(Català) Lafede.cat co-organitza la III Jornada de Pau del Parlament centrada en el continent africà  


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A iniciativa de la Mesa del Parlament de Catalunya, Lafede.cat, l’Institut Català Internacional per la Pau i el Consell Català de Foment de la Pau organitzen per tercer any consecutiu aquesta jornada que enguany serà el 31 de gener al matí. La jornada portarà per títol “Perspectives africanes de pau: polítiques i pràctiques”.

Jornada de pau al Parlament 2024.

Jornada de pau al Parlament de Catalunya. Febrer de 2024. Foto: ACCD

El 2023 la jornada va convidar als premis Nobel de Pau del 2022, ONG representants de la societat civil russa, bielorussa i ucraïnesa, i el 2024 es va presentar el Fòrum Català per la Pau i tot el procés endegat per dissenyar una política pública de pau. En aquesta ocasió la jornada se centrarà en escoltar les realitats i propostes africanes, i en els reptes i oportunitats de la futura política de pau per acompanyar les societats africanes i les seves diàspores, i incorporar les seves visions.

La jornada coincidirà amb el Congrés Ibèric d’Estudis Africans, que tindrà lloc a Barcelona del 29 al 31 de gener. El congrés se centra en respostes africanes al dilema decolonial i convidarà acadèmics i activistes africans amb expertesa i coneixement en decolonialitat, relacions internacionals, democràcia i pau.

Construcció de pau des de l’experiència de les africanes i afrodescendents

Malgrat la pau no és només l’absència de guerra, i cal diferenciar entre pau negativa i pau positiva, no es pot ignorar tampoc que en un context mundial de creixent conflictivitat, la gran majoria de conflictes armats es concentren a l’Àfrica, com explica l’informe «Alerta 2024!» de l’Escola de Cultura de Pau. Entre aquests conflictes armats alguns son d’alta intensitat com els d’Etiòpia, Mali, la regió del llac Txad, la regió del Sahel Occidental, la República Democràtica del Congo, Somàlia, Sudan i Sudan del Sud.

Paral·lelament, i de manera sovint interrelacionada, Catalunya compta amb una àmplia diàspora de països africans, incloent-hi diàspora organitzada i compromesa amb la construcció de pau i l’erradicació de tot tipus de violència. Tant dins com fora del continent s’acumulen el coneixement i les experiències pròpies de resolució de conflictes. És per això que la federació i les institucions convocants volen escoltar-les per introduir la mirada decolonial i antiracista en les reflexions sobre pau.

Jornada de pau al Parlament 2024. Públic.

Jornada de pau al Parlament de Catalunya. Febrer de 2024. Foto: Parlament

Compromís del Parlament i protagonisme de persones africanes i afrodescendents

Raquel Sans Guerra, vicepresidenta primera del Parlament, Remei Sipi, de la Junta de l’Institut Català Internacional per la Pau, i Arés Perceval, copresidenta de Lafede.cat obriran la jornada, que conduirà l’actriu i cantant Kathy Sey. A continuació Florence N. Mpaayei, membre de l’Equip Ad Hoc d’Assessors Sènior de Mediació, Gènere i Inclusió de les Nacions Unides farà la ponència inaugural.

En la part central de la jornada, hi haurà dues taules rodones. La primera, amb el títol “Experiències africanes de construcció de pau: Quines mirades i pràctiques per a la pau aporten les veus africanes?” comptarà amb Sani Ladan, analista geopolític, expert en relacions internacionals i migracions; Bombo Ndir, activista afro i defensora dels drets humans; i Jean-Bosco Botsho, president d’AFRICAT – Associació Africana i Catalana de Cooperació. La moderació anirà a càrrec de Ramia Chaoui, comunicadora i activista pels drets de les dones musulmanes.

La segona taula comptarà amb la participació dels grups parlamentaris i porta per títol: “Les relacions Catalunya-Àfrica i les oportunitats de construcció de pau: com podem treballar per a una descolonització de les relacions catalanes amb el continent africà, i en matèria de construcció de pau?”. La moderarà Míriam Hatibi, analista de dades i activista antiracista. Finalment, la cloenda anirà a càrrec de Josep Rull, president del Parlament de Catalunya.

La jornada es farà el divendres 31 de gener de 10.30 h a 13.00 h al Parlament de Catalunya. És gratuïta però requereix inscripció prèvia i identificació a l’entrada. El Parlament ja ha obert el formulari d’inscripcions aquí. També es podrà seguir en directe pel Canal Parlament. Consultar el programa complet aquí.