(Català) 8S, Dia Internacional de les Cooperants


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Des del 2016, el 8 de setembre se celebra el Dia Internacional de les persones Cooperants per reconèixer la tasca de les persones expatriades que treballen sobre terreny en programes de cooperació i ajuda humanitària. La data també commemora que el 8 de setembre del 2000 es va aprovar a la seu de les Nacions Unides, la Declaració del Mil·lenni. El 2018 va ser un dels pitjors anys pels cooperants de l’última dècada, 405 van patir algun tipus d’atac i 131 van ser assassinats. 

Cooperants de l’organització Farmamundi als camps de persones refugiades a Sèrbia, 2017. | Font: Farmaceuticosmundi.org

En xifres

Segons l‘últim informe de l’AECID sobre les persones cooperants, hi ha 2.808  professionals de la cooperació al desenvolupament i l’acció humanitària treballant fora de l’Estat espanyol, de les quals el 56% són dones i el 44% homes. Catalunya és, junt amb Madrid i Castella i Lleó, una de les tres comunitats amb més personal expatriat sobre el terreny.

Aquests professionals estan repartits per 85 països, i Bolívia i República Democràtica del Congo són els països amb més presència de persones expatriades. El perfil més habitual entre elles: dona de més de 35 anys.

En el seu comunicat amb motiu del 8 de setembre, la Coordinadora estatal d’ONGD recorda que la protecció del personal expatriat és prioritària i que els últims anys s’han reforçat  els protocols de prevenció i resposta en cas d’abús i i assetjament. També que la tasca realitzada per les persones cooperants “té sentit en la mesura que acompanya processos protagonitzats per aquells que viuen en primera persona les conseqüències d’un sistema internacional que atempta contra el planeta i els drets humans”.

Segons l‘Aid Worker Security Database d’Humanitarian Outcomes, el 2018 va ser un dels pitjors anys de l’última dècada pel que fa a la seguretat dels i les cooperants: 405 van patir algun tipus d’atac i 131 van ser assassinats.

 

Presència des les organitzacions federades

Segons l’enquesta anual de la federació,  el 2018 29 organitzacions federades sumaven 392 persones expatriades, 202 homes i 190 dones, a 40 països del món. L’Àfrica occidental (Senegal i Mali) i Amèrica del sud (Colòmbia i el Perú) són les regions on hi ha més presència de persones cooperants.

El nou Protocol d’abordatge de les violències sexuals de Lafede.cat demana a les organitzacions amb personal sobre terreny que incloguin en el seus programes sobre formació sessions o materials específics sobre aquest tipus de violències, i que operin amb transparència en cas de detectar casos.

El perfil de les entitats amb personal expatriat és molt divers i no només es dediquen a l’ajuda humanitària sinó que també fan seguiment de projectes de cooperació de mig i llarg termini. Així trobem organitzacions especialitzades en logística (Acció solidària i Logística), en dret a la salut (com Farmamundi, Medicus mundi o Nutrició sense fronteres) o educació (com SED o el Casal dels Infants). La gran majoria d’organitzacions federades tenen més d’un àmbit d’actuació.

Països amb personal expatriat de les organitzacions federades