(Català) L’Ajuntament de Barcelona augmenta la partida de cooperació fins al 0’7 i reorienta la Direcció general cap a la justícia global


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va anunciar ahir a la tarda a la seu de Lafede.cat el nou pressupost de cooperació i el canvi de nom de la Direcció general que passarà a nomenar-se Direcció de Justícia global i cooperació internacional.

ok_RodaPremsaSLIDE_OK

Gerardo Pisarello va començar recordant que molta gent de l’equip municipal venia de l’associacionisme i va mostrar la seva satisfacció per poder donar bones notícies al sector. Pisarello anuncià el compliment del compromís establert al Pla Director de Cooperació, Solidaritat i Pau 2013-2016 de l’Ajuntament d’arribar, per primera vegada al 0’7, i de fer-ho mitjançant una partida extra d’1’75 milions d’euros que permetrà finançar dotze nous projectes de cooperació, vint-i-tres d’Educació per al desenvolupament i un d’Aprenentatge i Servei. Aquests projectes havien assolit la puntuació però havien quedat fora de la convocatòria de 2015 per manca de recursos. S’incorporen a més ajudes per projectes d’acció humanitària per actuar a la crisi de refugiats des dels països d’origen. El 2013 el pressupost va arribar al 0’56% i el 2014, al 0’57%, ara, el pressupost total destinat a projectes serà finalment de 9.106.037’20 euros, pressupost que Pisarello es va comprometre a mantenir en els propers anys.

Pisarello va fer un reconeixement explícit a la tasca de les organitzacions socials que han reclamat el 0’7 durant anys i als anteriors governs municipals que també van anar en aquesta línia, però va explicar que l’equip de govern era conscient que amb els diners no era suficient i que per això havien rebatejat la Direcció general com Direcció de justícia global i cooperació internacional. Pisarello ha presentat aquest canvi de nom, en la línia d’acció i discurs que reclama el sector, com una aposta per la coherència de polítiques, entre les polítiques cooperació i les de relacions internacionals d’una banda, però també, «cal revisar a fons l’acció exterior de l’Ajuntament i la seva coherència amb la resta de polítiques internes» ha dit, per incidir d’una manera més clara i coherent «en canvis estructurals globals».

Les prioritats de Lafede.cat

Tono Albareda, vicepresident segon de Lafede.cat s’ha felicitat per l’assoliment del 0’7, reclamat des de fa 35 anys pel sector, i per la nova partida que permetrà ampliar el compromís solidari de la ciutat amb altres països, a través del suport a nous projectes i entitats, i ha mostrat la seva satisfacció pel compromís decidit del nou govern municipal amb la cooperació i la justícia global

Albareda, tot i recordar també el caràcter simbòlic i insuficient del 0’7 per reparar la bretxa de les desigualtats Nord-Sud, ha mencionat però els diferents criteris que hi ha a l’hora de calcular-ho, i la necessitat de revisar i millorar, encara més, aquesta partida. Lafede.cat aposta per revisar aquest percentatge. El 2011 ja va proposar recalcular el 0,7% sobre el pressupost total consolidat dels ajuntaments, i no sobre els ingressos propis, com es fa en l’actualitat. Albareda va anunciar que Lafede.cat demanaria una Comissió paritària Ajuntament-Lafede.cat per revisar aquests càlculs i la seva execució, alhora que també per reconsiderar els criteris d’assignació dels projectes de cooperació directa de l’Ajuntament, un àmbit poc transparent fins ara.

El vicepresident ha coincidit també amb Gerardo Pisarello en la importància estratègica de la coherència de polítiques, i ha recordat l’evolució i millora del treball tècnic que s’està fent amb l’Ajuntament per incorporar la perspectiva de l’enfocament de drets o de l’educació per a la justícia global. El repte, ha dit, és «anar més enllà del 0’7 i construir acords estables entre tots els partits per tal que la política pública de justícia global sigui considerada una de les polítiques imprescindibles de ciutat».