El 70% de les organitzacions de la federació tenen ja un protocol o estan preparant-lo. Lafede.cat continuarà l’acompanyament a la resta d’entitats que no en tenen i incorporarà al Reglament de Règim Intern l’obligació per les noves entitats de comptar amb aquesta eina en un termini de tres anys.
Aquest mes de juny Lafede.cat arriba al final d’una etapa. Al 2019 l’Assemblea va aprovar el seu propi Protocol d’Abordatge de les violències sexuals i es va marcar l’objectiu d’aconseguir en tres anys -després es va prorrogar un any a causa la pandèmia- que totes les federades es dotessin d’un protocol, mitjançant un procés que incentivés una presa de consciència i responsabilitat real dins l’entitat.
A les portes de la propera Assemblea General la federació fa balanç de les fites aconseguides. A finals de 2021, Lafede.cat havia registrat 49 cartes de compromís de les entitats membre vers al protocol de Lafede.cat. Avui ja en són 70. D’altra banda, hi ha 37 organitzacions federades amb protocol propi, i 45 que han iniciat la seva elaboració. Així, gairebé el 70% de les entitats federades estan compromeses amb la prevenció i detecció de les violències, i amb l’atenció a les possibles víctimes. La federació dóna resposta així a la preocupació social sobre aquest tema i a la demanda de coherència per part d’entitats que defensen els drets de les dones.
Cal tenir present que la voluntat de la federació mai ha estat oferir un protocol tipus per copiar i signar, sinó incentivar processos interns de reflexió. La federació continuarà acompanyant les entitats federades en aquests processos, i també a les que s’hi incorporin en els propers anys, i a les quals se’ls demanarà que disposin d’ells o que es comprometin per escrit a tenir-lo en un període de tres anys. La federació votarà a la seva propera assemblea una modificació del Reglament de Règim Intern per incorporar aquesta exigència. Després l’incompliment d’aquest acord d’assemblea suposarà un incompliment greu dels estatuts.
Lafede.cat seguirà oferint per tant formació sobre identificació i prevenció de violències, i mantindrà viu l’espai de «Cuina» de protocols o aprenentatge entre iguals, per a les entitats que comencin o estigui treballant-hi. han començat el procés. Aquesta fórmula d’acompanyament, per la qual ja han passat 35 entitats, ha estat especialment ben valorada perquè genera confiança, permet molt dinamisme per atendre les necessitats de les participants i potencia l’apropiació del mateix procés.
En relació a les organitzacions que encara no disposen de protocol per diverses raons (processos de reestraucturació interna, manca d’estructura i personal etc.), la Junta i la Comissió de Protocol contactaran amb elles per buscar solucions o prendre les mesures oportunes.
Lideratge i canvis interns a la pròpia federació
Per assolir els objectius, ha estat també imprescindible l’aposta de la Junta Directiva de Lafede.cat (de les diferents persones que l’han conformat durant aquest període) i de la Comissió de Protocol, que continua impulsant el procés. Un dels aprenentatges d’aquesta etapa és que, si bé molts protocols tiren endavant gràcies a l’impuls i la dedicació dels equips tècnics, el compromís de les direccions, coordinacions i les persones de junta és imprescindible perquè l’aposta sigui de fons i englobi a tota l’entitat.
En el cas de la federació, a nivell intern, el protocol ha continuat avançant i impregnant diferents nivells. S’ha inclòs la referència al protocol en diversos documents, per assegurar que totes les persones que participen a la federació en tenen coneixement: al documents de benvinguda per a membres de Junta i de l’equip tècnic, a la cessió de sales de l’espai Arcadi Oliveres, així com a les ofertes de treball. L’acord laboral és un altre dels instruments que s’ha vist modificat, tal com explicàvem en aquesta notícia. S’ha editat també el cartell «espai segur» per donar a conèixer l’existència del protocol i el canal de comunicació on adreçar-se en cas de viure o advertir una situació de violència que resta a disposició de les entitats.
Nova fase, nous reptes
Després d’aquesta primera fase es planteja la necessitat, per un costat, de continuar al costat de les entitats que s’afegeixen de nou al procés d’elaboració d’un protocol propi i, d’un altre, de sistematitzar els aprenentatges fets durant aquests anys, per replicar-los en altres processos i compartir-los amb altres plataformes, xarxes i entitats.
Finalment, i en conseqüència, a partir d’ara la federació buscarà la manera de visibilitzar de manera clara el seu posicionament vers les violències masclistes, mostrant a nivell públic com les organitzacions de justícia global es responsabilitzen de les possibles violències, les identifiquen i les aborden, per tal d’ avançar cap a una societat de tolerància zero vers totes les formes de violència, siguin les més visibles o les més invisibilitzades.
En xarxa per erradicar violències
La federació compartirà aquest balanç a la propera trobada de la Xarxa de Transicions Feministes el proper 18 de maig, que se centrarà precisament en els protocols. Organitzada conjuntament amb la XES i Coòpolis, les plataformes posaran en comú en quin punt es troben elles i les seves membres en relació als seus protocols. Un dels objectius és també compartir les estratègies que s’estan fent servir per superar les dificultats que es plantegen, com ara la dificultat d’aconseguir el compromís ple de les organitzacions membre, o com abordar l’ampli ventall de necessitats formatives que impliquen els protocol. Com a resultat de la jornada, s’establirà una línia de treball conjunta per al proper curs.
Més informació
- Entitats de Lafede.cat amb protocol contra les violències sexuals publicats i disponibles en línia: Agermanament, AHEAD, ACPP, Centre Delàs, DESOS Opció solidària, Escoltes Catalans, Fundació ADSIS, Intered, NOVACT, Observatori DESC, ODG, Reds, Sant Just Solidari, SETEM Catalunya, Servei Civil Internacional, Sindicalistes Solidaris, Unipau, Xarxa de Consum Solidari.
- Pàgina del Protocol per l’abordatge de les violències sexuals a les organitzacions.