El passat dijous 29 de novembre es va presentar la 4a edició de la Beca Devreporter. La federació posa a disposició un nou fons de 240.000 euros per finançar reportatges periodístics. Les entitats tindran temps per presentar les seves propostes fins al 14 de febrer de 2019.
La IV Beca Devreporter està finançada per la Unió Europea en el marc del projecte «Frame, Voice, Report» gestionat per les plataformes d’ONG de set països. Aquest projecte és hereu de tres projectes de comunicació i educació per al desenvolupament anteriors, entre els quals hi ha el projecte Devreporter que va liderar la federació entre els anys 2013 al 2016. El projecte compta amb el cofinançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona.
El president de Lafede.cat, Luca Gervasoni, va obrir l’acte de presentació de la nova edició de les beques. Dolors Aixalà, en nom de l’Agència i com a convidada a un dels primers fòrums internacionals del primer projecte europeu, va felicitar la federació per haver apostat per la comunicació, haver aconseguit un segon projecte i multiplicar la quantia de les beques. Aixalà va explicar que el Govern era ben conscient del que costava comunicar els programes i polítiques de cooperació internacional, i treballar els temes amb temps i recursos, i es mostrava satisfeta que les beques permetessin salvar tots dos obstacles. Va informar a més que a tots els grups de debat que s’han obert en el marc del procés 2030, que ha impulsat l’Agència Catalana de Cooperació, la comunicació ha estat una de les necessitats plantejades de manera recurrent, així com la voluntat de treballar-la de manera conjunta i coordinada, i va mostrar la seva convicció que les beques són una oportunitat en aquest sentit.
El Col·legi de Periodistes ha estat una de les institucions sòcies de la federació en els seus projectes europeus de comunicació. Alícia Oliver, en nom del Col·legi, va reiterar el seu suport a les beques no només per la precarietat del sector, sinó perquè el compromís amb la cooperació internacional forma part de l’ADN del Col·legi. Així ho demostra tan l’existència del Grup de treball de Periodisme Solidari com el fet que des dels anys 90, i durant molts anys, s’havia dedicat el 0,7 a projectes periodístics. Les beques, d’altra banda, estan en sintonia amb el conveni signat entre el Col·legi i la federació el 2008 que incloïa donar suport a la comunicació de les ONG, impulsar la relació i formació creuada entre periodistes i ONG, i fer lobby per garantir la presència de l’agenda social als mitjans.
Canvis en els formularis i les bases respecte a l’edició 2018
Des del 29 de novembre i fins al 14 de febrer, associacions i fundacions catalanes poden presentar-se a les beques en partenariat amb periodistes. Les entitats han de tenir activitat demostrable a Catalunya i no han de treballar necessàriament a altres països però sí plantejar un projecte periodístic amb visió de justícia global, i han de presentar acords d’emissió o publicació amb mitjans que puguin acreditar audiència a Catalunya. L’impacte comunicatiu es mesura especialment en termes de compliment o aproximació als principis del Vademècum per a una informació internacional responsable, el document que inspira i regeix les diferents edicions de les beques.
Durant l’acte de presentació, i a mode d’exemple, es van presentar dos dels dotze projectes becats en la tercera edició. Sandra Vicente de Catalunya Plural va explicar els objectius periodístics del reportatge «ACS, el joc brut de Florentino a Mèxic» presentat per la Taula per Mèxic, i Jara Henar, d’Alianza por la Solidaridad, els del reportatge «El Sàhara, un desert en moviment». Tots dos projectes comparteixen la seva vocació de denúncia, aborden els tres eixos proposats ( justícia ambiental – gènere- migracions), compten amb la participació activa de periodistes mexicans i nigerins, i amb acords amb mitjans dels diferents països sobre els quals parlaran. En tots dos casos els treballs periodístics serviran per reforçar diferents línies de treball de les organitzacions que els presenten: en un cas la de protecció i defensa de periodistes mexicans, i en un altre la de recerca sobre dones migrants a diferents països africans.
A l’edició del 2019, tot i ser molt similar a la del 2018, s’han incorporat canvis ens els formularis i les bases. Alguns dels més rellevants són que desapareix la categoria de 30.000 euros i ara seran de 10.000, 15.000 i 20.000 euros, que els periodistes no podran col·laborar en més d’un projecte, i que caldrà presentar més informació sobre els projectes i equips periodístics. El projecte disposa d’una nova web amb tota la informació sobre la convocatòria i les respostes a algunes de les preguntes més freqüents.