(Català) Nou comunicat sobre l’anunci d’alto el foc a Palestina  


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Lafede.cat fa seu el comunicat de La Coordinadora sobre l’alto el foc a Palestina anunciat entre Israel i Hamas, i es manté expectant del que pugui passar abans de la seva posada en marxa el 19 de gener. La federació se suma a les manifestacions de suport al poble palestí que sorgeixin en els propers dies, com la del dissabte 18 de gener a Barcelona.

Alto el foc a Palestina. UNRWA

Foto de Gaza (UNRWA)

COMUNICAT 16 de gener de 2024

Palestina: per un alto el foc permanent que obri el camí a la pau, la justícia i els drets humans

 

· Les organitzacions de La Coordinadora donen la benvinguda a la possibilitat de l’acord d’alto el foc a Gaza. Davant les últimes informacions sobre l’endarreriment de la votació per part del Govern d’Israel, confien que finalment hi voti a favor.

· Recorden que l’alto el foc ha de ser permanent. També posen el focus en la urgent necessitat de garantir l’assistència humanitària a curt termini, i els drets humans, la justícia i la pau a llarg termini.

· Reben també amb satisfacció l’alliberament de les persones retingudes com a ostatges durant més d’un any per Hamas i altres grups armats palestins, i les empresonades per Israel.

Més d’un any després del setge sobre Gaza i l’augment de la violència en la resta del Territori Palestí Ocupat, sumat a l’impacte d’una ocupació israeliana des de fa dècades, la realitat és devastadora. Gairebé 47.000 persones palestines a Gaza han estat assassinades, més de 100.000 han resultat ferides, la majoria de la població pateix fam crònica, l’ajuda humanitària entra amb comptagotes, i hospitals i escoles han estat bombardejats. La situació de la infància és especialment preocupant, així com la de les dones embarassades o la població d’edat avançada. El 90% de la població palestina de la Franja de Gaza, uns dos milions de persones, s’ha vist obligada a desplaçar-se de manera prolongada sense capacitat d’escapatòria.

La violència a Cisjordània, inclosa Jerusalem Est, no ha deixat d’augmentar també en aquest període, afectant les vides, llars i formes de subsistència palestins. Gairebé 100 ostatges israelians i d’altres nacionalitats segueixen retinguts a Gaza, i es desconeix la situació del nombre indeterminat de persones palestines detingudes durant aquests mesos. Davant aquesta situació, la signatura d’un acord d’alto el foc obre una porta d’esperança  absolutament clau en un moment tan extrem.

Les ONG de La Coordinadora que treballen a la zona, colze a colze amb organitzacions locals, acullen aquesta decisió amb esperança i, al mateix temps, amb prudència davant la seva fragilitat. Esperen que l’alto el foc es converteixi en definitiu al més aviat possible.

Recompondre la vida necessitarà no només de maons i ciment sinó, sobretot, d’un llarg procés en el qual es garanteixi assistència humanitària constant i suficient, justícia, diàleg permanent, reparació, drets humans i pau.

 

Un primer pas d’un llarg camí

L’alto el foc ha de ser permanent, i l’ajuda humanitària, suficient i sostinguda. Ha de començar un treball constant a favor de la construcció de la pau i garantir-se el suport als processos judicials oberts a la Cort Internacional de Justícia i al Tribunal Penal Internacional a conseqüència d’un alt risc de genocidi contra el poble palestí, per la violació del dret internacional humanitari, i per possibles crims de guerra i de lesa humanitat.

És essencial posar protecció especial a col·lectius rellevants en termes de testimoniatge, reparació i reconstrucció del teixit social. Mereixen atenció especial també periodistes, personal mèdic, organitzacions de la societat civil i organitzacions de Nacions Unides com la UNRWA, el paper de la qual -especialment a Gaza- continua sent imprescindible. Recordem la crida que ja s’ha fet durant aquests mesos perquè es faciliti i doni suport al treball d’aquests actors.

També, amb la finalitat de frenar l’escalada bel·licista a la regió, els Estats, inclosos l’Estat espanyol, han de finalitzar el comerç i transferència d’armes amb Israel.

Instem el Govern i a les diferents forces polítiques que assumeixin la seva responsabilitat i treballin amb seriositat i responsabilitat a favor dels cinc punts aprovats a la PNL del Congrés i que son claus per iniciar un llarg i complicat camí cap a la pau. Aquest possible alto el foc ha de ser el primer pas per iniciar el llarg i just camí cap a la pau.

  • Exigir a les parts un alto el foc permanent.
  • Exigir a les parts que permetin un accés humanitari suficient i sostingut, especialment a Gaza.
  • Exigir a les parts el respecte del Dret Internacional Humanitari i dels drets humans.
  • Acabar amb el comerç d’armes entre L’Estat espanyol i Israel.
  • Treballar per a una solució negociada al conflicte.