El #TractatVinculant continua endavant gràcies a la pressió social


Del 23 al 27 d’octubre representants del grup d’Empresa i Drets Humans de Lafede.cat i la Taula per Colòmbia han participat, juntament amb representants d’ONG i moviments socials de més de 80 països, a la 3a Sessió del Grup de Treball Intergovernamental sobre Empreses i Drets Humans del Consell de Drets Humans de Nacions Unides. El proper dimarts 7 de novembre es presenten, al Col·legi de Periodistes de Barcelona, els resultats de la reunió.

Setmana de Mobilització dels Pobles a Ginebra, octubre 2017 | Font: Víctor Barro

Més de 200 delegats de moviments socials, sindicats i ONG han viatjat a Ginebra per participar a aquesta nova sessió del Grup Intergovernamental que tenia com a objectiu negociar l’elaboració d’un instrument internacional legalment vinculant per a les empreses en matèria de drets humans. Més de 100 estats han estat presents, una xifra considerablement alta que posa de manifest l’interès que finalment ha despertat la possibilitat que es signés aquest tractat vinculant.

Després de cinc dies d’intenses negociacions entre els estats, la presidència equatoriana del Grup de Treball ha recomanat al Consell de Drets Humans de l’ONU obrir una quarta sessió de negociacions el 2018, a partir d’un esborrany de tractat internacional que s’enviarà als països quatre mesos abans d’una nova reunió a Ginebra. Es tracta d‘un pas important per mantenir viu aquest procés que es va iniciar el juny de 2014 i garantir, d’aquesta manera, que el proper any es puguin continuar les negociacions.

Arribar a aquest compromís no ha estat fàcil ja que els representants de la Unió Europea i d’alguns dels seus estats membres, com és el cas espanyol, han intentat bloquejar i fer descarrilar el procés, especialment en el darrer dia de sessions. En aquest intent de bloquejar-ho la UE ha estat acompanyada per altres països com han estat Mèxic, Brasil, Austràlia, Noruega i Suïssa. El cas més paradigmàtic ha estat el dels EUA que, tot i que formalment no estan participant del procés, el divendres a la tarda varen intentar que es paralitzés adduint que el mandat només era per tres anys. Amb tot, tant la presidència equatoriana com la pròpia secretaria del Consell de Drets Humans de l’ONU varen confirmar que segons la resolució 26/9 «d’elaboració d’un instrument internacional jurídicament vinculant sobre les empreses transnacionals i altres empreses amb respecte els drets humans», el Grup de treball té un mandat inequívoc de presentar una proposta concreta de Tractat Vinculant, fet que encara no ha succeït.

 

Paper clau de la societat civil

Per arrencar aquesta quarta sessió ha estat clau la participació activa i decidida de la societat civil i de tots els moviments socials, ONG i comunitats afectades per violacions de drets humans que han aconseguit vèncer el bloqueig. No en va, aquest procés està en marxa per la voluntat de les persones i les comunitats afectades de disposar de mecanismes jurídics internacionals per defensar-se, així com per la presa de consciència d’alguns governs (com és el cas de l’equatorià, sud-africà i cubà entre d’altres) de la necessitat d’acabar amb l’asimetria entre la defensa dels drets humans i la dels interessos corporatius.

La societat civil és molt conscient que hi haurà resistències per part d’alguns estats per tal que el tractat no vegi la llum i que caldrà reforçar encara més la incidència política sobre aquests en els propers mesos. Aquesta pressió es farà en base a la proposta de la Campanya Global presentada a Ginebra, dins la «Setmana de Mobilitzacions dels Pobles» que s’ha fet en paral·lel a la cimera oficial, i que reclama que s’obligui als estats i les empreses a facilitar i garantir l’accés a la justícia a aquelles comunitats, col·lectius i persones que vegin vulnerats els seus drets per l’acció de les empreses transnacionals.

 

Tots els detalls el dimarts 7 de novembre al Col·legi de Periodistes

El grup de treball d’Empresa i Drets Humans està organitzant una taula rodona pel proper dimarts 7 de novembre per conèixer de primera mà quins han estat els resultats obtinguts a Ginebra. L’acte es farà a les 18:30 hores al Col·legi de Periodistes i parlaran tres persones que han participat tant a les sessions oficials com a la Setmana de Mobilització dels Pobles: Richar Sierra, de l’Organització Indígena d’Antioquia, Mónica Vargas i l’Alys Samson, del grup català de treball d’Empreses i Drets Humans.