Preparar el nou curs: 60 recursos educatius per treballar la justícia global


Coincidint amb el final de curs i amb la voluntat d’oferir eines al professorat, Lafede.cat publica un catàleg amb recursos educatius sobre justícia ambiental, perspectiva feminista, justícia econòmica i social; pau i noviolència, interculturalitat crítica i drets humans per encarar un curs vinent possiblement convuls.

 

DESCARREGA AQUÍ EL CATÀLEG DE RECURSOS D’EDUCACIÓ PER A LA JUSTÍCIA GLOBAL

Catàleg de recursos educatius per al professorat.

 

El panorama que han deixat les eleccions municipals a nivell estatal i l’escenari d’un possible govern a l’estat espanyol en el que participi l’extrema dreta preocupen enormement a gran part de la societat i de manera concreta a les entitats de justícia global, especialment en dos àmbits. Per una banda, les narratives de l’extrema dreta impregnen els imaginaris i discursos d’una part de la societat d’idees contràries als drets de les dones, del col·lectiu LGTBIQA+ o del col·lectiu migrant, entre altres. Per a l’altra, els infants i joves són un públic diana per a les estratègies de propagació de discursos d’odi i per això és imprescindible que tots agents educatius i socials que treballin amb infants i joves es dotin de recursos per combatre aquests discursos i generar imaginars de canvi social i respecte als drets humans.

 

Educació per la pau i els drets humans de llarg recorregut

Per a fer-hi front, des de fa anys la feina de les entitats de justícia global que treballen en l’àmbit educatiu se centra en el disseny de materials, projectes i guies que acompanyin a infants i joves a reflexionar de manera crítica sobre el món en el que viuen, aprofundir en les causes que generen desigualtats i imaginar accions de transformació social en el seu entorn proper.

A més, Lafede.cat impulsa el treball conjunt de les entitats d’Educació per a la justícia global a través de l’Eix d’educació, feina que ens els darrers anys s’ha traduit en l’elaboració de la Guia Educar per a futurs alternatius que teoritza sobre la nostra pràctica, en l’organització cada dos anys d’espais d’intercanvi entre agents educatius a la trobada “Canviar l’educació, per canviar el món”, o en la difusió de pràctiques de referència a través del Mapa Educa Justícia Global.

Participació de Lafede.cat a la Jornada CRP 2023. Abril de 2023.

Un catàleg de recursos per facilitar la feina del professorat

En aquesta línia, la federació publica una nova eina: el Catàleg de recursos d’educació per a la Justícia Global. La idea sorgeix després de la participació de Lafede.cat a la I trobada de Centres de recursos pedagògics (CRP 2023), organitzada pel Departament d’educació, i com a resposta a la demanda d’alguns tècnics i tècniques de CRP. El Catàleg està organitzat en sis eixos temàtics i conté prop de 60 recursos educatius. Es poden trobar tot tipus de propostes: des de guies didàctiques per abordar debats controvertis o discursos negacionistes, fins a documentals sobre emergència climàtica o defensores de drets humans, estudis sobre coeducació, exposicions, recursos audiovisuals sobre refugi i cultura de pau, plataformes virtuals de suport a l’alumnat o al professorat, guies per fer projectes d’Aprenentatge i Servei (APS), treballs de recerca en clau de drets humans o projectes d’aprenentatge basat en problemes.

 

Treballar la discrepància, el dret al refugi o l’ecofeminisme, alguns exemples

Els recursos que presentem al catàleg responen a alguna de les 10 claus per posar en pràctica l’Educació per a la justícia global. Es tracta de propostes educatives que ofereixen més preguntes que respostes, que acompanyen als infants i joves a posar en qüestió les seves concepcions preestablertes o que promouen l’anàlisi crític a partir de la interacció amb l’entorn. Un bon exemple d’aquest treball és la Guia Discrepància Benvinguda de l’Escola de Cultura de Pau que aporta eines al professorat per poder dinamitzar diàlegs controvertits a l’aula i neix de la necessitat d’aprendre a conviure en la diversitat de persones, col·lectius i punts de vista que conformen les societats contemporànies.

D’altres propostes acompanyen infants i joves a revisar la seva manera de veure i entendre el món, a revisar també el lloc que ocupen i els privilegis o opressions que viuen. El web Refugi en Curt, d’Eudalter i Sodepau, per exemple, facilita al professorat materials audiovisuals i didàctics de suport per abordar temes com el refugi i l’asil. Es tracta de curtmetratges que ofereixen relats en primera persona, històries de vida que permeten comprendre nocions abstractes com la violència estructural o la perspectiva dels drets humans.

Finalment, propostes com la Guia Didàctica FemEco de la Fundació Akwaba proposen a l’alumnat activitats per investigar el seu entorn, connectar amb iniciatives ecofeministes que existeixen i proposar accions de transformació en el barri, posant en valor les petites accions que poden esdevenir l’embrió d’una transformació social més profunda.