Sàhara: la decisió del govern espanyol va en contra del dret internacional


Davant de la decisió inesperada del govern espanyol de Pedro Sánchez d’avalar la decisió del Marroc de convertir el Sàhara en una de les seves autonomies, Lafede.cat se suma al comunicat de la Coordinadora estatal d’ONG per denunciar que aquesta decisió viola el dret internacional, eludeix les responsabilitats d’Espanya com a potència administradora i no garanteix els drets de la població sahrauí.

Dones sahrauís es manifesten per rebutjar el posicionament del govern espanyol | Crèdit: Équipe Média

Les entitats de Lafede.cat Federació ACAPS i NOVACT, que treballen per denunciar les vulneracions de drets humans al Sàhara Occidental, han publicat també el web SOS Sàhara. Es tracta d’una pàgina per a visibilitzar les vulneracions de drets humans i els casos d’espoli de recursos naturals en el Sahara Occidental ocupat, i denunciar i rebutjar el recent suport d’Espanya a la proposta de sobirania del Marroc.

COMUNICAT:

La decisió del Govern espanyol sobre el Sàhara és contrària al dret internacional

22 de març de 2022

D’un dia per a un altre i sense previ avís. El Govern espanyol ha canviat la seva posició sobre el Sàhara en acceptar que el Marroc consideri la seva excolònia com una autonomia. Tal decisió trenca amb la legalitat internacional i eludeix les responsabilitats que Espanya té com a potència administradora garant del dret d’autodeterminació del poble sahrauí.

Condemnem aquesta postura i fem una crida al Govern de Pedro Sánchez a rectificar. Espanya té una responsabilitat que no pot eludir. El procés per a garantir el dret d’autodeterminació s’ha dilatat des dels acords de Madrid (1975). El desistiment que tots els governs espanyols han demostrat sobre aquesta situació ha de finalitzar. El portaveu de l’ONU Stéphane Dujarric, ha recordat que el conflicte ha de resoldre’s amb un «compromís ple (de les parts) amb el procés polític facilitat per l’ONU». La nostra acció exterior no pot ser còmplice de la violació de drets humans

Com ja vam denunciar aleshores, el mes de novembre passat, el conflicte bèl·lic es va reactivar perquè el Marroc va violar l’alto-el-foc entre les parts, vigent des de 1991. Les conseqüències sobre la població estan sent molt preocupants. La situació d’escalada de violència i conflicte en la zona exigeix garantir la cura de les persones més vulnerables. La mesura que acaba de prendre el Govern, sense comptar amb la població sahrauí, és irresponsable i no ajuda a mitigar la vulneració de drets ni l’augment de la crispació en la zona.

Corredors humanitaris i garantia de drets humans

Alertem del perill que la decisió del Govern pot suposar sobre la vida de persones que porten dècades sofrint la violació dels seus drets més essencials. El nostre treball al llarg de dècades en la zona ens demostra que els riscos són enormes; les organitzacions amb les quals treballem allà donen la veu d’alerta.

En aquest context, és crucial que es reprengui el diàleg i es rectifiqui aquesta decisió. Nacions Unides, associacions de l’advocacia i ONG ho han deixat clar: els compromisos internacionals assumits en aquest sentit han de ser complerts. Reclamem, a més, que es garanteixi l’establiment de corredors humanitaris per a atendre els camps de refugiats i refugiades sahrauís, així com a la població civil directament afectada.

Els col·lectius sahrauís a l’Estat espanyol ja s’estan mobilitzant. La ciutadania ja ha fet també un pas al capdavant per la defensa dels drets del poble sahrauí. Un suport que ha demostrat durant dècades. S’estan organitzant múltiples mobilitzacions en diferents localitats de l’Estat espanyol. Animem a participar en elles, defensar la legalitat internacional i els drets de la població sahrauí. La decisió del Govern espanyol ha de rectificar-se; el retorn al procés de diàleg i camí cap al referèndum d’autodeterminació també.