(Català) Demanda al Govern espanyol perquè es comprometi amb un Tractat Vinculant a Nacions Unides


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El 8 de març es reuneix a Ginebra el Consell de Drets Humans de l’ONU per debatre la proposta de Tractat Vinculant per a les empreses transnacionals impulsat pel seu Grup d’Empresa i drets humans. Lafede.cat i la Taula per Colòmbia que fan seguiment del tema a Catalunya han demanat als representants del Govern espanyol al Consell de Drets Humans que es comprometin amb la redacció del primer esborrany de Tractat i que juguin un paper més actiu per aconseguir la seva promulgació.

El Grup català d’Empresa i drets humans, format per Lafede.cat i la Taula per Colòmbia, ha escrit una carta al Ministre d’Afers Exteriors i Cooperació Alfonso Dastis, al representant d’Espanya a l’ONU i altres organismes internacionals, Emilio Pin Godos, i a l’Oficina de Drets Humans de la Direcció General de l’ONU a Espanya (que depèn del MAEC) en què els conviden a enviar comentaris i aportacions abans que acabi el mes de febrer, per al primer esborrany de Tractat que es presentarà al Consell de Drets Humans el 8 de març.

Aquest primer esborrany ja es va presentar durant la Tercera sessió del Grup de Treball Intergovernamental del Consell que es va reunir a Ginebra del 23 al 27 d’octubre passat, i on van participar representants del Grup d’Empresa i Drets Humans. Llavors, la societat civil ja va haver de pressionar perquè els representants dels EUA i de la Unió Europea, entre d’altres, no aturessin el procés. Després de cinc dies d’intenses negociacions, la presidència equatoriana del Grup de Treball Intergovernamental va recomanar al Consell de Drets Humans de l’ONU obrir una quarta sessió de negociacions el 2018.

El Grup ha recordat als representants del Govern espanyol, que va entrar a formar part del Consell de Drets Humans de l’ONU el passat octubre, la importància històrica que té l’elaboració d’un Tractat Vinculant sobre Empresa i Drets Humans, ja que les transnacionals són “importants actors econòmics i polítics” arreu del món, amb un poder “incommensurable” que, juntament amb les “llacunes en el dret internacionals dels drets humans i la manca de mecanismes judicials internacionals” els permet operar sense “rendir comptes per les seves violacions als drets humans”. Un Tractat vinculant en aquesta matèria, expliquen, serviria per “protegir millor els drets humans, permetre que aquestes entitats rendeixin comptes en casos de violacions” d’aquests drets i “garantir l’accés a la justícia” de les víctimes.

Al Grup català d’Empresa i Drets Humans participen entitats federades com Alianza por la Solidaridad, alterNativa, Amnistia Internacional Catalunya, Cooperacció, Entrepobles, Fundació Guné, Fundació Pau i Solidaritat, Grup PBI a Catalunya, Justícia Alimentària Global, Justícia i Pau, NOVACT, Observatori DESC, ODG, SETEM i SUDS.