Les propostes literàries de l’equip tècnic de Lafede.cat per aquest Sant Jordi


Dimarts 23 d’abril celebrem Sant Jordi, la diada del llibre i de la rosa. Com ja és tradició, l’equip tècnic de Lafede.cat proposa llibres de diferents temàtiques i gèneres en clau de Justícia global per reflexionar, emocionar-se o passar una bona estona. Bona diada i bona lectura!

 

La proposta de l’Angélica Velasco:

Las hijas horribles

Autora: Blanca Lacasa Carralón

Editorial: Libros del K.O

Any: 2023

Portada "Las hijas horribles" En el moment que la relació materna filial no és tan idíl·lica com volguessis, amb una lectura així pots identificar-te i veure que no ets una “rara avis”. Si elles han de bregar amb l’odiós clixé de la mala mare, nosaltres hem de fer-ho amb el de mala filla. Potser ha arribat l’hora de començar a qüestionar-se quan n’hi ha de veritable en això i quant d’ambiental. Igual ja és hora de deixar de sentir-se filles despietades, egoistes o oblidadisses. Filles horribles. En aquest llibre, l’escriptora i periodista Blanca Lacasa tracta de resoldre l’enigma que sembla envoltar aquest vincle i el fa parlant amb expertes, acudint a teòriques o servint-se de la cultura popular, però sobretot, preguntant i escoltant dones perquè expliquin les seves experiències.

La proposta del Dani Gómez-Olivé:

Hem hagut de marxar. Sis testimonis de joves migrants

  • Autor: Text de Laia de Ahumada i il·lustracions de Cinta Fosch
  • Editorial: AKIARA books
  • Any: 2024
Portada "Hem hagut de marxar" Aquest és un llibre que ens convida a canviar la mirada sobre el fenomen migratori i esdevenir encara més empàtiques cap aquesta realitat. Us el recomano especialment per la seva delicadesa en retratar el camí de superació personal que travessa qui pren la decisió dolorosa de marxar de casa seva per refer la seva vida a un nou país que li és desconegut. El llibre reescriu la vida del Soly, l’Helena, el Said, la Ruth, la Meriem i l’Ossama i ens explica, a través dels textos i les il·lustracions, com era la seva vida abans de marxar de les seves terres d’origen, els motius que els varen empènyer a migrar, com va ser el seu viatge i com és actualment la seva vida. Són sis històries de vida que, malgrat tot, han acabat bé perquè han trobat qui els ha acollit i integrat a la nostra societat. Desitjo que us agradi!

La proposta de la Georgina Casas:

La historia de los vertebrados

  • Autora: Mar García-Puig
  • Editorial: Random House
  • Any: 2023
Portada "La historia de los vertebrados"

“Cuando el cortejo de médicos desapareció, se me reveló una realidad en la que no había pensado: yo había dado a luz a un nuevo mundo, porque aquel en el que mis hijos no existían había desaparecido, y hoy empezaba todo. El parto había abierto la puerta que conecta el ser y el no ser, la vida y la muerte, la luz y la oscuridad, y yo ya no la podría cerrar nunca”


Que la teva filla i el teu fill (bessons), neixin el dia que et converteixes en diputada del congrés, és una d’aquelles casualitats de la vida fortes, de les que a mi personalment m’enganxen, però és sobretot l’inici d’una obra, a mig camí entre la novel·la i l’assaig, íntima i personal, en la que l’autora ens proposa reflexionar sobre el vincle entre maternitat i bogeria. A partir d’un diàleg entre la seva pròpia experiència i la de les dones que ens han precedit, el llibre fa un interessantíssim recorregut per la història de la medicina i la psiquiatria, la literatura o la mitologia per recuperar la memòria de tantes dones que al llarg dels temps han fet front a trastorns durant el postpart.

La proposta de la Isabelle Torallas:

Visc, visc i visc

  • Autora: Maggie O’Farrell
  • Editorial: L’Altra Editorial
  • Any: 2019
Portada "Visc, visc, visc" Aquesta és una biografia curiosa. L’autora Maggie O’Farrell opta per explicar-nos la seva existència repassant 17 moments en què ha sentit o viscut experiències properes a la mort, fent un recorregut vital a través de la por, la inconsciència, el risc, la casualitat o la manca de personal en un hospital. Com l’autora té un do evident per a l’escriptura, ràpidament -a vegades amb tan sols mitja frase- ens submergeix en el seu món, i en les diferents etapes de la seva vida. Ens parla de la fragilitat de la vida i la vulnerabilitat humana, i alhora ens presenta més raons per a no deixar-nos vèncer i viure intensament.

Un llibre que podràs llegir a foc lent, història a història, o devorar tan de pressa com t’enganxi el talent de l’autora.

La proposta de la Judith Membrives:

Cobalto Rojo. El Congo se desangra para que tú te conectes

  • Autora: Siddharth Kara
  • Editorial: Capitán Swing
  • Any: 2024
Portada "Cobalto rojo" “Cobalto Rojo” és un llibre d’investigació que mostra el costat fosc de la indústria tecnològica global, centrant-se especialment en l’explotació dels recursos naturals i la mà d’obra a la República Democràtica del Congo (RDC). El llibre s’endinsa en la indústria de la mineria de cobalt, essencial per a la fabricació de bateries per a vehicles elèctrics, telèfons intel·ligents, portàtils i altres tecnologies habituals de la vida “moderna”. Siddharth Kara ens descobreix les dures realitats de l’extracció d’aquest mineral, tant des de la perspectiva dels abusos de drets humans, el treball infantil i l’explotació dels treballadors, però també l’impacte ambiental. La investigació de Kara no només exposa les complexitats de la cadena de subministrament de les corporacions multinacionals, sinó que també demana reformes urgents per abordar aquestes injustícies. Mitjançant històries personals, recerca sobre el terreny i anàlisi, “Cobalto Rojo” ens convida a qüestionar-nos l’impacte de la tecnologia del nostre voltant i entendre les vulneracions de drets humans que implica la transició ecològica i digital del Nord Global.

La proposta de la Júlia Ramos:

Puerta a ningún sitio

  • Autors: Isabel Pellejero i Eduard Musulén
  • Editorial: Editorial Filferro, El lokal.
  • Any: 2021
Portada "Puerta a ningún sitio" A “Puerta a ningún sitio”, Isabel Pellejero i Eduard Musulén, amb ella al capdavant, s’endinsen en una investigació sobre Cristina Fernández Pereira. Es tracta de la història anònima d’una veïna del barri de Sant Antoni, antifeixista i afiliada a la UGT, que un 13 de maig de 1979, va ser afusellada al costat de 16 persones més. Diaris, Hemeroteca, Arxius, Centres de documentació, Biblioteques, Fundacions de Memòria, són la resistent xarxa en la qual es capbussen Isabel i Eduard per posar llum a la història de Cristina. El llibre avança a cavall entre el 1939 i el 2020, les autores cusen un fil que uneix els fets d’abril a maig del 39, durant la presa feixista de Barcelona, amb els del març del 2020, durant el més estricte confinament per la COVID. “En la madrugada del Campo de la bota, en el parapeto, no sé si te consumía la rabia y estabas hirviendo por dentro ajena a esa triste atmósfera. ¿Yo que sé de ti?, nada.” Indispensable treball que impregna d’amor i resistència. “los pobres no tenemos historia”, ens explica l’autora que sentenciava la seva mare. El llibre emprèn la tasca d’escriure-la.

La proposta de la Laura Rubio:

Eichmann en Jerusalén

  • Autor: Hannah Arendt
  • Editorial: DeBolsillo
  • Any: 2006
Portada "Eichmann en Jerusalén"

Adolf Eichmann va ser un dels principals protagonistes de la implantació de la “Solució final”, acusat de la gestió en la deportació massiva de més de dos milions de jueus de tota Europa als camps de concentració i extermini nazi. Al final de la II Guerra Mundial, Eichmann escapa a Argentina fins al 1960 quan agents del Servei de Seguretat d’Israel el segresten per sotmetre’l a judici. La filòsofa alemanya Hannah Arendt (1906-1975) detalla en aquest assaig, format per quinze capítols, el procediment del judici a Jerusalem: l’acusat, el procediment en la deportació de jueus, els testimonis i la sentència (finalment, acusat per crims contra la humanitat i penjat al 1962). Un dels missatges més rellevants d’Arendt és la qüestió de la banalitat del mal. Referida a la capacitat de persones -sense cap disfunció o trastorn mental-, com Eichmann i els partícips en l’Holocaust nazi, de poder cometre aquests actes inhumans sense cap impediment ètic ni moral que els paralitzés, sempre apel·lant a la justificació que “complien les ordres d’Estat”. Arendt profunditza en aquest comportament d’éssers humans amb absència de “pensament crític”, que els porta a una deshumanització i obediència a l’autoritat, propis de règims totalitaris. Un assaig que ens ajuda a entendre la història i ens convida a reflexionar sobre les atrocitats i conflictes actuals.

La proposta de la Montse Santolino:

El laboratorio palestino 

  • Autora: Antony Loewenstein
  • Editorial: Capitan Swing
  • Any: 2024
Portada "El laboratorio palestino" Els continguts propalestins desapareixen de les xarxes? No és casualitat. Dues frases de Loewenstein per entendre per què el que passa a Palestina li ha d’interessar a qualsevol activista del món: el Sud global ha estat controlat i pacificat principalment amb armes israelianes i nord-americanes, i Black Lives Matter relaciona l’ocupació de Palestina amb la brutalitat de les forces de seguretat nord-americanes amb les minories. L’autor explica no només com i des de quan el militarisme forma part de la identitat d’Israel, sinó com s’ha convertit en una de les principals fonts d’ingressos amb milers d’empreses de seguretat, moltes multinacionals. Són el supermercat mundial de tecnologia militar en forma d’armes però també software (el famós Pegasus), drons, cibervigilància i mètodes de control de poblacions senceres, dels mitjans i de les xarxes socials. L’ocupació de Palestina és el  laboratori que els permet provar i exportar mort i repressió a la resta de governs. L’exhibicionisme i inhumanitat que hem vist dels militars a Gaza, és el seu millor màrqueting en un món on creix la pulsió racista i autoritària.

La proposta de la Namar Alimbau:

EN EL OMBLIGO. Diarios de guerra y paz en Colombia

  • Autor/a: Gala Rocabert Navarro i Anna-Lina Mattar
  • Editorial: Salamandra Graphic
  • Any: 2021
Portada "En el ombligo"

Una barreja entre reportatge gràfic, diari de camp i bitàcola de viatge, que narra la història d’una jove antropòloga catalana que testifica i recull la història d’exguerrilleres de les FARC-EP durant els tres anys posteriors a la firma de l’acord de pau de 2016. “En el ombligo” t’ajuda a entendre la importància de la memòria històrica així com de posicionar-nos davant problemàtiques socials que ens queden lluny, per construir justícia per a tothom. 

Aquest llibre pot ser fins i tot una eina potent per portar a l’aula, i treballar els conflictes, les contradiccions, i els valors d’altres. Reconeixent les experiències d’aquelles persones que els viuen en els seus cossos a través de les seves inseguretats, incerteses i violències estructurals que pateixen, des d’una realitat concreta com Colòmbia.

La proposta de la Núria Pujantell:

La sospecha de Sofia

  • Autora: Paloma Sánchez-Garnica
  • Editorial: Planeta
  • Any: 2019
Portada "La sospecha de Sofía" Sofia i Daniel tenen una vida anodina que canvia radicalment quan ell rep una carta anònima on se li diu que Sagrario, la mare que venera, no és la seva veritable mare. Si vol conèixer la veritat, ha d’anar a París aquella mateixa nit. Aquesta cerca desencadenarà una successió de terribles esdeveniments i trobades inesperades que trastocarà la seva vida i la de Sofia. Madrid de l’Espanya tardofranquista, París i el seu Maig del 68 i Berlín amb el seu mur, la Stasi i el KGB són els escenaris.

La proposta de la Pepa Martínez:

Dones valentes

  • Autora: Txell Feixas
  • Editorial: Ara Llibres
  • Any: 2020
Portada "Dones valentes" Res més honest per parlar dels altres que viure-hi amb elles i ells. Això, però no sempre ho tenim a l’abast… o potser sí, i tot i que siguin veïns/es, no sabem com acostar-nos-hi. La Txell Feixas ens fa aquest camí molt fàcil. A través de nou històries honestes de dones ‘reals’, ens apropa els seus patiments i el més important, les seves lluites i fortaleses. Feministes anònimes de Beirut, Palestina, Síria, Kurdistan, Afganistan o Etiòpia, que ens fa plantejar com ‘les mirem’ i des d’on ho fem. La Txell ens dona l’oportunitat de revisar el nostre eurocentrisme i prejudicis, per obrir-nos a l’escolta, la descoberta i a celebrar a aquestes Dones valentes.

La proposta de la Sílvia Juventeny:

El pueblo gitano contra el sistema-mundo

  • Autora: Pastora Filigrana
  • Editorial: Akal
  • Any: 2020
Portada "El pueblo gitano contra el sistema-mundo" Imprescindible conèixer la història del poble gitano a l’estat espanyol. A través de reflexions de la resistència gitana per sobreviure a segles de discriminació, persecució i racisme institucional, Pastora Filigrana ofereix una teoria emancipatòria que apunta cap al sindicalisme social, l’ecofeminisme, el mutualisme de base, l’autogestió del conflicte, i vies de fuga al xantatge renta – treball. Mostra també com les actuacions polítiques i culturals històriques que han volgut associar el poble gitano a la perillositat, la delinqüència o la inferioritat per col·locar-los en una posició més fàcil d’explotar, s’estan reproduint també cap a les persones migrants. Per desafiar aquest context, ens anima a despullar-nos de prejudicis, reconèixer-nos des de mirades situades, establir molt diàleg en la diversitat i caminar cap a un horitzó de confluències.

La proposta de la Silvia Urbina:

Un país petit

  • Autor: Gaël Faye
  • Editorial: Editorial Empúries
  • Any: 2018
Portada "Un país petit" Recomano aquest llibre, tot i que el vaig llegir fa anys, perquè recordo perfectament com em va trasbalsar. Per una part, per la història que ens narra, la incipient guerra civil a Burundi, moltes vegades desconeguda tot i patir les mateixes violències per motius ètnics que es donaven paral·lelament a Ruanda. I, per una altra banda, el recomano per com Gaël Faye ens relata la vida plàcida i feliç del Gabriel, de pare francès i mare ruandesa. Una infantesa que es veu esgarrada pel drama de la guerra i la migració forçosa que li farà prendre consciència de la seva identitat.

La proposta del Víctor Yustres:

Solito

  • Autor: Javier Zamora
  • Editorial: Edicions del Periscopi (català) / Random House (castellà)
  • Any: 2024
Portada "Solito" El llibre narra la història autobiogràfica de Javier Zamora que, amb només 9 anys, va emprendre un viatge de més de 5.000 quilòmetres des d’un petit poble d’El Salvador fins als Estats Units per reunir-se amb els seus pares, que havien migrat allà feia uns anys fugint de la guerra civil. En el trajecte, Zamora sobreviu a 20 hores en una llanxa precària de Guatemala a Mèxic o  una travessa pel desert de Sonora fins a Arizona, sota l’amenaça de “La Migra”, la policia fronterera. La història explica aquests episodis durs i plens de cruesa a través dels ulls i el llenguatge innocent del Zamora nen, al que tothom anomena “Chepito”, que vol anar a “La USA” i que no s’identifica amb aquella paraula tan estranya que sent tant a dir: “migrant”. En un moment en què la deshumanització de les persones que migren, sobretot menors d’edat, és massa habitual a l’esfera política i mediàtica, aquest llibre és una injecció d’empatia i sensibilitat i una sonora bufetada a les polítiques migratòries criminals dels Estats Units i d’Europa.