(Català) #18AnoalTTIP Les persones i el planeta abans que el capital. Dia d’Acció Global contra el TTIP


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Lafede.cat anima a la ciutadania a informar-se sobre l’acord de lliure comerç entre els Estats Units i la Unió Europea, conegut com a TTIP, i a mobilitzar-s’hi en contra el proper dissabte 18 d’abril, Dia d’Acció Global contra els Tractats de Lliure Comerç. A Barcelona la manifestació començarà a les 17 hores davant l’edifici de la Comissió Europea (Passeig de Gràcia cantonada amb Provença).

ttip_gjn

Des de fa gairebé dos anys les elits polítiques i financeres de la Unió Europea i dels Estats Units han estat cuinant el TTIP (sigles en anglès del Tractat transatlàntic de comerç i inversions UE-EUA) a esquenes de la població, amb l’objectiu d’eliminar les barreres al comerç de béns i serveis i protegir els drets dels inversors, concretament de les grans corporacions transnacionals. En cas que aquest acord comercial s’arribés a aprovar tindria un efecte devastador per a la vida quotidiana de la població tal i com es denuncia a la crida de la Campanya contra el TTIP: «es vulnerarien els nostres drets, el medi ambient i es posaria en perill la sostenibilitat de la vida».

L’activista Susan George i presidenta del Transnational Institute defineix el TTIP com el «somni de les multinacionals per acabar imposant-se als poders democràtics», ja que, en cas que esdevingui realitat, donaria molts més drets i garanties jurídiques a les empreses que operen a ambdues ribes de l’Atlàntic que als estats de la UE i dels EUA. Aquest tractat protegirà les inversions de les empreses per sobre de les legislacions nacionals, fent que imperi la llei del mercat per damunt dels drets de les persones i del medi ambient. Nick Dearden, director de Global Justice Now diu que el TTIP no és un altre acord de lliure comerç més, «es tracta d’una constitució per a la lliure circulació de capitals». Per la seva transcendència, la Comissió d’Incidència de Lafede.cat ha seguit aquest tema amb particular interès. El maig de 2014, a propòsit de les eleccions al Parlament Europeu ja va interrogar per la seva posició al respecte als candidats dels principals partits.

La gravetat d’aquest possible acord rau en què en aquest tipus de negociacions secretes s’acaba imposant la legislació més favorable per a les multinacionals, que és també la més desfavorable per a la població en termes laborals, de salut, d’educació i/o mediambientals. L’experiència de moltes ONG que han donat suport a les lluites d’organitzacions del Sud contra altres tractats de lliure comerç mostra que podria empitjorar la legislació laboral o donar-se un desmantellament dels sistemes públics d’educació i salut, tal i com ja s’ha denunciat en el blog Edutransforma. També podria relaxar-se la legislació de la UE en relació a la importació de productes genèticament modificats com la soja o el blat de moro dels EUA, o a la comercialització de substàncies químiques que ara estan vetades a la UE. El Dia d’Acció Global és una de les principals cites de mobilització internacional per a la justícia global destacades al manifest final de l’últim Fòrum Social Mundial de Tunísia, el passat mes de març.

Més informació

Facebook: https://www.facebook.com/noalttip

Twitter: @CATnoalTTIP,  @NOalTTIP

Cafè amb Llet, Dossier monogràfic TTIP,  març 2015

Alberto Garzón, “50 preguntas y respuestas sobre el Tratado de Libre Comercio entre Estados y la Unión Europea”