Què recomana l’equip tècnic de Lafede.cat?


Com cada any, l’equip tècnic de Lafede.cat recomana llibres per aquest Sant Jordi. Còmics, novel·les, contes, il·lustracions, llibres d’autoconeixement, etc són les propostes literàries que arriben de la mà de la Isa, la Laura, la Marta, la Montse, el Néstor, la Pepa, l’Anna, el Dani, la Georgina i la Gisela. També es poden consultar les recomanacions de 2017 i 2018, així com unes reflexions al voltant de les roses.

 

  • La proposta de la Isa: Estima’m quan menys ho mereixi perquè és quan més ho necessito, de Jaume Funes.

Columna edicions.

Tenir una nena entrant a l’adolescència és com pujar a la muntanya russa -al vagó de darrera, discretament-. Un dia que ens trobàvem en la part alta de la muntanya, aquella on intueixes que ets a punt de deixar-te caure a tota velocitat per la pendent més recta, vaig veure a l’aparador de la llibreria del costat de casa aquest títol i vaig sentir una atracció total. Com si hagués trobat l’antídot! I no, no ho ha estat així, però des de llavors aquest llibre m’inspira en moments de dubte.

Està organitzat en dues parts, la primera intenta resumir reflexions i criteris per conviure activament i positivament amb els nois i noies adolescents, i la segona és una aplicació pràctica a quatre grans preocupacions adultes: la sobreprotecció, el paper de l’escola, l’equilibri emocional i la comprensió de la societat.

 

  • La proposta de la Laura: Florescència de Kopano Matlwa.

Sembra Llibres.

Florescència és la tercera novel·la de l’escriptora Kopano Matlwa. Dona, jove i sud-africana. Tres elements claus vinculats a la narració de l’obra. A través del diari personal del personatge de la jove Masecheba, metgessa amb l’ambició de «salvar les vides i el patiment de les persones sud-africanes», Matlwa tracta el racisme, la xenofòbia i les desigualtats econòmiques i de gènere que es donen en la Sud-àfrica post apartheid. Una obra dura i contundent, amb un llenguatge clar i crític. Us el recomano molt per canviar la mirada i comprendre la violència estructural viscuda en primera persona.

 

  • La proposta de la Marta: Los 4 acuerdos, de Miguel Ángel Ruiz Macías.

Ediciones Urano

Los 4 acuerdos és un llibre tolteca basat en quatre acords: Sigues impecable amb les teves paraules, no et prenguis res personalment, no facis suposicions i fes sempre el màxim que puguis.

Tots neixem amb la capacitat d’aprendre a somiar. El llibre comença amb el relat del somni extern, les normes predeterminades de la societat on naixem, que nosaltres transmetem als nostres fills i filles. Aquest llibre tracta de com trencar aquestes regles i descubrir-nos cadascú amb el nostre propi somni, sense les imposicions externes establertes.

 

  • La proposta de la Montse: Homenatge a Catalunya, d’Andrea Lucio i Jordi de Miguel.

Rosa dels vents

Homenatge a Catalunya és periodisme sobre el periodisme. Periodisme il·lustrat sobre una de les cròniques periodístiques més universals, la que va posar Barcelona al mapa de la lluita antifeixista internacional, sense deixar de mostrar les seves contradiccions i errors. Eric Arthur Blair / George Orwell va voler matar feixistes per salvar el món i el que va descobrir a Catalunya i al Front d’Aragó van ser les arrels i els mecanismes del totalitarisme. Sense la seva experiència a la guerra civil espanyola no hauria pogut escriure 1984: «Des que la guerra contra el totalitarisme va començar el 1936, crec que la nostra causa és la millor. Però perquè continuï sent la millor, necessitem una autocrítica constant». Andrea Lucio i Jordi de Miguel re-creen el viatge d’Orwell, tornen als escenaris per on va passar i obren una finestra a la seva obra, i a les seves pors. Tornarem a repetir tots els errors? Ens està passant ja?

 

  • La proposta del Néstor: Una breu historia de casi tot de Bill Bryson.

La Magrana

Enguany recomano un dels llibres més reconeguts de divulgació científica: Una breu historia de casi tot de Bill Bryson publicat el 2003. En aquest llibre es repassa de forma molt amena les principals fites de les diferents disciplines científiques, des de la paleontologia fins a la física quàntica, passant per la geologia, la química i la biologia.

Amb aquest ambiciós assaig es fa un repàs de la història, començant amb el Big Bang fins a desgranar cada una de les grans etapes per les que ha passat la Terra, els éssers vius i la humanitat.

Com va ser el Big Bang? Com està format l’univers? Quin és el fi equilibri que ha permès la vida? Quan van sorgir les primeres civilitzacions? Son algunes de les preguntes que troben resposta en aquest llibre, on l’escriptor explica en un llenguatge planer els més grans descobriments i enigmes de la ciència.

 

  • La proposta de la Pepa: Desplaçar el centre, de Ngūgī wa Thiong’o.

Raig verd.

Desplaçar el centre. La lluita per les llibertat culturals de l’acadèmic i activista kenyata Ngūgī wa Thiong’o és un recull d’articles i reflexions sobre l’eurocentrisme cultural i la necessitat de desplaçar el centre “cap a la legitimació de totes les llengües com a vehicles per a la imaginació humana”.

Thiong’o no et deixa indiferent i et qüestiona quan assenyala que “la civilització occidental esdevé presonera de l’eurocentrisme, i els intèrprets eurocentristes, els seus carcellers”. Inevitablement fa que et preguntis si no ets tu mateixa víctima i victimària d’aquest eurocentrisme.

En un moment on l’auge d’opcions simplificadores perceben les diferències i diversitats com amenaces, llegir a Ngūgī wa Thiong’o és el millor antídot.

 

  • La proposta de l’Anna: Mucha gente pequeña de Gustavo Duch.

Pol·len ediciona

Ara que cada divendres els i les estudiants s’aturen per protestar contra el canvi climàtic. Ara que sabem els impactes de la producció de la soja o l’advocat, o dels abusos que pateixen les camperoles de Huelva que recullen maduixes. Ara que sabem que les nostres multinacionals contaminen rius, desforesten boscos i maten persones. Ara que sabem que el nostre creixent consum destrueix el planeta. Ara cal pensar en alternatives. Gustavo Duch, periodista i activista sobre sobirania alimentària, ens explica a Mucha gente pequeña que hi ha qui viu respectant la terra, respectant la seva saviesa i respectant les persones. És possible viure diferent i Duch ens ho demostra a través de relats curts acompanyats d’il·lustracions. Un llibre amb sorpreses!

 

  • La proposta del Dani: Ser consciente de ser consciente, de Rupert Spira.

Gaia

Enguany m’he llençat a la piscina i enlloc de recomanar-vos una novel·la o un relat propi del nostre àmbit de treball, us convido a llegir una obra que m’ha ajudat moltíssim a entendre qui soc i què coi he vingut a fer en aquest planeta. Ser consciente de ser consciente et convida a descentrar-te i descobrir nous paisatges encara incògnits. Altament recomanable per aquelles persones que anhelen emprendre altres tipus de viatges sense cost, ni necessitat de vacunes, d’esperes d’aeroports o de jetlacks. Des de la primera pàgina se’t regala un visat per gaudir d’un viatge, certament curt, però potser per això el més difícil d’emprendre, ja que t’obliga a creuar una frontera desconeguda cap al teu interior, allí on rau la saviesa que ets i la felicitat que tant desitges. Aquest és un llibre que, com el bon vi, per assaborir-lo plenament cal donar-li temps per degustar-lo lentament, i silenci per permetre que els seus mots t’amarin i t’omplin de sentit. Molt bona lectura viatgeres intrèpides!

 

  • La proposta de la Georgina: Un conte propi, de Pandora Mirabilia i Camila Monasterio. Amb il·lustracions d’Irene Cuesta.

TakaTuka i Pandora Mirabilia (Género y comunicación)

Últimament s’han publicat molts contes il·lustrats que expliquen la vida i la lluita de les dones que la història ha silenciat. N’hi ha molts, per a tots els gustos i colors, i us comparteixo el meu preferit: Un conte propi.

Quatre dones: Harriet Tubman, Concepción Arenal, Gaura Devi i Àlia Muhammad Baker. Quatre lluites: contra l’esclavitud, per l’accés de les dones a la universitat, per frenar la tala d’arbres o per salvar una biblioteca dels bombardejos. Quatre contes delicadament escrits i il·lustrats, que ens apropen a la història oblidada de dones que han plantat cara a la injustícia en diferents moments de la història.

 

  • La proposta de la Gisela: Queer. Una historia gráfica, de Meg-John Barker.

Melusina 

Sabeu que la Judith Butler va guanyar un premi a l’obra més incomprensible? Afortunadament cada vegada ens qüestionem més sobre gènere, sexe i identitat, però aprofundir en la literatura acadèmica d’aquestes temàtiques pot resultar feixuc i inaccessible. Queer. Una historia gráfica proposa un tastet molt divulgatiu que ens apropa a la teoria queer en format de novel·la gràfica. Les il·lustracions de la Julia Scheele són intel·ligents i articulen un relat cronològic que repassa les grans fites d’aquesta teoria i la seva vinculació amb altres moviments i corrents de pensament. Al final s’inclou una bibliografia que pot ser un punt de partida excel·lent si t’interessa el tema i et quedes amb ganes de «queertionar-te» més. Bona lectura!