#SomAntiracistes


El proper dijous 21 de març se celebra el Dia per a l’eliminació de la discriminació racial. Després dels episodis que criminalitzen els menors sense referents, cal una resposta ciutadana i una actuació política ferma. Una oportunitat és la manifestació convocada a Barcelona dissabte per rebutjar els discursos de l’extrema dreta.

Concentració exmenas 16/03/2019. Foto: Xavi Ariz (Fotomovimiento)

 

Acabava el mes de febrer amb la notícia sobre protestes veïnals a Canet de Mar contra la presència de menors estrangers sense referents, els mal coneguts com a MENA (Menors Estrangers No Acompanyats). En pocs dies apareixia un home amb un matxet al centre del mateix municipi. El cap de setmana següent atac a un centre temporal de menors de Castelldefels. Per alguns una baralla entre menors, per a altres atacs racistes perpetuats per un sistema de racisme institucional. Pocs dies més tard, el Partit Popular anunciava una proposta electoral per retardar l’expulsió de dones immigrants irregulars a canvi de donar el seu bebè en adopció.

La migració serà un dels principals eixos de debat entre els partits polítics i Lafede.cat es mostra preocupada per l’ús securitari i antiimmigració que se n’està fent.

Amb tot això arribava la tragèdia a Nova Zelanda: un home cometia un atac supremacista a dues mesquites. 50 persones mortes. L’auge de l’extrema a Europa, i a casa nostra, i dels discursos de l’odi arriba en ple cicle electoral: eleccions estatals, municipals i europees. La migració serà un dels principals eixos de debat entre els partits polítics i Lafede.cat es mostra preocupada, així com ho estan entitats federades com SOS Racisme o Amnistia Internacional, per l’ús securitari i antiimmigració que se n’està fent.

 

Molts reptes per aquest 21 de març

Aquest dijous 21 de març se celebra el Dia per a l’eliminació de la discriminació racial, proclamat el 1966 per l’ONU amb l’objectiu que els països s’esforcin en eliminar totes les formes de discriminació. El dia recorda les 69 persones mortes en mans de la policia quan aquesta va obrir foc a una manifestació pacífica contra les lleis de “passis” de l’apartheid a Sharpeville, Sudàfrica. De fet, el mateix dia SOS Racisme presenta (IN)Visibles, l’informe anual sobre l’estat del racisme a Catalunya.

Aquest any toca reivindicar més que mai que som antiracistes, com demanen les companyes d’Afroféminas (#YoSoyAntiracista) perquè la normalització d’actituds racistes en la nostra quotidianitat “creen un vincle segur perquè el racisme s’expandeixi, i sinó actuem contra ells, cadascú des de la seva parcel·la, estarem contribuint a la perpetuació del mateix”. I escoltar. Escoltar a col·lectius com els Ex-mena que reivindiquen tenir veu pròpia.

La mobilitat humana ve per quedar-se i per això calen polítiques públiques amb plans estratègics a llarg termini i dotació pressupostària adequada per a treballar per la convivència i la cohesió social.

Aquest any també és important generar un contrarelat que posi al centre les persones migrants com a subjectes de drets i els mal anomenats MENA com a menors protegits per la Convenció dels drets de l’infant de l’ONU, perquè abans de ser estrangers són menors, tal i com remarquen les entitats del tercer sector [Ecas, Fedaia i Fepa i la Taula del Tercer Sector] o el Col·legi d’educadors i educadores socials, que hi treballen cada dia. La mobilitat humana, entre ella la dels menors sense referents, ve per quedar-se i per això calen polítiques públiques amb plans estratègics a llarg termini i dotació pressupostària adequada per a treballar per la convivència i la cohesió social des d’un inici. Si es vol ser terra d’acollida cal apostar-hi, també, amb recursos humans i materials.

Cal reivindicar-ho al carrer amb una resposta ciutadana de rebuig a l’extrema dreta i als discursos de l’odi. Una oportunitat és el proper dissabte 23 de març a la manifestació convocada per Unitat contra el feixisme i el racisme (UCFR) #StopVox, a les 17 h a Barcelona.