Lafede.cat publica el vídeo sobre les claus per identificar una notícia que fomenti el periodisme responsable i en visió de Justícia global basat amb les recomanacions del Vademècum.
Sota la pregunta “Com pots saber si una informació internacional afavoreix a la Justícia global?”, Lafede.cat llança un vídeo per divulgar de forma fàcil, entenedora i àgil el “Vademècum per a una informació internacional responsable” (PDF), un recull de consells i bones pràctiques per a millorar la quantitat i qualitat de la informació internacional als mitjans de comunicació sobre temes de desenvolupament i solidaritat internacional amb l’objectiu de per un “periodisme amb visió global per a una ciutadania global”. El vídeo interpel·la a la ciutadania, espectadors, oients i lectors, perquè siguin corresponsables de la informació que reben.
En aquest sentit, aquesta eina se suma a les recents iniciatives per a fomentar un periodisme responsable i que desmenteixi rumors i falses notícies com l’Observatori del discurs discriminatori als mitjans de Mèdia.cat, o Maldito bulo, que tenen la versió per migracions i per feminismes.
El Vademècum es va presentar el febrer de 2016 en el marc del projecte Devreporter. Des de llavors, s’han fet tres edicions de la Beca Devreporter i està en marxa la quarta convocatòria per a fomentar un periodisme internacional de qualitat en el marc del projecte europeu Frame, Voice, Report!.
On donar a conèixer males pràctiques informatives?
Lafede.cat emplaça a la ciutadania a fer saber als organismes que vetllen per la bona qualitat informativa, totes aquelles practiques periodístiques que consideri que no fomenta el periodisme responsable.
- El/la periodista a través de les xarxes socials
- El mitjà en qüestió a través del/la defensora de l’audiència
- Consell Audiovisual de Catalunya(CAC)
- Col·legi de Periodistes de Catalunya
- Mèdia.cat
- Lafede.cat