(Català) 20-J: les entitats es mobilitzen pels drets de les persones refugiades


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Com cada any, les entitats fan activitats i mobilitzacions al voltant del 20 de juny, Dia Mundial de les persones refugiades, en l’any en què es compleixen 70 anys de la convenció de l’Estatut del Refugiat. La reivindicació de polítiques que respectin els drets humans i l’impuls d’aliances entre la societat civil per afavorir l’acollida i una societat més inclusiva continuen sent temes centrals a l’agenda.

Persones migrants arriben a la platja del Tarajal, a Ceuta, aquest dimarts | ACN

Aquest any es compleix el 70è aniversari de l’aprovació de la Convenció de l’Estatut de Refugiat. Tot i aquesta efemèride, no hi ha gaire a celebrar: la situació de les persones refugiades i migrants continua sent preocupant. Segons dades de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CEAR-CCAR) l’any 2020 es van presentar a Catalunya 9.614 sol·licituds d’asil, un descens de 27,5% respecte al 2019, seguint la mateixa tendència que al conjunt de l’Estat espanyol en el qual s’han presentat un total de 88.762 sol·licituds; un 25% menys.

Aquesta dada s’explica principalment per l’impacte de la Covid-19, que ha tingut com a conseqüència el tancament de fronteres i la impossibilitat de moltes persones refugiades d’arribar a demanar la protecció internacional. Segons un informe de l’Organització Internacional de Migracions de Nacions Unides, durant el primer any de pandèmia hi va haver més de 111.000 restriccions de viatges i tancaments de fronteres. L’informe apunta que aquestes mesures han frustrat la “capacitat de moltes persones d’optar per la migració com a eina per escapar dels conflictes, el col·lapse econòmic, els desastres mediambientals i altres crisis”.

Entitats com el CEAR-CCAR denuncien que la taxa de resolucions favorables d’aquests expedients és de les més baixes d’Europa. A l’Estat espanyol només el 5% de les 88.762 sol·licituds es van resoldre favorablement, molt lluny del 33% de mitjana de la resta d’Estats europeus.

La crisi de la covid-19 també ha disparat les desigualtats i ha impactat en l’accés a la salut de les persones refugiades: segons dades d’ACNUR, el 86% de les persones refugiades viuen en països amb sistemes de salut molt dèbils i amb limitacions, i només el 57% de països amb plans de vacunació contra el coronavirus inclou als refugiats en la seva estratègia.

La situació a la frontera Sud és també preocupant. Entitats que treballen en l’àmbit de migracions alerten de diverses vulneracions de drets en la resposta de l’Estat espanyol davant l’entrada de 6.000 persones migrants a Ceuta, com ara les devolucions en calent, també de menors d’edat. Les entitats reclamen que es garanteixin els drets humans i es facilitin vies legals i segures per garantir la llibertat de circulació d’aquestes persones i evitar que es juguin la vida. Segons ACNUR, com a mínim 500 persones han mort al Mediterrani entre gener i abril de 2021 intentant creuar del nord d’Àfrica a Europa, el triple que en el mateix període de 2020.

Què fan les entitats pel 20-J?

Aquest any diverses entitats federades i plataformes que treballen pels drets de les persones migrants i refugiades fan activitats i mobilitzacions per commemorar el Dia Mundial de les Persones Refugiades.

La Coordinadora Obrim Fronteres, de la qual forma part Lafede.cat, convoca concentracions a diverses ciutats i pobles de Catalunya el diumenge 20 de juny per reivindicar la llibertat de moviment de les persones refugiades i migrants i sota el lema #VolemSerRefugi. A les 12h es faran concentracions a poblacions com Girona, Balaguer, Reus, Tarragona, Cubelles, Sant Celoni, Premià, Ripollet, Cubelles i Rubí. A les 18 h, es convoca una concentració davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona (carrer Mallorca amb Roger de Llúria).

La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR-CEAR) llança la campanya “Ni un pas enrere en la defensa del dret d’asil”, amb un programa d’activitats a Barcelona, El Prat de Llobregat, Sabadell i Sant Boi de Llobregat que podeu consultar aquí. El 18 de juny a les 10:30h convoquen una roda de premsa pel Dia Mundial del Refugiat per exposar xifres i tendències sobre la situació de l’asil de Catalunya i al món. La roda de premsa es farà presencial a l’Espai Arcadi Oliveres, la seu de Lafede.cat i es podrà seguir també online a través del canal de Youtube de l’entitat.

La Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona impulsa un cicle de sis seminaris en línia del 14 al 18 de juny sota sota el títol  “Refugi, universitat i món local.  L’objectiu és analitzar i debatre com l’aliança entre la universitat i el món local pot afavorir l’acollida de persones migrants i refugiades i impulsar la cohesió i la inclusió social amb una clara perspectiva de drets humans. Aquí trobareu més informació del cicle i el formulari d’inscripcions.

A més d’aquest cicle, la Fundació Solidaritat UB compartirà per xarxes socials imatges i paraules que els i les estudiants acollides pel Programa de suport de la Universitat de Barcelona a persones refugiades han triat per representar la seva vida a Barcelona. Podeu seguir-les amb l’etiqueta  #UBRefugi2021. Més endavant, del 25 al 28 de juny, la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la UB i la Fundació Solidaritat UB, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, organitzen l’hackató App4InfoRefugees, una marató de hackers planteja a l’alumnat el repte de crear una aplicació per a mòbil que promogui l’accés a la informació sobre asil per part de persones refugiades i del personal d’entitats que hi treballen. 

El Servei Civil Internacional programarà la projecció del documental  ‘A Sweet Prison’, de Pau Ballesté Aguirre, que recull el testimoni de diverses persones que comparteixen l’experiència vital del procés migratori. Serà en el marc del cicle Cinema a la Fresca, cinema de lluites, el 8 de juliol, i comptarà amb un debat posterior amb el Sindicato de Cuidadoras Sin Papeles i Terrassa Sense Murs. També van presentar el 9 de juny el llibre Migrar i resistir, a l’Ateneu del Raval, dinamitzat pel grup Entreterres.

La plataforma Stop Maremortum organitza el 19 de juny la taula rodona “Pel dret a migrar“, on parlaran del procés migratori des del país d’origen a destí, passant pel procés d’acollida, la criminalització del dret a migrar i la necessitat d’establir vies Legals i Segures d’entrada a la Unió Europea. L’acte es farà de 12 a 13.30 h a l’Ateneu L’Harmonia de Sant Andreu. Més informació i inscripcions aquí.

La Coordinadora d’ONGD de Lleida organitza un acte divendres 18 de juny per reflexionar sobre el dret a la lliure circulació i la sol·licitud d’asil a partir del testimoni de persones refugiades i l’acompanyament musical d’Alu Spear. Més informació i inscripció aquí.

Al portal Xarxanet fan un especial pel Dia Mundial de les Persones Refugiades amb diversos articles. Hi destaquen projectes d’algunes entitats federades com el projecte Origen de Proactiva Open Arms al Senegal, que treballa amb la població local per alertar sobre els riscos de la migració perquè la decisió sigui més lliure i informada o el projecte Community de la Fundació Solidaritat UB per a la inclusió social de persones refugiades a través de l’esport.