(Català) Palestina: davant la barbàrie, exigim respostes que assegurin la pau  


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Quan es compleix un any del setge incessant a Palestina, amb més de 41.000 persones assassinades i mentre el conflicte s’estén a altres zones de la regió, les ONG que formen part de la Coordinadora estatal d’ONG, entre elles Lafede.cat, tornen a exigir l’alto el foc, la garantia de l’assistència humanitària i la fi del comerç d’armes amb Israel.


Els palestins inspeccionen els danys després d’un atac aeri israelià a l’era El-Remal a la ciutat de Gaza el 9 d’octubre de 2023 | WAFA Palestine News Agency (CC-BY-SA)

Les ONG tornen a llançar un crit d’alarma. Més de 41.500 persones han estat assassinades. Més de dos milions de persones continuen atrapades en la Franja de Gaza sense possibilitat d’escapatòria i els nivells de violència augmenten per moments a Cisjordània, inclosa Jerusalem Est. La situació en Palestina no té precedents: es bombardegen escoles, hospitals, camps de persones refugiades. S’han sobrepassat xifres històriques en assassinats a periodistes, personal sanitari i civils -especialment, nenes i nens- en dotze mesos des de l’inici d’aquesta escalada de violència. El control sobre l’accés a l’aigua, als aliments o a medicaments, s’utilitza com a arma de guerra. Tal situació suposa un atac directe als drets i la vida de la població palestina, però també a les regles humanitàries internacionals.

La Cort Internacional de Justícia va ordenar a Israel que prengués mesures sense demora per a evitar el genocidi. El Consell de Seguretat de l’ONU va demanar un alto el foc i la garantia de l’assistència humanitària. Res d’això ha estat complet; de fet, tot el contrari: Israel ha nomenat persona non grata al secretari de Nacions Unides, António Guterres; ha bombardejat sense treva la Franja de Gaza, els nivells de violència s’han multiplicat a Cisjordània i Jerusalem Est, a més, està bombardejant Síria i Iemen, i ha envaït el sud del Líban, on gairebé 500 persones han estat assassinades i més d’un milió s’han vist obligades a abandonar les seves llars. La situació a la regió és extremadament preocupant i no té precedents. L’Iran ha atacat Israel, cosa que suposa un greu perill atès que ambdues són potències nuclears. Les conseqüències per a milions de persones són incalculables com també ho són per a tota la humanitat que veu com els principis dels drets humans i del Dret Internacional Humanitari s’estan incomplint de manera impune i sistemàtica.

Responsabilitat de tercers Estats

La gravetat de la situació és tal que la responsabilitat concerneix també a tercers Estats. El mes de març passat es va aprovar una PNL en el Congrés dels diputats en la qual s’instava el govern espanyol a complir una sèrie de mesures que contemplaven cinc punts essencials per a contribuir a la pau en la zona:

  1. Exigir a les parts un alto el foc permanent.

  2. Exigir a les parts del conflicte que permetin un accés humanitari suficient i sostingut, especialment a Gaza.

  3. Exigir a les parts el respecte del Dret Internacional Humanitari i dels drets humans.

  4. Posar fi al comerç d’armes entre l’Estat espanyol i Israel.

  5. Treballar per a una solució negociada al conflicte, incloent prevenir per totes les vies una escalada de violència a Orient Pròxim, prioritzant la via diplomàtica.

Societats de tot el món reclamen la fi d’aquesta massacre que ja s’estén a altres països. La comunitat internacional, els Estats, no poden girar el cap davant d’aquesta barbàrie. La responsabilitat és ineludible i exigeix que es prenguin mesures fermes per a acabar amb l’enorme patiment humà que s’està generant. Contribuir a la pau d’avui alimentarà la pau del futur.

 

Més informació