu nivell d’involucració en accions transformadores. A més, es potenciaran les aliances amb organitzacions juvenils.
Es valorarà també que les iniciatives presentades incorporin una perspectiva de gènere interseccional, que contemplin aliances amb actors del Sud global (organitzacions, periodistes, moviments socials…) i que es realitzin en col·laboració amb més d’una entitat, sigui de Catalunya, Espanya o altres països europeus, i del Sud Global.
25 de juny: acte de presentació
El dimarts 25 de juny se celebrarà el primer acte públic de presentació de les noves beques. Es farà coincidir amb la presentació dels resultats d’un estudi elaborat per Lafede.cat i La Periférica sobre la participació juvenil en espais de transformació social i Justícia global. En aquest acte s’explicaran les línies generals de les beques i es podran escoltar alguns projectes inspiradors de convocatòries anteriors. Serà un acte obert tant a entitats com a qualsevol persona interessada, de 9:15 h a 13:30 h a l’Espai Jove Fontana (Carrer Gran de Gràcia, 190, Barcelona). A continuació podeu veure el programa i inscriure-us en aquest formulari.
Més informació
- Connect for Global Change: arrenca el nou projecte europeu (19 de març 2024)