Primera assemblea 2020: més entitats i nou Pla estratègic


El passat dimecres 4 de març la federació va celebrar una Assemblea extraordinària. Es va aprovar l’ingrés de sis noves entitats. El número final d’entitats és de 120. Des de la seva refundació Lafede.cat ha renovat el 30% de la seva base social.

 

Aquesta assemblea extraordinària s’havia d’haver celebrat el passat mes de desembre però es va endarrerir per coincidir en el temps amb els actes de celebració dels 30 anys de la federació. Com que tota la documentació necessària es penja amb antelació a la plataforma virtual Decidim, les assemblees són ara més àgils i permeten avançar en moltes qüestions formals, sense deixar de ser un espai de trobada i aprenentatge mutu. Així, durant l’Assemblea es va aprovar el pressupost 2020 i alguns ajustaments en la missió i la visió de la federació. També es va presentar el Pla estratègic 2020-2014 per a la seva exposició pública i consulta fins el mes de maig.

Des de la seva refundació la federació no ha tingut Pla estratègic. Entre el 2013 i el 2015 primer es va donar continuïtat als plans de treball de les diferents federacions i després d’aquest període de transició i dinàmica compartida, el 2018 es va crear un equip de treball amb membres de la junta, l’equip tècnic i les entitats per treballar el nou Pla estratègic, amb el suport de consultores externes. El primer resultat del procés de reflexió va ser la implementació, durant el 2019, de nous eixos de treball i nous espais de participació i, finalment, en aquesta Assemblea s’ha presentat el document que es preveu aprovar en l‘assemblea de juny. Tant el Pla estratègic com el Pla anual restaran disponibles a la plataforma Decidim i també es recolliran aportacions a través dels diferents eixos.

El president Luca Gervasoni explica com quedarà el pressupost de cooperació si s’aproven els pressupostos que es negocien en l’actualitat, i què suposarà per a les entitats. Es manté el compromís d’augmentar 20,83 milions d’euros i 15,5 milions per a convocatòries, el que significaria un augment de 7 milions en relació a les convocatòries del 2019 (5,5 milions per a programes 19/20, 3 per a projectes). A més, s’ha creat un grup de treball per repensar el model de cooperació on al federació participarà activament. Miquel Carrillo, representant a la Coordinadora estatal, explica que el procés es repetirà a nivell estatal, dins el Consejo de Cooperación, però que el procés serà molt més lent. A nivell pressupostari l’Aecid però prioritza el FONPRODE i un nou Banc de Desenvolupament, amb una nova línia de crèdits, però no la partida de subvencions.

La federació continua creixent: ja som 120 entitats

En aquesta Assemblea es va comunicar la baixa de tres entitats i es va aprovar l’entrada de sis noves entitats, quatre de ple dret i dues com a entitats observadores. Dues més restaran sota la figura d’“entitats amigues” durant dos anys. En aquests moments la federació suma 120 organitzacions, 107 de ple dret i 13 observadores. Des del seu naixement-refundació, el 2013, Lafede.cat ha incorporat 32 noves entitats, 19 de les quals els últims tres anys, i dues que són, a la seva vegada, plataformes que integren altres entitats.

La vessant feminista de la federació es reforça amb la incorporació de tres noves entitats: Calala Fondo de Mujeres, Hèlia Dones i Reds. Calala és una fundació que promou els drets, la participació i l’empoderament de les dones Amèrica Llatina i el Carib i a Catalunya i l’Estat espanyol. Hèlia Dones treball amb dones afectades i supervivents de violència masclista i té projectes de cooperació a Palestina. Reds és una plataforma multidisciplinar de dones que treballa en projectes de drets humans, diversitat cultural i economia transformadora a Catalunya i El Salvador. L’important gruix d’entitats especialitzades en educació també es reforçarà amb al presència de la Fundació Educació Solidària vinculada a l’Escola Pia de Catalunya, que treballa l’educació per al desenvolupament i té projectes a Àfrica, Centreamèrica, Cuba.

Ingressen com a entitats observadores l‘Assocació AIDA i Mundubat. AIDA té la seva seu central a Madrid i té projectes de cooperació a 14 països de diferents continents però sobretot una llarga experiència a Àsia (Vietnam, Camboya, Sri Lanka, India i Bangladesh), una regió de poca tradició de la cooperació catalan ie spanyola. Mundubat, per la seva part, té la seva seu central a Bilbao i més de 30 anys d’experiència en cooperació a Amèrica Llatina, Palestina i el Sàhara Occidental, i treballa prioritàriament drets humans, sobirania alimentària i gènere.

 

Suport a les persones refugiades i xerrada sobre refugiats climàtics

A la tradicional foto de grup que es fa cada Assemblea se li va afegir un component reivindicatiu: els i les representants de les entitats van denunciar els atacs que pateixen les persones refugiades a Lesbos i la frontera turc-grega i van mostrar-los el seu suport amb cartells, en línia amb el comunicat emès per la federació i al qual s’han adherit la Coordinadora estatal d’ONG i vuit coordinadores autonòmiques.

Per últim, i donat que la federació ha decidit enfortir el seu discurs i capacitats en el tema ambiental, durant la part final de l’Assemblea Susanna Borràs, professora de Dret ambiental de la URV, va fer una presentació sobre el concepte de «refugiats climàtics» en el marc jurídic actual. La suspensió per part de Grècia i Hongria de la Convenció de Ginebra li va donar un plus d’actualitat al tema, i el va situar en el context de greu retrocés dels drets humans a la Unió Europea. El desembre de 2016, també durant una assemblea, ja es va fer una primera sessió de formació i debat sobre justícia climàtica.    

 

VEURE LA GALERIA FOTOGRÀFICA.