(Català) Les migracions i el dret a l’aigua guanyen la II beca Devreporter


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El moviments migratoris, la lluita pel dret a l’aigua i les conseqüències de les polítiques migratòries a través del col·lectiu de venedors ambulats han estat els tres temes premiats a la II beca Devreporter de Lafede.cat dels setze projectes presentats.

El jurat -compost per periodistes, entitats i membres de l’administració- ha valorat, dels tres projectes, la visió de justícia global explicant les causes i incorporant la visió sud-nord, la noticiabilitat dels temes i la necessitat d’incorporar-les a l’agenda mediàtica, la solidesa tant del treball de l’entitat al país com de l’equip periodístic i la seva trajectòria en el tema, la vinculació amb periodistes del sud, la incorporació de la perspectiva de gènere i la viabilitat econòmica.

LAssemblea de Cooperació per la Pau (ACPP) ha presentat, juntament amb Ruido Photo i el diari salvadorenc elfaro.net, un projecte sobre l’emigració d’homes i dones de El Salvador a causa de la violència ja que és el país que té l’índex d’homicidis més alt. El projecte vol posar especial atenció en la violència cap a les dones que és major i més agressiva tant dins el país com durant el procés migratori. Aquestes persones no se les considera refugiades i, per tant, pateixen un major grau de vulnerabilitat, especialment en un context mundial on les migracions són un fet global i així ho vol enfocar el projecte.

Un altre projecte que té relació amb el procés migratori, però en la darrera etapa, és a dir, quan les persones arriben al seu destí, és el de SOS Racisme. L’organització, juntament amb periodistes de Catalunya Plural, vol treballar un tema que ha estat notícia els darrers mesos, en especial durant l’estiu: la venta ambulant. El projecte periodístic vol dotar d’eines a la ciutadania per tal de desmuntar els estereotips que envolten les persones que exerceixen aquesta venda, la majoria provinents de l’Àfrica Subsahariana, explicant les causes ja que per a elles és una forma alternativa d’obtenir diners a la seva situació irregular. És important destacar la figura d’un periodista del Senegal per tal de que doni la seva visió sobre les conseqüència de les polítiques migratòries i d’estrangeria dels països del nord.

Tot i situar-se també a El Salvador, Enginyeria sense Fronteres aposta per parlar del dret a l’aigua i ho fa amb la periodista freelance amb experiència sobre el terreny, Majo Siscar, i el fotoperiodista Pau Coll. A través de perfils de defensors i defensores del dret a l’aigua en format crònica, coneixerem les causes del problema, les responsabilitats institucionals i els mecanismes de lluita i resistència de la població per un dret que té dimensió de justícia global. És un tema amagat a l’agenda mediàtica i, per tant, és una aposta innovadora.

Tots tres projectes tenen acords tancats amb sis mitjans com eldiario.es, Catalunya Plural, Diari Ara, Catalunya Ràdio, La Directa i elfaro.net, per ser publicat entre els mesos d’octubre i novembre. Des d’ara i fins el setembre els i les periodistes han d’elaborar els projectes dotats amb 8.000 euros cada un.